Новини

ГЕРБ и ДПС провалят кворума на Народното събрание, не допускат вот за Росен Желязков

   
ГЕРБ и ДПС провалят кворума на Народното събрание, не допускат вот за Росен Желязков

Работата на Народното събрание буксува днес заради липса на кворум, след като парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС отказаха да се регистрират. Тази сутрин в пленарната зала се регистрираха само 117 депутати от 240. Регистрираха се групите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Вчера "Продължаваме промяната - Демократична България" се присъединиха към искането на опозицията за оставка на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Инициативата бе подета от "Възраждане" миналата седмица, но тогава ги подкрепиха само БСП. От ИТН също са съгласни, но имат собствени мотиви, които искат да внесат. С гласовете на ПП-ДБ обаче при гласуване предложението за отстраняването на Желязков би било прието - ПП-ДБ, БСП и "Възраждане" имат общо 120 гласа.

Тази сутрин обаче те не успяха да се съберат навреме в залата - 55 от 63 депутати на ПП-ДБ се регистрираха, 34 от 34 на "Възраждане" и 17 от 23 депутати на БСП. Това бе посрещнато с подигравки от партията на Костадин Костадинов: "Къде са ви хората",подвикваха от "Възраждане".

От ГЕРБ все пак се регистрира един депутат. След неуспешния опит за събиране на кворум, Росен Желязков обяви 30-минутна почивка, след което ще има нова проверка. След почивката се регистрираха общо 125 депутати и заседанието започна. По предложение на Асен Василев (ПП-ДБ) като точка първа ще се гледа решение за предсрочно освобождаване на Росен Желязков - председател на 49-то Народно събрание. Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха залата, с изключение на няколко депутати от ГЕРБ, останали, за да дебатират.