Анализи

Мирослав Иванов: Службите и мястото на ДПС за регулаторите - спънката за общ кабинет

   
Мирослав Иванов: Службите и мястото на ДПС за регулаторите - спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет, изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели.
По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след протестите срещу БФС през ноември. Той е категоричен, че е спекулация твърдението, че ПП-ДБ са поставили като условие смяната на вътрешния министър за това да има кабинет.

"Нито една фигура в рамките на този кабинет не е била поставяна като условие той да се осъществи. Условието, което ние поставихме категорично, е да има ясно разписани ангажименти с ясно посочени срокове за тяхното приемане", обясни Иванов в интервю за предаването "Преди всички".

Той посочи, че реформата в службите е била един от основните моменти за липсата на желание от страна на ГЕРБ. "Както и колегите от ГЕРБ-СДС са държали да има запазено ексклузивно място на ДПС при вземане на решения за попълване състава на регулатори, които изискват мнозинство от 2/3", добави депутатът.

Поемането на ангажимент между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС може да се случи само и единствено, когато бъдат положени подписи от лидерите на двете формации, категоричен бе Иванов. Все пак той смята, че ПП-ДБ не е изолирана формация.

Депутатът припомни още какво е основното задължение на един служебен кабинет – гарантиране и създаване на условия за провеждане на честни и свободни избори.

"Дотук имаше случаи, когато в рамките на служебни кабинети не се е случвало точно така. Имаше създаване на напрежение, спекулации, които да повлияят на българските избиратели в посока на гласуване или не гласуване за едни или други формации", изказа мнението си той. Според него подобни практики са крайно некоректни, неправилни и не трябва да са част от политическата ни действителност.

Той изрази надежда който и да е новият служебен премиер, честните избори да са основният му фокус. "А не да се занимава с политики, с които да обвързват държавата ни с договори за години напред", добави Мирослав Иванов.

Подадената оставка от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова е била изненада за ПП-ДБ. На Мирослав Иванов не му е известно някой от парламентарната група да е оказвал какъвто и да е натиск в тази посока:

"Ще бъде любопитно да чуем нейната версия – защо това се случва в такъв момент, когато предстои избор на служебен премиер. Много се спекулираше дали това трябва да се случва в НС, моето мнение е, че това трябва да се случва в спокойна обстановка, без да има политическия натиск, който би имал в НС, т.е. да се сведе до българската общественост чрез медиите".

Според него изказването на президента за регулаторите и квалификацията на техните ръководители не е било уместно.