Бизнес

Първите череши у нас се продават на цена до 50 лв./кг

   
Първите череши у нас се продават на цена до 50 лв./кг

Първите череши у нас за тази година се продават до 50 лева за килограм. Рекордната цена държи сергия на Четвъртък пазара в Пловдив, предаде бТВ. Собственикът твърди, че плодовете са негово производство, откъснал ги е от дърво в двора си. Тази година черешите узряха с около месец по-рано заради топлото време през април. По традиция първи на пазара излизат черешите от масивите в Пловдив и Пазарджик.

Има и внос от Гърция, които на сергиите се продават по 40 лв. за килограм. Продавачът на гръцки череши разказва, че зарежда от няколко дни и въпреки високата цена, стоката се продава. Някои взимат по 100 грама, а други по килограм и повече.

"И по два, и по три килограма купуват. За всеки влак си има пътници - има хора с възможности и си взимат по-скъпото", казва един от продавачите на Четвъртък пазара в Пловдив. На пазара се предлагат и български череши - 25 лв. за килограм от село Брестовица и 15 лв. - от село Брестник. Купувачи не липсват, разказват хора от съседните сергии. Заради хубавото време до две седмици пазарът ще е пълен с български череши, като цените ще паднат, прогнозират собственици на черешови градини. Производителите се опасяват от слани и се чудят как ще опазят дърветата, защото  пожарната не разрешава да се пали огън около тях. Другият проблем е градушката.

И черешите от района на Кюстендил се очаква да са готови за Великденските празници. Старите, български сортове "1 май" и "24 май" вече са запъстрели и до дни ще са готови.

Те са изключително сочни, но са по-дребни и това е причината търговците да ги купуват на значително по-ниски цени от "Бигаро бюрла" - ранна, едра, месеста череша, френски сорт.