Новини

Мария Габриел връща празна папка. Отиваме на избори

   
Мария Габриел връща празна папка. Отиваме на избори

Преговорите за съставяне на кабинет са пред провал, научи Ефир2 от свои източници.

Преди минути от ГЕРБ-СДС съобщиха, че Мария Габриел и представители на преговорния екип на партията ще отидат при държавния глава Румен Радев в 16 ч. Очакванията са да бъде върнат празен мандат. В официалното прессъобщение се посочва, че на "Дондуков 2" ще бъдат оповестени резултатите от срещата.

Според неофициална информация, в последните часове от преговорите е бил изгладен въпросът с доскорошния основен проблем за сглобката - оставането на Тодор Тагарев като министър на отбраната и замяната му с Христо Гаджев, който в момента е председател на парламентарната комисия по отбрана от ГЕРБ-СДС. В крайна сметка двете коалиции са постигнали съгласие за оставането на Тагарев.

Изненадващ проблем обаче се оказала номинацията за ресурсното Министерство на енергетиката, за което ГЕРБ предложиха Жечо Станков - настоящ депутат и бивш зам.-министър на енергетиката от времето на Теменужка Петкова, когато започва сагата с "Турски поток". От ПП-ДБ се противопоставили на тази кандидатура, като консенсус не е постигнат.

Преговорният екип на ГЕРБ не е дал яснота дали разговорите ще бъдат подновени след консултациите в партийната централа.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов е напуснал сградата на бившия Партиен дом, но е отказал да коментира преговорите преди срещата на "Дондуков 2".

"Когато чуем г-жа Габриел, ще коментираме", каза той, цитиран от "24 часа".