Спорт

Кобрата попълни листата на шампионите в WBA

   
Кобрата попълни листата на шампионите в WBA

Листата на шампионите на WBA в свръхтежка категория бе попълнена от Кубрат Пулев. Той победи категорично по точки украинеца Игор Шевадзуцки и така прибра колана на интернационален първенец. До момента тя бе вакантна, като рядко е била оспорвана в историята на федерацията.

Иначе носител на интерконтиненталната титла на WBA e Мурат Газиев (Армения). Фабио Уордли (Великобритания) е притежател на континенталната титла, регулярен първенец остава Махмуд Чар (Германия), а супертитлата, която е и най-важната, е притежание на Александър Усик (Украйна). Усик трябва да обедини най-важните титли в категорията на 18 май в Саудитска Арабия, когато ще се изправи срещу Тайсън Фюри.

Тримата съдии - двамата поляци Лешек Янковяк и Павел Кардини и испанецът Мануел Оливер Паломо бяха абсолютно категорични, че българинът печели със 117:111. Това означава, че украинецът е взел само 3 рунда в мача.

130-килограмовият украинец беше конкурентен до седмия рунд. След това въздухът му свърши и той трудно се прибираше към своя ъгъл за почивките. Въпреки това боксьорът с прякор Хълк показа огромно сърце и устояваше на атаките до края на срещата. Досега в своята кариера Шевадзуцки никога не беше играл повече от осем рунда.

Пулев контролираше дистанцията с левия прав, но мощният десен правеше разликата в срещата. Украинецът поемаше много тежки удари, но отказваше да падне. Шевадзуцки прие мача с девет дни предизвестие, като бе на ринга и на 25 февруари, когато спря с технически нокаут Едонис Бериша (Албания). Това също оказа влияние на неговата издръжливост.

Украинецът замести контузения Махмуд Чар, който също беше в “Арена София”. “Обещавам ви, че през септември или октомври ще победя Пулев - каза на ринга след двубоя Махмуд Чар под освиркванията на публиката. - Не ми показа нищо.

Пулев, обещавам ти, ще ти дам мача за титлата. Ще се бием скоро.” Кобрата отвърна, че се надява Чар да се излекува, за да се срещнат.

“Да се готви – добави Кубрат Пулев. – Противникът днес не беше на моето ниво. Супернеудобен. Повече глави попадаха в мен, отколкото удари. Удряше и под пояса, но няма проблем. Ние сме българи. Смяната на противника не е толкова комфортна. Тренирахме по един начин. Появи се друг противник и трябваше да променим всичко."

Шевадзуцки явно няма никакъв късмет в България. На европейското първенство в Самоков през 2015 г. той победи сърбина Владан Бабич, но веднага след това падна с пълно единодушие от румънеца Михай Нистор. Нистор и нашият Петър Белберов тогава станаха бронзови медалисти, а титлата взе хърватинът Филип Хъргович, който победи на финала Флориан Щулц (Германия). Хъргович в момента е един от най-силните боксьори при професионалистите и трябва да се бие с Усик след Тайсън Фюри.

2 години по-късно - през 2017 г., Шевадзуцки дойде и на турнира “Странджа” в София, като падна с пълно единодушие още в първия си мач от Петър Белберов.

В Украйна разкриха, че Игор, който живее и се бие в Хамбург, е имал само 7 дни за подготовка, но все пак е направил доста добър мач срещу Кубрат. “За седем дни подготовка Шевадзуцки не успя функционално да постигне най-добрата си форма, но и в такова състояние той създаде проблеми на Пулев”, отбелязват експерти.

Сега предстои наддаване за домакинството на мача с Махмуд Чар. Германецът със сирийски произход обяви, че няма нищо против битката да е отново в София, където имало доста негови сънародници. Според мениджърския екип на Кобрата договорът вече е подписан и е влязъл в сила, така че няма как той да се измъкне още веднъж.

Със затворено ляво око пък завърши мача братът на Кобрата - Тервел. Той също се справи единодушно по точки с камерунеца Роли Ламбърт. Още в третия рунд след поредното си влизане с глава африканецът отвори аркада на Тервел, но той устиска до края на двубоя в осем рунда за успеха в 20-ия си мач при професионалистите.

“Страхотен мач от гледна точка на публиката, труден за мен. Съдията пусна мръсна игра и от двамата. И се наложи и аз да играя така. Важното е, че бихме! Победителите не ги съдят”, отсече Тервел.

“Относно снощи: загубих мача със съдийско решение. Много от вас ме посъветваха да не се боксирам при тези условия, но реших да го направя въпреки трудностите.

Идвам от място, където дори надеждата беше илюзия, така че, когато имам възможност, винаги ще загърбя себе си, за да бъда пример за тези, при които тя липсва. Не съжалявам! Загубата със сигурност не е приятна. Но цялата история отвъд мача ме кара да вървя с гордо вдигната глава. Вече се превърнах във вдъхновение за много от вас и ще продължа да съм такъв човек. Само това има смисъл за мен, то е моята победа. Любимото ми нещо, което съм казвал, е, че точно като бокса животът е тежък, но красив спорт. Така че ще живея моя, за да бъда пример за някой някъде”, написа в социалните мрежи Ламбърт след двубоя.

Тервел веднага след мача си застана в ъгъла на брат си за неговия двубой. След приключване на галата на ринга се качи и Христо Стоичков, който бе един от около 8-те хиляди зрители в “Арена София”. Кубрат обеща да му подари ръкавици за подкрепата.

Камата бе в компанията на Деси Кирова

- Дейзи Ланг, първата ни световна шампионка при жените сред професионалистите.

Пулеви направиха така, че България да запише шест от шест възможни победи на галата. В самото начало Слави Хараламбов откри мачовете с експресен нокаут. Той се наложи срещу Ермин Сали. Софиянецът притисна своя съперник с началния гонг. Хърватинът бе залепен до въжетата и с мощен прав пратен на земята. Той нямаше сили да се изправи и така двубоят приключи за 180 сек.

След това турчинът Карем Озмен надигра по точки Марко Дмитрович от Хърватия. Кирил Русинов победи по точки Венхарт Казири от Косово, след което дойде и времето за дебюта на Даниел Асенов - Тайсъна при професионалистите. Той тотално доминираше в мача срещу сърбина Милан Савич, като дори за малко не го нокаутира в четвъртия, последен рунд. Савич също дойде в последния момент на галата.

Петър Драганов прати три пъти в нокдаун и отказа само за 34 секунди венецуелеца Анхел Андриан. Съперникът му се оказа доста слаб и приключи, след като бе нацелен още в началото в черния дроб.

В последния двубой преди Пулеви Дерек Осази (Великобритания) отказа в третия рунд колумбиеца Жоел Хулио.