Новини

Вижте кои са министрите, които Димитър Главчев избра за служебното правителство

   
Вижте кои са министрите, които Димитър Главчев избра за служебното правителство

Избраният за служебен премиер Димитър Главчев представя днес своите кандидати за министри пред президента Румен Радев. На срещата са поканени представители на парламентарните сили, както е предвидено след промените в конституцията. Не присъстват само от БСП, които вече казаха, че няма да влязат при президента, защото отговорността за служебното правителство е на Димитър Главчев, а той е ярко партийно лице.

Бъдещият служебен премиер имаше срок от Румен Радев до събота да представи кабинета си. Той го прави ден по-рано.

За първи път провеждам консултации едновременно с всички парламентарни сили. Правя го, защото от една страна следвам стриктно конституцията, от друга - политическата ситуация изисква максимална отговорност и стриктност от всички нас. Защото както партиите, така и обществото очаква максимална яснота за изборите, започна президентът. Народното събрание да бъде част от процеса по съставяне на правителство, за което и ще носи отговорност. Затова е естествено да получите от Главчев лично информация, а не от медиите, допълни Радев.

Заявките за опозиционност не означават липса на политическа отговорност и на правосъзнание, коментира Радев отсъствието на БСП от срещата. И уточни, че всяка от парламентарните партии трябва да има преди всичко уважение и към конституцията.

Досега съставянето на служебното правителство се е свързвало преди всичко с президента. Сега отговорността е върху премиера и аз по никакъв начин не съм се месил на Димитър Главчев, уточни Радев.

Да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано - от това се е водил Димитър Главчев при избора на министри. Основната задача на служебното правителство е да гарантира честни избори, но това не означава, че ще спре да работи в другите посоки, обясни той.

Ето избраните от Главчев за министри:

Вицепремиер и министър на финансите - Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов. Поканих го, това ми беше най-трудното решение, но след като и ръководителя на професионалното ръководство вчера подаде оставка, ще бъде доста голямо предизвикателство за системата и двамата да ги няма по време на избори, обясни Главчев. И напомни, че е разговарял и със синдикатите, които обяснили, че ще бъдат демотивирани да участват в изборите, ако Калин Стоянов бъде сменен.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов, настоящ директор на НОИ

Министър на отбраната - ген. Атанас Запрянов

Министър на външните работи - Ивайло Върбанов Ценов, 15 г. консул във Виена, с много добри връзки в австрийското правителство

Министър на правосъдието - Мария Павлова, била е зам.министър и заместник на главния прокурор

Министър на образованието и науката - проф. Галин Цоков, за да не бъде утежнен процеса по оценяването в образованието

Министър на здравеопазването - д-р Галя Кондева

Министър на културата - Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите - Петър Димитров, настоящ зам.-министър

Министър на земеделието - Кирил Вътев

Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков. Той ми сподели, че предстои да се завърши работата по проекта за вагони на Дойчебан, обясни Главчев

Министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

Министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов, който в момента е председател на Надзорния съвет на ББР

Министър на енергетиката - Владимир Малинов

Министър на електронното управление - Валентин Мундров, настоящ зам.-министър, бил директор на дирекция в "Информационно обслужване"

Министър на туризма - Евтим Милошев, доказан експерт и мениджър. Лично го познавам от много години, навсякъде, където е работил, се справя добре.

Министър на младежта и спорта - Георги Глушков, председател на баскетболната федерация.

Знам, че предизборната кампания започна, но искам да ви призова за дипломатичен тон, даде думата на представителите на парламента.