Анализи

Официално: ПП-ДБ предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер

   
Официално: ПП-ДБ предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер

Официално ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС вторият мандат да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов.

Направи го Атанас Атанасов в изказването си по време на извънредно заседание, на което депутатите ще гласуват проекторешението за неуспех на първия мандат на ГЕРБ-СДС. То бе внесено от Теменужка Петкова в понеделник, час след като номинираната за премиер Мария Габриел депозира своя отказ от това да бъде гласувана за поста. Самата Габриел не е в пленарната зала.

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов Снимка: Юлиян Савчев

 

Официално ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС вторият мандат да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов
Официално ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС вторият мандат да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов Снимка: Юлиян Савчев

Днес е облачен ден за българската демокрация, започна Атанасов.

След това изчете предложението на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС, за което "24 часа" първи писа още по време на заседанието на групата им в понеделник.

Предложението на ПП-ДБ е вторият мандат да е национален, общ с ПГ на ГЕРБ-СДС (вижте предложението тук). Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме, с подписи под споразумението и с ясни дати за изпълнение, обясни Атанасов. 

Премиер да е взаимно приемлива фигура, излъчена от ГЕРБ-СДС. А съставът на Министерския съвет да се запази настоящия, след като в преговорите се установи, че не може да се постигне разбирателство, е офертата на ПП-ДБ. 

Това не е покана за допълнителни преговори извън посочената рамка. А предложение с израз на готовност да изпълним ангажиментите, които приехме преди 9 месеца, обясни Атанасов. Докато той говореше, откъм депутатите от ГЕРБ се чуваше подхилкване.

При отказ - ще считаме, че сме изпълнили ангажимента си и ще върнем неизпълнен мандата, обясни Атанасов. Затова ПП-ДБ ще очаква официален отговор от ГЕРБ-СДС до датата за връчване на втория мандат от президента.

Още, още, избухна в смях и ръкопляскания опозицията, когато Атанасов слезе от парламентарната трибуна.

Публично политическо харакири, определи чутото лидеркага на БСП Корнелия Нинова. 

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Снимка: Юлиян Савчев

На никого не се молим, съобразяваме се с мнението на народа, който не иска избори, отговори Атанасов. 

Ще бъде най-голямата грешка, ако определите чутото като молба. Не разбирате ли, хора, че в политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг, обясни Кирил Петков. 

Кирил Петков
Кирил Петков Снимка: Юлиян Савчев

 

Кирил Петков
Кирил Петков Снимка: Юлиян Савчев

И обясни, че най-важното е в България да има правосъдна система, която да отговаря на обществения интерес. И всичко това е сложено в това споразумение, в него няма разделяне, а прозрачност, допълни той.

В това споразумение има темата за службите - 30 г. те работят за всичко друго, освен за гражданите. Хвалите ги, но всеки шпионин, хванат у нас, информацията е дошла от други служби, обясни Петков. 

Официално ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС вторият мандат да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов
Официално ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС вторият мандат да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов Снимка: Юлиян Савчев

Не сме постигнали това, което трябва за нормална европейска държава. А това започва от спазена дума, допълни съпредседателят на ПП-ДБ и напомни, че преди 9 месеца е договорена ротация само на премиерите.

Това е най-унизителната поза - да се молиш на този, когото арестува, да те държи на власт, включи се Станислав Балабанов от ИТН. Думата харакири вече има ново значение - харакиро, допълни той. И беше помолен от Росен Желязков да спазва добрия тон. 

Станислав Балабанов
Станислав Балабанов Снимка: Юлиян Савчев

Освен да се спазва думата, което вие не направихте, е морала в политиката за това какво обещаваш и какво правиш, каза зам.-шефът на групата на БСП Георги Свиленски. И обясни, че за тези години само БСП не се е прегърнала или колаборирала с ГЕРБ. Вие на втората година ги прегърнахте, допълни той. 

Георги Свиленски
Георги Свиленски Снимка: Юлиян Савчев