Новини Реакция

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Димитър Главчев

   
Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи. Това съобщиха за "24 часа" източници от Министерския съвет. Самата Плугчиева не бе открита за коментар. Вероятно напускането на Плугчиева е заради казусите в Министерството на външните работи, свързани с предизборната борба и назначаването на служебния премиер и за външен министър.

Главчев и Плугчиева на няколко пъти са спорили по това кой трябва да стане външен министър, след като премиерът реши след по-малко от седмица управление да махне първоначално назначеният дипломат Стефан Димитров. Първото предложение на служебния премиер бе постът да бъде даден на зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, но той сам се отказа от номинацията след острата реакция от страна на президента Радев.

Начело на Министерството на външните работи в служебно правителство трябва да бъде поставен дипломат, настоявала Плугчиева до последно, но Главчев не се съобразил с мнението й. Самата тя е отказала да стане министър на външните работи, тъй като въпреки трите си мандата като посланик на България, винаги е била от политическата квота и не може да бъде третирана като кариерен дипломат.

"Има изключително добри кариерни дипломати. Става дума за служебно правителство, в което ще бъдат включени повече експерти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти посланик на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, но винаги съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам принципите, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно правителство", каза в неделя Меглена Плугчиева в интервю за БНТ.

"Предложени ми бяха министерски постове, които съм отказала. Димитър Главчев е поставен в изключително трудна ситуация и има нужда от хора, които имат управленски, политически и дипломатически опит", допълни тогава тя. Плугчиева разказа, че заради кризата с външния министър в момента България не стои добре в Европа.