Новини

Руската шпионка Елена, един хотел в Халкидики и взривовете в България и Чехия

   
Руската шпионка Елена, един хотел в Халкидики и взривовете в България и Чехия

Вила “Елена“, триетажен хотел във Фрама, Халкидики, Северна Гърция, разполага с голям открит плувен басейн, беседка, частна градина и обширни площи.

Интериорът е изцяло в зелено и лилаво, златни шкафове, изглежда безнадеждно постсъветски, a удобствата включват възглавници с пяна, сешоари и халати. За 155 долара на вечер.

Но Николай и Елена Шапошникови, на която име е кръстена вилата, не са обикновени хотелиери.

Те са руски “нелегали“ или шпиони, действащи извън дипломатическото прикритие, прекарали десетилетия като натурализирани граждани на Чехия.

И вила “Eлена” не е обикновен хотел, разказва разследващото издание The Insider. 

През последните петнадесет години вилата е гръцко убежище за членовете на подразделение 29155 на ГРУ. Най-зловещият отряд за убийства и саботажи на Владимир Путин, който е отговорен за отравянето на враговете на Кремъл и взривове в Чехия и България.

Чешкият разузнавателен център за борба с тероризма и организираната престъпност публикува резултатите от дългогодишно разследване на ролята на звено 29155 във взривяването на два склада за боеприпаси в село Врбетице, Южна Моравия.

Тези атаки доведоха до експулсирането на 18 руски офицери от разузнаването, действащи в страната под дипломатическо прикритие. Зад взривовете стоят оперативните работници Анатолий Чепига и Александър Мишкин от поделение 29155, които станаха международно известни с опита за убийството на Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 година.

Шапошникови не само са съдействали на Мишкин и Чепига да получат достъп до два различни склада във Врбетице, но и са общували директно с ген. Андрей Аверянов,
Той е командирът-основател на поделение 29155.

Тhe Insider свърза звеното и с т.нар. "хавански синдром" – загадъчните случаи, при които американски дипломати, служители и разузнавачи по целия свят се сблъскват с мистериозни инциденти.

И двамата Шапошникови са извършвали шпионаж в полза на Русия, но Елена Шапошникова, на 62 години, изглежда е била пряко интегрирана в поделение 29155.

Тя вероятно е ръководила и контролирала работата на съпруга ѝ, и вероятно на техния син, в подкрепа на руските държавни интереси.

Техните задължения варират от събиране на разузнавателна информация до логистично подпомагане, осигуряване на убежища, вербуване и дори подпомагане при осигуряване на физически достъп за оперативни служители на ГРУ, изпълняващи саботажни мисии.

Шапошникова е притежавала таен паспорт на руската служба от специална серия, запазена за шпиони от поделение 29155.

Тя е получила и званието "Герой на Руската федерация", най-високото държавно отличие, присъждано “служба на руската държава и нация, обикновено свързана с героичен подвиг“.

Самият Путин е удостоил Шапошникова на тайна церемония в Москва след диверсионните операции на поделение 29155 в Чехия и България.

През 2023 г. чешките власти, след като проведоха независимо разследване на ролята на Шапошникови в бомбените атентати през 2014 г. във Врбетице, поискаха екстрадирането на семейството от Гърция в Чехия, за да бъде изправено пред наказателно преследване. Все още се чака окончателното решение на гръцките власти, поне за Елена.

Николай Шапошников почина от инфаркт в Гърция през февруари 2024 г. на 62-годишна възраст.

Вила "Елена"

През 2009 г. Шапошникови купуват вилата в Халкидики, Гърция.

Цената в нотариалния акт е 275 292 евро. По-късно Елена ще каже на следователите, че е финансирала инвестицията “с пари от родителите ми“. Една тежка задача за седемдесетгодишна двойка, живееща в Киев с пенсии под 300 долара на месец.

Шапошникови се преместват във Вила “Елена“ през 2010 г. и започват да я управляват като хотел.

Оттогава те посещават Чехия само от време на време.

Въпреки че сайтове като Booking.com и TripAdvisor съдържат връзки към имота, The Insider не е успял да намери данни за наемането на имота.

Там обаче вероятно отсядат хора от поделението 29155, включително командирът му ген. Андрей Аверянов. Най-малко четирима други членове на звено 29155 също са пътували до Солун и вероятно са ползвали вила “Елена“ в периода от 2012 до 2018 г. Някои от тези посещения са съвпаднали с мисии на оперативните служители в региона.

Чешкото разследване: ГРУ стои зад взривовете

Чешката полиция продължава да смята, че Русия стои зад експлозиите преди близо десет години в складове за боеприпаси в Чехия, предаде ДПА.

Силите на реда смятат за доказано, че сътрудници на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия са отговорни за взривовете, заяви днес в Прага представител на спциализирания отдел на органите на реда за борба с организираната престъпност.

Разследването обаче не е приключено. Понеже Москва отказва да отговори на молбата за правно съдействие, липсва достатъчно информация за повдигане на обвинения срещу конкретни лица в Русия.

Целта на чуждите шпиони е била да предотвратят предоставянето на въоръжение и боеприпаси на местата, където действа руската армия, заяви специлизираното звено на чешката полиция.

Правоохранителните органи в Чехия в момента си сътрудничат с колеги от Великобритания, Украйна и САЩ в разследването.

Експлозиите в склада за боеприпаси във Върбетице в източната част на Чехия избухнаха през октомври и декември 2014 г. Русия анексира украинския Крим по-рано същата година.

При инцидентите загинаха двама души, нанесени бяха огромни материални щети. Последвалото обезвреждане и разчистване на останалите експлозиви отне няколко години.

През 2018 г. чешкото правителство при тогавашния премиер Андрей Бабиш направи публично достояние обвиненията срещу Русия. Кремъл категорично отрече всякакво участие. И двете страни изгониха взаимно дипломати. Русия постави Чехия в своя списък на "неприятелски държави".

И разследването в България

Едно цяло десетилетие разследващите в България не направиха нищо за разкриване на престъпленията с взривените складове. Междувременно прокуратурата и правителството се опитваха да изземат завода на оръжения производител и търговец Емилиян Гебрев и предположенията бяха, че интерес към придобиването на бизнеса му има политикът от ДПС Делян Пеевски.

Едва през април 2021 г., десетина дни след като Чехия експулсира 18 служители от посолството на Русия по подозрение, че руски служби са замесени в експлозиите във чешки военен склад през 2014 г., българската прокуратура стигна до прозрение.

Съобщено беше, че четири взрива във военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ). Но вече втора година няма напредък по разследванията, а експлозиите във военни складове продължиха.