Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

1-7 април 2024

Изгуби ли се национално единение в трудни изпитания, държавата е заплашена в нормалното си развитие, ако не и в съществуването си. Да бъдем внимателни и дисциплинирани пред опасностите. Ако идеалът е обединение на народността под знака на свободата и законната правда, до този идеал може да се достигне чрез надмощие на нравствените, културните и социалните ценности. (Акад. Михаил Арнаудов, „Творци на българското Възраждане, 1940 г.)

Старо, ново и назаем

Кабинетът, предложен от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев, е комбинация от добре познати лица, пребивавали вече в управлението на страната, ярко политически обвързани хора и кандидати с доста скандални биографии. Четирима министри от досегашния кабинет запазват постовете си. Най-спорният от тях е вътрешният министър Калин Стоянов. Шефът на МВР стана основната причина ПП-ДБ да отхвърлят предложеното правителство, тъй като десните свързват Стоянов с ГЕРБ. Останалите трима са образователният министър Галин Цоков, земеделският Кирил Вътев и транспортният Георги Гвоздейков. Направи впечатление участието в кабинета на Мария Павлова, която е заместник на и.ф. главен прокурор Бориславпише „Сега“.

Кой какво каза

Румен Радев: Съгласно редакциите в Конституцията отговорността за служебното правителство е на кандидата за служебен министър-председател, а за неговия състав отговорност ще носят и народните представители, защото НС вече е част от този процес. По никакъв начин не съм се месил в избора на състава на служебния кабинет. Във вторник ще издам три указа – за служебното правителство, за избори за Европейски парламент и извънредни парламентарни избори на 9 юни.

Димитър Главчев: Постарах се да има експерти, да има приемственост и правителството да бъде политически балансирано. Не смятам да правяпромени във вече обявения състав. Аз съм взел своето решение и не виждам кой би ме убедил да направя промени.

Кирил Петков: Номинацията на Калин Стоянов за вътрешен министър е провокация, обида и политическа наглост. Ние не сме възмутени, а направо взривени. Казах на Георги Гвоздейков, че ако остане в правителството на Главчев, ще бъде изключен от ПП.

Томислав Дончев: Съставът на служебното правителство е добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм. Щуротии са твърденията, че някой друг е редил кабинета на Главчев.

Тошко Йорданов: Този кабинет е на ПП-ДБ и на Христо Иванов.

Костадин Костадинов: Служебното правителство е добре балансирано между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. 

Кристиан Вигенин: Калин Стоянов няма необходимия интегритет и независимост, за да гарантира честността на изборите. Обвързаността му с ГЕРБ е очевидна. Цветан Цветанов 2.0 е последното, от което България има нужда.

 

Ти на чии хора си?

 

Проф. Антоанета Христова: Съставът на правителството е шамар за ПП-ДБ. 

Проф. Екатерина Михайлова: Дано животът на служебното правителство не е толкова скандален. Възможно е да има промени в служебния кабинет до вторник.

Проф. Румяна Коларова: Ако продължава да се поставя под въпрос честността на изборите, е добре да се потърси друг министър на вътрешните работи.

Доц. Даниел Смилов: Това е правителство срещу ПП-ДБ. 

Филип Гунев: ГЕРБ поема властта чрез служебното правителство и се премахват политически назначения на ПП. 

Владимир Йончев: ГЕРБ и ДПС се завърнаха на бял кон, след като ПП-ДБ направиха възможно най-грубата грешка.

Юри ВелевКабинетът е много логичен.

Боряна Димитрова: Служебният кабинет е политически балансиран, а не политически неутрален.

Любомир Стефанов: Подходът на Главчев е сбъркан. Служебният кабинет е в хипотезата "Ти на чии хора си".

Веселин Стойнев: Служебният кабинет е странна амалгама от политически лица.

Страстите се нажежиха до червено

Избори 2 в 1 и зрелищен арест в Агенция "Митници" - тези две събития белязаха първата седмица на април, в която политическите страсти се нажежиха до червено.

Директорът на агенцията Петя Банкова все още е задържана, а назначилият я Асен Василев видя в това разчистване на сметки. Делян Пеевски пък посочи именно него за основен виновник за случващото се, докато БСП видя в събитията разчистване на сметки в „разглобката“. Бойко Борисов отказа коментар, защото в митниците всичко било „изчегъртано“. На този фон главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка, която после оттегли с признание за оказван натиск. За такъв, но срещу себе си, призна и вътрешният министър в оставка Калин Стоянов - ябълката на раздора във вече несъществуващата сглобка. В този дух се развиха (не)партньорските отношения в парламента, като Борисов дори допусна да бъде в опозиция при управление на ДПС-ППДБ. Премиерът в оставка Николай Денков обаче определи Пеевски като „най-голямото зло за България“, а той пък го попита в отговор как 9 месеца е живял с това зло.  (Из коментар на Марта Младенова, „Седмицата на бързи обороти“, „Хоризонт“)

Скандалът на годината

Главният секретар на МВР Живко Коцев докладва за натиск над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е информиран какво се е случило. Със сигурност е осъществен натиск както от министър Калин Стоянов, така и от най-високопоставени лица в прокуратурата и този натиск трябва да бъде разследван. Ще изпратя сигнал до прокуратурата, защото може да става въпрос за престъпление.

По време на преговорите на ПП-ДБ с ГЕРБ без покана идваше Делян Пеевски и говореше повече от Бойко Борисов. Изборът пред Борисов е много прост - или избира европейския път на развитие с Мария Габриел, или избира връщането към мутренските времена с Пеевски. Това, което избра Борисов, е Пеевски, ако е имал избор изобщо. (Премиерът в оставка Николай Денков в предаването "Неделя 150")

Общото са парите

Митницата винаги е била заложник на безумията, свършени в предходното правителство. Всичко това се прави, за да се пренаредят началници, да направят канали, да се краде като за последно. Държавата е в ступор, митницата не работи и това ще се отрази на бюджета, заяви Емил Димитров – Ревизоро, бивш шеф на митниците, бивш депутат и бивш министър на околната среда, по БНТ. Според него общото между арестуваната директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова, контрабандиста Паскал и главния секретар на МВР Живко Коцев са парите
"Подменяш хората с удобните, за да могат да минават камионите. Редовият митничар на границата, като види накъде се насочва камионът, знае кой стои зад схемата и дали да го проверява", обясни Емил Димитров.

Какви ще бъдат последиците

Много любопитно е каква политика ще водят премиерът и служебното правителство. Преди президентът им поставяше задачи, даваше им програмна рамка. Сега кой? Това е пълна дивотия. Набутаха ни в такава каша, че никой не знае какви ще бъдат последиците. Убеден съм, че ще се появят нови политически играчи преди изборите. Времето е малко и в нормална обстановка едва ли биха имали голям шанс. Но сега хората са озлобени, отвратени, ядосани от сглобката, има огромно напрежение, много са онези, които ще гласуват, за да накажат тези „герои“. Възможно е поне две нови формации да се явят и да преминат 4-процентната граница. Това ще промени съществено съотношението между политическите сили и най-вероятно ще затрудни още повече формирането на управление след изборите. Може би ГЕРБ и ДПС, отцепени от ПП-ДБ, биха могли да управляват. Но ще бъде много трудно управление, защото ще се натъкне на силно обществено недоволство. (Проф. Александър Маринов, из интервю за „Филтър“)

Слушат само себе си

Страната влезе в тресавище заради промените в Конституцията. Започва "рекламната пауза" до изборите, в която дори и истини да чуем, ще имаме едно наум. Парламентът ще бъде като предизборно студио. Партиите в него ще имат още излаз към медии, за разлика от непредставените в Народното събрание формации. Истеризира се дебатът, прави се от нищо - нещо. Двата отбора са вдигнали гарда до степен, че започват да слушат само себе си и дори да вярват в собствената си пропаганда. Губи се здравият разум. 

Изборът на Главчев за служебен премиер е хранителна среда за ПП-ДБ, които ще разкажат, че ГЕРБ и президентът са срещу тях. Двете агитки трябва да са наясно, че има натрупване на контракултура и предлагане. Така беше при "Атака" и ИТН. Когато двама се карат третият печели. И този трети, ако не е президентът Румен Радев, а е някой друг и той си построи успешно кампанията, може и да стане. (Социологът Първан Симеонов, „Хоризонт“, БНР)

Рухна коалиционната идилия

Много е забавно да наблюдаваме как се държат в момента едни към други довчерашните коалиционни партньори. Докато не стана ясно, че ротацията се проваля, те си бяха безкрайно мили и драги. Говориха си на галени имена, смееха се заедно, управляваха заедно, Конституцията промениха заедно, ходеха си постоянно на гости в кабинетите, седяха си в скутовете, кафенца и други напитки консумираха заедно, изобщо пълна коалиционна идилия. Сега обаче ще има избори и се налага публичното поведение и говорене да бъдат тотално променени. Например ПП-ДБ, които доскоро ни обясняваха как Делян Пеевски е незаменим фактор в кардиналните им реформи и се е променил за добро. Днес обаче разбираме, че Пеевски бил най-голямото зло. През следващите дни ще се нагледаме на още много такива промени.  (Из коментар на Петър Волгин, БНР)

Политически живот с тъмни петна

Когато нищо важно не става в страната, а едновременно с това къртицата на историята е разровила корените на настоящето, България ще влезе в геополитическа клопка, в каквато е била нееднократно. Днешният политически елит само увеличава бедите, които могат да се струпат на главата на България. Елитарната върхушка няма усет за геополитика. В последните 30 г. се формира цяло поколение, за което светът продължава да бъде еднополярен. Политическият живот е сив, на тъмни петна. Българите се отнасят към него с досада и омерзение. Продължава да гласува последната третинка от избирателите. За първи път от десетилетия България има толкова антинационална и антиобществена власт. (Доц. Валентин Вацев, „Политически Некоректно“)

Над 2 млрд. за два месеца

Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска. Изоставането от очакваното изпълнение е притеснително голямо – над 2 млрд. лв. за два месеца  и е малко вероятно да бъде компенсирано през следващите месеци. По-вероятно е то да се задълбочи. Отсега може да се каже, че бюджетът ще се приключи с по-голям дефицит от 3%. Ако неизпълнението продължи със същите темпове, очакваният допълнителен дефицит ще бъде от порядъка на 12 млрд. лв. или 6% от БВП. Тези данни са най-точната атестация за работата на приходните администрации и на Асен Василев. (Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ, фейсбук)

Резултат от финансови гимнастики

Служебният кабинет да направи щателен анализ на финансите на държавата и да обяви за какво става въпрос, препоръча президентът Румен Радев. Силно се притеснявам, че дефицитът от 3% в края на миналата година е резултат от особени финансови гимнастики, насилствено изпразване на енергийния фонд и декапитализация на енергийни дружества в огромни размери, игра с парите за общините, посочи Радев.

Не е за смях

Всички се смяхме на глупостите на Кирил Петков за уж огромния скок в плодовитостта на българите при тяхното управление, но е хубаво освен шегите да видим и реалните данни, защото те не са никак забавни, написа във фейсбук Кристиян Шкварек от ВМРО. И се аргументирапрез 2019 г. са родени 61 538 деца, а през 2023 г. - 49 610. Миналата година ООН "повиши" България от втория най-бързо изчезващ народ на света на първия. Задминахме балтийските страни и официално станахме най-бързо топящата се страна на Земята. До 2050 г.демографската катастрофа ще е безпрецедентна спрямо всяка друга държава, пише още Шкварек. Според него страната трябва спешно да възприеме демографската кауза като основен национален проект и партиите да възприемат правилото, че всеки кабинет трябва да излъчва задължително вицепремиер по демографията.

Допълнение. Още преди 1960 г. управниците се гласяха да посрещнат 9-милионния българин. Сега сме 6,465 милиона по данни на НСИ за 2022 г.

От зло та на зло

Николай ДенковДелян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България - заради него отиваме на избори.

Делян Пеевски: Николай Денков е най-слабият премиер в историята на България.

Бойко Борисов: Аз не давам оценка на казаното от Денков, но помня, че когато дойдоха миньорите в парламента да ги бият, той се сгуши зад Пеевски. Помня много срещи, в които въобще не се разглеждаше такова зло.

Корнелия Нинова: Благодарение на Пеевски си разрешиха конституционните въпроси, бюджета и сега изведнъж той е най-голямото зло.

Костадин Костадинов: Денков ще седне отново до най-голямото зло, с което много приятелски си гукат постоянно. 

Криза без криза

Гражданската активност се повишава, когато има нови политически субекти. Изхабяването на политическите формации и на гражданската енергия през 2023 г. отбелязаха своя предел, когато се стигна до колаборация на съперничещи си политически сили. С управлението на сглобката малко или много и ГЕРБ, и ДПС бяха реанимирани. ПП-ДБ поставиха сами себе си в ситуация на зависимост от тях. Оказа се, че промените в Конституцията са едно недоносче. ГЕРБ-СДС развалиха правителството, а ПП са в по-лоша позиция и ще трябва да се обясняват предизбирателите сиДПС вече много трудно може да бъде елиминирана в следващо мнозинство.Ситуацията, в която се намираме, е криза без криза.(Светлин Тачев от "Галъп", „Хоризонт“)

НС не може да управлява всички власти едновременно

Политическият терен в момента е разкалян. Започва системно да се нарушава разделението на властите. Парламентът взима решения, които са работа на изпълнителната власт. Парламентарните комисии не са инструмент на закона, а всички те са сякаш крайна мярка да се осветят или замъглят някои неща, каза в предаването „Твоят ден“ на тв Нова нюз финансистът Левон Хампарцумян. 

Според икономиста Евгений Кънев единственото решение за излизане от политическата ситуация е да се разпуснат институции като МВР и тези в съдебната система, а новите служители да бъдат наемани само след тест с детектор на лъжата. По думите му така ще се изчисти системата от всички родствени връзки и схеми.

Раздаването на великденски добавки на някои пенсионери е пример за политически популизъм преди старта на предизборната кампания. Пaрламентът може да се бърка в работата на изпълнителната власт, единствено когато има бюджет за годината. Това е част от големия проблем в България – не може хората от Народното събраниеда управляват всички власти едновременно, коментира още Кънев.

Кръстосани отговори

Ново разследване на Антикорупционния фонд осветява незаконен строеж на майката на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. През септември 2023 г. Златка Добрева започва строителство в общински имот в местността "Атолука" край родопското село Равногор, въпреки че визата за проектиране е обявена за нищожна от ВАС няколко месеца по-рано, съобщава lupa.bg

Знаете ли защо от корупционния фонд не виждат далавера в сграда от близо 1000 квадрата в центъра на София на ул. "Чаталджа", а се занимават с вилата на майка ми от 60 кв. м във вилна зона в община Брацигово? Защото Асен Василев назначи сестрата на Николай Стайков - журналист и основател на Антикорупционния фонд, без конкурс в КЕВР, репликира Делян Добрев във фейсбук. 

Такъв хаос не е имало

През последните девет месеца Народното събрание преливаше от пусто в празно. Такъв хаос и липса на професионализъм досега не е имало. Почти няма закон, който да се приеме и 2-3 пъти да не се поправи в рамките на седмица-две. Най-абсурдното нещо, прието от това НС, са конституционните промени. Хора, които нямат понятие от Конституция, тръгнаха да я променят. С нулев професионализъм, с над 50 отрицателни становища срещу промените, те не се съобразиха и ги приеха. Оттук нататък ще берем много ядове с това. Не се сърдя толкова на хлапетиите от ПП-ДБ, а на ГЕРБ и ДПС, в които има достатъчно разумни хора и които гласуваха тези поправки. Въпреки множеството проблеми в икономиката, парламентът се занимава предимно с въпроси, свързани с Украйна. (Петър Кънев, депутат от БСП, Би Ти Ви радио)

Разкрития след разкрития

Получих информация с много доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, че главният секретар на МВР Живко Коцев е свързан със схемата на контрабандиста Николай Николов-Паскал, разкри журналистът от "24 часа" Слави Ангелов в "Панорама" по БНТ. Според него желанието на Коцев да си оттегли оставката е, за да има контрол върху изборите, защото МВР е службата, която може да прикрива схемите на своите. Паскал е работил по време на всички политици и няма партия, през която неговата контрабанда да не се е случвала. Много е смешно, че е обявен за общонационално издирване. Още през 2015 г. писах, че живее на 28 км от Кавала, а МВР и прокуратурата го обявяват за издирване, каза още Ангелов.

Всички тези схеми с цигари са много сериозни. Става въпрос за огромни пари. Контрабандата нанася двоен удар - цигари влизат на много по-ниска цена и хората купуват тях, а не онези, за които са платени мита и акцизи. Твърдението, че с парите от заловения кокаин в Бургас трябвало да се плащат изборите, звучи точно толкова нелепо, колкото, че Калин Стоянов е изключително успял министър, защото е намалил с 30 убитите в катастрофи за една година, коментира журналистът. Той не смята, че заловените наркотици в Бургас са свързани с разследването в "Митниците", нито пък с подадената и после оттеглена оставка на главния секретар на МВР.

Облаците се сгъстяват

Около главния секретар на МВР Живко Коцевоблаците се сгъстяват. Излизат все повече факти за негова съпричастност с контрабандни канали и връзки с хора от подземния свят. Снимките с подарения му от контрабандиста Стефан Димитров часовник за 50 хил. лв. са автентични, заявиха от прокуратурата пред Епицентър.бг. На кадъра, заснет на задната седалка на автомобил, Коцев е в компанията на бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова.

При определяне на мярката за неотклонение на шефката на митниците Петя Банкова съдът е посочил, че има данни за съпричастност към престъпната дейност, както и за това Коцев да бъде привлечен като обвиняем. Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец и как се срещат с Коцев. На снимките, разпространени от сайта "Афера"са Коцев, Бойко Рашков, Петя Банкова,Стефан и Мартин Димитрови. Съдията по делото отбеляза, че "има доказателства за десетки разговори между Банкова и Стефан Димитров, както и експертиза, от която е видно, че двамата се срещат в хотел "Хаят" в Правец и обсъждат дейността на Агенция "Митници". 

Нямам какво да крия, ще съдействам на компетентните органи с истината, коментира във фейсбук Николина Ангелкова. Тя познавала Живко Коцев по-малко от година, но никога не се интересувала и не знаела подробности за работата му. 

Да не се занимаваме само със себе си

България е в перманентна политическа криза от доста време. Спада авторитетът на страната и като партньор, на който може да се разчита. Вървят европейски програми, световни събития, а ние се занимаваме със себе сиЧленството в еврозоната не може да бъде политическа цел, за разлика от Шенген. Има много важни икономически процеси, между които повишаването на доходите и производителността на труда, конкурентоспособността на икономиката. Това трябва да е целта, а не да се фиксираме в една дата за членство. (Ивайло Калфин, директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и трудбивш вицепремиер и министър, „Неделя 150“, БНР)

САЩ правят стратегия за Черно море

Това съобщи българският посланик в САЩ Георги Панайотов по БНР. И поясни, че става въпрос за засилен ангажимент на Съединените щати към всички черноморски държави, които имат излаз на Черно море: енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции, подкрепа за укрепване на демократичните институции, борба с корупцията. Значението на Черно море нараства. Оценката на Съединените щати и на НАТО е, че ако Украйна бъде победена, това ще е край на системата за сигурност, каквато я познаваме, каза още посланикът

България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на стратегически важния Черноморски регион, заяви посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на форума "България - САЩ - НАТО: Съюзници в два века", организиран от Атлантическия клуб у нас.

Памет за ангелите

Възпоменателна церемония и заупокойна молитва бе отслужена на Мемориала на загиналите 12 деца във водите на река Лим преди 20 г.  Един от първите притекли се на помощ на децата от падналия автобус в река Лим си спомня, че са връзвали въжета на автобуса и така са теглили децата. Ако не бяха той и приятелите му, още 38 души щяха да загинат, каза пред БНР Георги Димитров, посланик на България в Сърбия и Черна гора през 2004 г. Деца, ученици, спасители, вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерите на Сърбия и Черна гора почетоха паметта на 12-те ангели.

Младите търсят светлината

Младите хора, родени от 1990 г. до 2000 г., бягат от традиционната журналистика и медии и са в социалните мрежи, защото живеят в своя балон, в който се постига успех. Искат да слушат истории за успешни хора, но не на 50 г., а на 20 и 30 г. и смятат, че най-важните теми, които ги засягат, са професионалната им реализация, взаимоотношенията между хората и любовта,показва изследване на журналистката Евелина Андреева. 

Проучване през 2023 г. в НБУ, направено от нея с 402 млади хора, показва, че те най-много се дразнятот манипулацията, информацията за болести и многото политика в медиите, а те искат оптимизъм, кураж и светлина в пътя си и където не я намират, бягат от там. Харесват личното мнение на журналистите в социалните мрежи, защото смятат, че там то е истинско, а не в медиите, където работят, защото е провокирано от финансови или други причини. 62% от младите не разбират новините, което е свързано с функционална грамотност, а вниманието им се задържа не повече от 6-7 секунди, след което губят интерес, не слушат и затова не разбират, коментира по БНР Евелина Андреева.

Стари болести се завръщат 

С наплива на бежанци, които живеят в крайно лоши условия, крастата се завърна. Спадането на жизнения стандарт, недохранването, лошите битови условия са предпоставка за развитието на туберкулозата, която в момента е на равнищата от 1910 г. Появата на треската Денга у нас е свързана  с това, че българите започнаха да пътуват и да почиват на екзотични места като Тайланд.Ваксинирани срещу коклюш със съвременните ваксини не се разболяват, но могат да се заразяват и да заразяват. С Ковид се ограничиха права и свободи, а някои хора натрупаха милиарди долари печалба. 

Основната цел на световното пандемично споразумение, предлагано от Световната здравна организация, е да се накарат държавите да се откажат от своя суверенитет. С неговото подписване те се задължават всичките й указания да станат задължителни за тях и да се изпълняват безпрекословно. Става дума за отказ от национален здравен суверенитет. А кой стои зад СЗО, стана ясно по време на пандемията - неправителствена организация, 80 на сто от чийто бюджет се формира от частни донори. (Доц. Атанас Мангъров, из интервю в „Труд”)

Ще я бъде ли белодробната болница в Радунци

Невероятна новина долетя от община Мъглиж - започва реконструкцията на разсипаната, окрадена и непродадена на 16 търга бивша белодробна мегаболница в старопланинското село Радунци. Целта е до 2026 г. обектът да заработи. Това съобщиха кметът на Мъглиж Душо Гавазов истарозагорският строителен предприемач Георги Керанов, чиято фирма "Ворек ЕООД" купи сградния фонд, а общинският съвет й продаде земята. Фирмата, която работи с германски партньори, специализирани в изграждане на здравни заведения, вече изплаща дълговете на болницата и досега евложила повече от 1 млн. лв. за разчистване, пише „Сега“.

Градежът на болницата започва насред кристално чистия планински въздух през 1937 г. До 1960 г. е разширявана, превръщайки се в нещо уникално - огромен комплекс за лечение и възстановяване (с игрище, тенис корт, басейн, школи по машинопис, часовникарство, шивачество и др.). Изграждат се дори жилищни блокове за персонала, детска градина и училище за децата на работещите. Стотици хиляди пациенти преминават през болницата за около 80 г. През 2015 г. тя спря да работи заради дългове, а към 2020 г. остана безстопанствена и бе пазена от местен младеж на доброволни начала. 

В Шенген, но не съвсем 

Оказа се, че речните граници спадат към сухопътните и граничният контрол продължава. Тоест, ние сме приети в Шенген по въздух и по море, а не по реки. Това е сериозен удар върху икономиката ни. Около 95% от българския внос и износ е по суша. България губи около 5 млрд. лв. поради изчакване по граничните пунктове. Загубите на един автомобил са около 10 евро на час. Най-големият бич за българските потребители е оскъпяването на стоките заради изчакванията и неуредиците по границите. Оскъпяването на транспорта с 15-17% се прехвърля върху крайната цена на стоките. Над 90 часа чакане на ГКПП "Капитан Андреево" е абсурд. Ако към това след това се прибави и чакането на "Дунав мост", то курсът на един превозвач се удължава с няколко дни. (Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, „Хоризонт“)

Дори семена внасяме

Продоволствената сигурност и независимост на една страна означава, че при всякакви кризисни ситуации, държавата може да обезпечи населението си с всякакви храни и напитки. България е далеч от товаказа земеделският министър в оставка Кирил Вътев пред форума „Иновации в агробизнеса“, съобщи agri.bgАко България спре вносът на плодове и зеленчуци, до десетина дни магазините ще останат празни, а ако спре вносът на месо и мляко  до три-четири месеца. За сметка на това имаме много зърно - тази година експортът на пшеница е рекорден - над 6 млн. тона. 

България разполага със стотици аграрни учени, които са по света и работят за чужди компании, от които ние купуваме семена, торове, препарати, нови технологии и т.н. Нидерландия, която е втора в света по пазарен дял за експорт на аграрна продукция след САЩ, е по-малка от България, с по-неблагоприятни климатично-почвени условия, но има страхотна наука. Новите геномни техники ще променят коренно живота ниВ момента сме на много ниско ниво в производството на семена. И тях внасяме. Скоро ще трябва да ровим в мравуняците, за да търсим семена, смята Вътев.

Оставиха ни да се бием помежду си

Министерският съвет реши да се вдигнат заплатите на 53 хил. държавни служители в 304 административни структури на централно и териториално ниво средно с по 283 лв. със задна дата от 1 януари. Това стана след като сутринта в сряда под прозорците на "Дондуков" 1 чиновниците излязоха на протест, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Дадоха ни 268 млн. лв. за всички и ни оставиха да се бием помежду си - сектор със сектор, длъжност с длъжностсами да определяме кой е по-важен - работещият в борбата с градушките или работещите в Агенцията за социално подпомагане. Не трябва да е такъв подходът", коментира Любослав Костов от КНСБ пред журналисти. Според Кремена Атанасова от КТ "Подкрепа" има много служители на минималната заплата от 933 лв. "Получихме 30% увеличение, но тези средства не са достатъчни, за да покрият нашето чувствително изоставане. Най-ниската заплата сега е 1350 лв. Не сме виждали такова увеличение от много време, но въпреки това тези средства не са достатъчни", каза Рая Петрова от НСИ.

Приватизация или ликвидация?

Предложението на финансовия министър в оставка Асен Василев за преобразуване на държавните горски предприятия в публични дружества е престъпно. Това създава опасност те да бъдат превърнати в еднолични акционерни дружества и да доведе до изсичане на българските гори, приватизация, фалит или ликвидация. Спомнете си какво се случи с „Напоителни системи”, след като ги превърнаха в акционерно дружество. Сега трябва да се инвестират милиони за неговото възстановяване. Горите са стратегически ресурс. За тях се говори с хоризонт 120-150 г., при политиците се работи с хоризонт 4 г., а в България вече е 9 месеца. (Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер, тв Нова нюз)

Институциите да си стъпят в обувките

Столичната община отправи силна заявка за защита на обществения интерес с решението си да събори незаконната постройка на Румен Гайтански в ловно стопанство "Искър". Насрещният саботаж показа, че това няма да бъде лесно. Ключово е как общината ще работи със същия собственик с договорите за сметосъбиране и къпалнята "Мария Луиза". От поведението на държавата към момента се вижда, че по-скоро кметът ще е сам в тази битка. Това е тест дали институциите ще си стъпят в обувките. В противен случай мафията само ще бъде окуражена. Куражът й идва именно защото е пропила в институциите. (Из коментар в „Капитал“)

Допълнение. Земеделският министър в оставкаКирил Вътев издаде заповед за наказание на директора на държавното ловно стопанство Искър“ инж. Иван Дивизиев заради това, че не е оказал съдействие за изпълнение на съдебното решение за премахване на незаконна постройка на територията на стопанството. Той е издал неправомерно заповед, с която се ограничаваше преминаването на външни лица и превозни средства през територията на „Искър“ до 1 май 2024 г., която беше отменена.

Мустак за късмет

53-годишнината на своя гъст мустак отпразнува първият български космонавт Георги ИвановПуснал го още като пилота след това не искал да се разделя с негоТой ми носи късмет", споделя той пред bgdnes.bgМустаци имали всички мъже в рода му. Преди излитането на космонавта, тогавашниятминистър на отбраната Добри Джуров го попитал на шега знае ли, че според устава на армията няма право да носи мустаци. "Др. армейски генерал, познавам устава, отговорил Иванов. - Един български офицер може да носи мустаци - стига те да не са по-големи от мустаците на министъра". 

На 10 април се навършват 45 гот съвместния полетна Георги Иванов с покойния вече Николай Рукавишников. Заради повреда в двигателя те не успяват да се скачат с орбиталната станция, но след няколко часа се приземяват успешно. "Пак ми се иска да облека скафандър и да излетя в Космоса", казва сега Иванов.

Лице срещу… лице

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментира в „Лице в лице“ по Би Ти Ви предложенияслужебен кабинет, но в един момент се изнерви след въпрос на водещата Цветанка Ризова защо няма да управляват с ДПС. „Отговарял съм 742 пъти на този въпрос. Няма забранени партньорства, но едно партньорство трябва да предизвиква доверие и обществена подкрепа, а не да разделя обществото, отговори той. Ризова обаче поиска по-конкретен отговор. „Както казах, на този въпрос съм отговарял 742 пъти, ако искате може да отговоря за 743-и, продължи да държи на своето Дончев.

Но Ризова упорито настояваше да й даде ясенотговор, при което Дончев я скастри: Не се разбираме много добре с Вас днес. Трябва да повторя думи на Бойко Борисов. „Ами, повторете ги, призова водещата и на Дончев му се наложи да бъде по-изчерпателен.

Никой не обяснява каква е целта 

„Откакто Байдън стана президент, правителството на САЩ е похарчило стотици милиарди долари за водене на необявена война срещу Русия. През цялото това време никой не обясни точно целта на тази война“, каза Тъкър Карлсън във видео в социалната мрежа X (бивша Twitter). „Русия е много по-голяма страна. Тя има 100 млн. повече хора и повече индустриален капацитет. Няма нито един информиран човек извън САЩ, който да си помисли, че Украйна по някакъв начин ще победи Русия“, добави Карлсън. Той съобщи, че е изпратил на украинския президент Зеленски „многобройни искания“ за интервю, „за да може да обясни позицията си“. „Разбира се, той ги пренебрегна“, каза журналистът. 

Кой може да спре войната

Според нашите съюзници България е призвана да бъде надежден тил на Украйна, ние се превърнахме във функция на украинските нужди. Когато премиерът Денков беше в Страсбург, той спомена 17 пъти Украйна и едва 6 пъти България в своето изказване пред Европейския парламент. Това показва кои бяха приоритетите му. Българският военно-промишлен комплекс разполага с изключителна мощ, той единствен е в състояние да задоволи нуждите на Украйна от боеприпаси, тъй като произвежда съответната специфика калибри боеприпаси. България е ключова в поддържането на украинските военни способности(Евродепутатът Иво Христов, тв Евронюз)

С обратен ефект

С терористичния акт в  "Крокус сити хол" поръчителите не постигнаха целта си. Реакцията в Русия е обратна на очакванията на извършители и поръчители. Този, който е планирал настройване на обществото на етнически и религиозен принцип, не познава руското общество. Има консолидация. Няма как то да се настрои срещу таджиките или мюсюлманите. Атентатът е извършен в петък, свят ден на мюсюлманите, и на всички е ясно, че е от наемник. (Проф. Дарина Григорова, БНР)

Разногласия за 60 млрд.  

За Украйна напоследък няма добри новини от САЩ - гласуването на около 60 млрд. долара американска помощ за Киев е блокирано от републиканците в долната камара на Конгреса и изглежда, че ще бъде забавено още повече. Малко вероятно е Камарата на представителите да вземе решение през следващите седмици, тъй като там все още продължават разправиите между републиканци и демократи, пише Bloomberg. Забавянето на помощта бе критикувано от украинския президент Зеленски, който продължава да настоява, че Киев се нуждае от незабавна помощ.

Кой кого

Нов скандал срещу председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен набира сили и е на път да помрачи пътя ѝ за втори мандат на поста, съобщи БНР. Става дума за назначението на германския евродепутат от ЕНП Маркус Пипер за пратеник за малките и средните предприятия към ЕК по-малко от два месеца преди европейските избори. Според „Политико“ назначението на Пипер на тази позиция, за която ще получава 15 хил. евро заплата, е обвързано с подкрепата на германските християндемократи за втория мандат на Фон дер Лайен. Това е вторият сериозен скандал с председателката на ЕК, след като бе съобщено, че европейската прокуратура започва разследване срещу нея за договорите с "Пфайзер" за ваксини срещу Ковид-19.

Словакия по пътя на Орбан?

Председателят на парламента Петер Пелегрини,кандидат на управляващата коалиция за президент на Словакия, спечели балотажа на президентския вот срещу проевропейския му опонент Иван Корчок."Искам да бъда президент, който ще защитава националните интереси на Словакия", заяви Пелегрини. И увери, че иска да направи всичко, за да може Словакия да остане на страната на мира, а не на войната, предаде Франс прес. Преди балотажа анализаторът Томаш Козиака заяви, че ако Пелегрини спечели, Словакия може да последва пътя на Орбан. Пелегрини ще замени Зузана Чапутова, която е твърдо проукраински настроена като Корчок. 

Магията се разваля

Загубата на президента Ердоган и неговата управляваща партия на местните избори на 31 март е повратна точка в турската политика. Толкова важна е и изборната победа, макар на местни избори, на основната опозиционната Народнорепубликанска партия след цели 47 г. Спечелването на големите градове от опозицията също е съществен момент. Но най-важното е, че бе развенчан митът и всеобщото възприятие сред избирателите за "непобедимия политик Ердоган". През годините в съзнанието на турците бе изграден култът към него и схващането, че е невъзможно да бъде победен на избори.

В изборната нощ Ердоган се опита да успокои своите избиратели и най-вече себе си. И отсече: „Тези избори не са краят за нас, а повратна точка“. Опозицията пък вярва, че може да победи Ердоган и на президентски и парламентарни избори. Рухването на мита за непобедимия на избори политик променя психологията и схващането на цяла Турция. Политическият климат вече е съвсем различен. (Из коментар на журналиста Тайфур Хюсеин, OffNews)

Посегнаха и на Булгаков

Институтът за национална памет на Украйна призна родения в Киев писател Михаил Булгаков за „украинофоб“ и „империалист по своя мироглед“ и обяви използването на името му за „пропаганда на руската имперска политика“. Булгаков „от всички руски писатели от онова време стои най-близо до сегашните идеолози на путинизма и оправданието на Кремъл за етноцида в Украйна“, посочват още от института и смятат, че улиците, кръстени на него, трябва да се преименуват, а паметниците му - съборени.

Булгаков е писател, драматург и театрален режисьор, автор на романи и разкази, фейлетони, пиеси и киносценарии. Често е критикуван за антисъветско съдържание на творбите му, а след 1929 г. цензурата спира публикуването на новите му произведения. Световна слава придобива с романа „Майстора и Маргарита“, който започва да пише през 1929 г., завършва го през 1940 г., месец преди смъртта си, а е публикуван за първи път едва 26 г. след това. Неговите романи на преведени на френски, английски, немски, италиански, шведски, чешки и други езици. Сред  известните му произведения са и „Записки по маншетите“, „Дяволиада“, „Фаталните яйца“, „Кучешко сърце“, „Театрален роман“. Определят го като един от най-феноменалните умове на световната литературна класика и неподражаем руски писател и драматург.

Това не е шега

Президентът на Ботсвана заплаши да изпрати 20 хил. слона в Германия, която иска по-строги ограничения върху вноса на ловни трофеи. В интервю за "Билд" той казаче това ще доведе до обедняване на хората в страната му, а ловът помага за контролиране на популацията, разраснала се покрай усилията за защита на животните. И допълни: „Ако толкова ги харесвате, приемете този подарък от нас. Трябва да живеете с животните така, както се опитвате да кажете на нас да го правим. 20 хил. диви слона за Германия. Това не е шега.

Вести от България

Влизането ни в еврозоната няма да доведе до рязко увеличение на доходите и до по-голям икономически подем. Дори напротив, увеличението на заплатите и ръстът на икономиката ще се забавят през 2025 г., когато се очаква страната ни вече да е в еврозоната. Това става ясно от новата пролетна макроикономическа прогноза на финансовото министерство

България е над средното ниво за ЕС по брой дипломирани и практикуващи лекари на глава от населението, но на опашката по брой на медицински сестри, показва анализ на Българския лекарски съюз. Най-много лекари на 1000 души има в Плевен – над 7, а най-малко в областите Кърджали и Ямбол – под трима. Над половината от практикуващите медици са на 55 и повече години. 

През 2027 гделът на хората на възраст над 65 г. ще бъде почти 25% от цялото население на страната, а към 2060 г. ще надхвърли 30%. В момента хората на 65 и повече години са милион и половина или 23,5% от населението, съобщи БНР.

Над 100 200 са новите пенсионери през 2023 г. Лични пенсии за осигурителен стаж са отпуснати на 51 600 души. С 10% се увеличава броят на пенсионерите с непълен стаж, а с 5% на тези с инвалидна пенсия.

Министерският съвет поиска Конституционният съд да отмени решение на парламента, с което се възлага на министъра на финансите Асен Василев да покрие оперативния дефицит от 1 млрд. лв. във фонд "Сигурност на електроенергийната система", за да се решат ликвидните проблеми на фонда.

Финансовият министър в оставка Асен Василев раздал на изпроводяк бонуси за 70 хил. лв. на политическия си кабинет, съобщи Епицентър. 

Призовавам общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не подкрепят построяването на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов. Нашите съветници ще се съобразят с представените ни данни за политическата дейност на инж. Иванов в полза на нацистка Германия". Това написа във фейсбук Бойко Борисов след среща с представители на еврейската общност в България.

На фона на главоломно растящи печалби банките продължават да вдигат таксите. Нещо повече, измислят си нови поводи да "сурвакат" клиентите. Сред последните "иновации" е таксата "уикенд" на Пощенска банка, която ще влезе в сила от 10 май, ще е 2 лви ще засегне всеки, който реши да посети офис на банката в почивен или в празничен ден, пише „Сега“.

Слънчев бряг е на 84-о място в Golden Beach Award 2024 - ранглистата на стоте най-забележителни плажове на планетата. В класацията са оценени много фактори, които правят избраните плажове изключителни, като златния пясък и кристално сините води. Плажът на Слънчев бряг се нарежда до кубинския Варадеро, Патая в Тайланд и др.

Най-високата църква в България ще бъде построена в столичния квартал "Люлин“. Тя ще бъде висока 29,2 метра, което е 13,8 пъти ръста на прочутия волейболист Любо Ганев и почти колкото 12-етажен блок.

Вести от света

Украинският президент Зеленски купи от британския крал Чарлз III имението Highgrove House в Глостършър (Англия), което бе резиденция на настоящия британски монарх от 1980 г., пише Блиц. Според London Crier сделката възлиза на 20 млн. британски лири. Бившият иконом на краля Гранд Харолд съобщи, че покупко-продажбата е била на 29 февруари при посещението на Елена, съпругата на Зеленски, в британската столица. Къщата е в близост до парк, който също е обект на сделката. 

Президентът Путин е най-мразеният лидер сред европейците, но е сред най-разпознаваемите. У нас той не само е по-известен от президента Зеленски. Данните сочат, че България е страната, която най-много харесва руския президент, показва проучване на Ipsos за нагласите към най-големите европейски лидери, в което са включени 18 държави от ЕС. 

89% от руснаците определят Путин като волеви и решителен политик, 82% го смятат за мъдър, 76% - за честен и почтен, а 75% - че проявява уважение към мнението на другите. Това сочат резултатите от проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение, съобщи БТА.  94% казват, че могат да нарекат себе си патриоти, а само 3% изразяват съмнения в това. Пет пъти от 2013 г. насам се е увеличил броят на тези, които смятат, че Русия вече е велика сила. 

Най-високата инфлация в ЕС е отчетена в Румъния, сочат данни на Евростат - през февруари тя е достигнала 7,1%. Втора в класацията е Хърватия с 4,8%, а третото място заема Естония с 4,4%.

Всеки десети жител в света е индийски гласоподавател. Почти 969 млн. души - много повече от населението на цяла Европа - ще гласуват на 19 април. Това ще бъдат най-големите избори в човешката история, които ще се проведат на 7 етапа и ще излъчат 543 депутати. Индия, която е петата по големина световна икономика, до 2027 г. се очаквада стане третата икономическа сила (изпреварвайкиГермания и Япония). 

Броят на милиардерите в света се увеличи през 2023 г. до рекордните 2781, което е с 141 повече от 2023 г. Общото им богатство достигна безпрецедентните 14,2 трлн. долара, показва 38-ата класация на най-богатите хора на сп. „Форбс“В нея отново са и братята Кирил и Георги Домусчиеви, които се нареждат на 1545 позиция. 

„Кошмар“ е думата, с която големите американски компании описват работата си с представители на поколението Z. Според работодатели те едва успяват да преминат през интервю, не вдигат телефоните си и дори напълно забравят за новата си месторабота още в първия ден, в който трябва да се явят в офиса, пише „Telegraph“.

Китай, Индонезия и Саудитска Арабия настояват ЕС да се откаже от конфискацията на замразените активи на Русия, съобщава „Политико“. Трите държави се обърнали към ЕС с молба "да не се поддават на натиска на САЩ и Великобритания", които настояват за конфискация на 200 млрд. евро руски активи.

"Случващото се днес в Украйна е борба за самите нас. Искам да Ви благодаря за вашата лична историческа справедливост, която ние, славяните, имаме открай време". Това каза Емил Костурица в лична среща с президента Путин. "Изгонването на 230 хил. сърби от Хърватия и случващото се днес е една много важна аналогия за всички нас", каза още известният актьор, композитор, музикант и режисьор на филмите „Черна котка, бял котарак, „Ъндърграунд“, Аризонска мечта“ и др.

Най-мощният лазер в света е в Румъния и струва 320 млн. евро, основно финансирани от ЕС. Намира се в центъра на Мъгуреле, близо до Букурещ. В основата на приложената технология са изобретенията на Жерар Муру и Дона Стрикландносители на Нобеловата награда за физика за 2018 г. за овладяване на силата на лазерите за усъвършенствани прецизни инструменти в корективната очна хирургия и в индустрията.

Венецуелецът Хуан Висенте Перес Мора, който през 2022 г. стана най-възрастният мъж в света според Световните рекорди на Гинес, почина на 114-годишна възраст. Той има 11 деца, 41 внуци, 18 правнуци и 12 пра-правнуци.

От 1 април на пълнолетните в Германия вече е разрешено да носят до 25 грама канабис за собствена консумация и да съхраняват до 50 грама у дома, съобщи "Юронюз". Разпространението на канабис в клубовете е планирано от 1 юли. Остава забраната за консумацията му от непълнолетни.

7,8 млрд. души е населението на света в момента. ООН прогнозира до края на века то се увеличи до 10,4 млрд., след което ще започне стагнация, а къмсредата на века вече няма да може да се самовъзпроизвежда. Само шест държави ще имат нормална раждаемост до 2100 г.

Най-големите производители на какао Кот д'Ивоар и Гана са изправени пред катастрофални реколти. Климатът, незаконният добив, лошото управление и болестите са сред основните виновници. Рекордно високите цени на какаото оскъпяват шоколада, пише „Дневник“.

До 11 млн. тона пластмасови отпадъци има на океанското дъноВсяка минута във водите попада количество, колкото един камион за боклук, натоварен с пластмаса. Очаква се до 2040 г. нейната употреба да се удвои, предаде ДПА.

Из архива

Сцената винаги е открита за измама на народа 

Нещастието на българския народ произлиза от това, че ний започнахме своя свободен живот без организирана жизнена енергия. Затова ония избрани синове на народа, които поемаха в ръцете си и върху съвестта си съдбините народни, имаха един върховен дълг: да организират жизнената енергия на народа и да я превърнат в творчество. Но тук започва трагедията! Ръководителите на народа станаха „управници“ на народа! И не съдбините на народа бяха ръководно начало за тях, а тяхната лична амбиция, техният личен егоизъм. Защото тия избрани синове на народа – народните управници – не бяха избрани синове. Те бяха най-недостойните синове на народа – пълна противоположност на ония самопожертвали се идеалисти – Раковски, Ботев, Левски, Дядо Славейков и пр. – които родиха българския народ. 

И днес, и досега винаги са били свободно отпуснати юздите на демагогията. Всички идват с блестящите си лозунги на тая или оная партия. Но зад тия лозунги хитро се спотайват безчестното хищничество и лакомият егоизъм. Лъжата лъже, лъжата управлява, лъжата краде. Тия гении на злото, които са „управлявали“ до днес българския народ, които го разориха, които го превърнаха в прогнил труп – плячка на лакоми гарвани и винаги в името на народа…

В името на народа – да! Но у нас винаги е ставало въпрос само за едно: власт не в служба на народа, а „властване“ над народа. „Властта“ е занаятът – доходният занаят на българските т.нар. полицейски дейци. Тяхната „политическа дейност“ винаги е била само „борба за власт“. И тази борба разпокъса жизнената енергия на народа, а дълг на тия „дейци“ беше да организират тази енергия в творчество. Уви, у нас дългът винаги е бил забравян и в най-новата история на българския народ може да се говори само за едно: за дълг. И ето, че тези „управници“ се изправят един по един пред съд. Но тия, които ги съдят днес-утре, и те се изправят пред съд и сядат на почивка в затвора – уморени от лъжа и кражба. Това е постоянна развръзка на партизанската трагикомедия у нас. Но завесата никога не пада. Сцената стои винаги открита за измама на народа, за разоряване на народа, за ограбване на народа, за разпокъсване на жизнената енергия на народа. (Гео Милев, из статията „Лъжата управлява, лъжата краде“, публикувана в литературно-художественото списание „Везни“, 1920 г., което излиза под редакцията на Гео Милев и Людмил Стоянов)