Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Българско кисело мляко тръгва и към Марс 

Български учени участват в експеримент в изследователска станция в пустинята Юта, САЩ, която имитира условията на Марс. Целта е да се разбере дали е възможно в нетипични и трудно адаптируеми за живот условия безпроблемно да се направи българско кисело мляко. В изследванетоучастват седем души, които го приготвят с бактерията Лактобацилус булгарикус и след това го изяждат, съобщава New Scientist. Основният въпрос е може ли българското кисело мляко да подобри представянето на астронавтите по време на мисии на Марс.

Досега нашето кисело мляко е било консумирано при полета през 1988 г. на втория български космонавт Александър Александров, от моряци при150-дневното им плаване до Антарктида, от 56 нашипилоти от ВВС и от доброволци в симулирани условия на корабокрушение. С дългия си срок на годност и пробиотични свойства, българското кисело мляко се оказва ценен хранителен продукт за колонизирането на Червената планета, смятатучените.

Преди 232 млн. години

През 70-те и 80-те години на миналия век геолози забелязват необичайни слоеве, отложени в древни скали. В Източните Алпи екип изследва слой от силикатни утайки, отложен в карбонат, а вОбединеното кралство геологът Аластър Ръфъл проучва слой от сива скала във вътрешността на червен камък. Двете открития, както и много други след това, показват, че преди около 232 млн. години е започнал влажен период, продължил близо 2 млн. години, който може да е бил "спусъкът, позволил на динозаврите и на други представители на съвременната сухоземна фауна да доминират на Земята. Според учени причината за необичайното количество валежи е гигантско вулканично изригванена голяма магмена провинция в южната част на Аляска и крайбрежието на Британска Колумбия.

Марс влияе на океанските дълбочини

Далечната орбита на Марс може да има по-голямо влияние върху нашата планета, отколкото се предполагаше досега. Взаимодействието между гравитационните влияния на Земята и Марс е свързано с цикъл от 2,4 млн. години на океански течения дълбоко под повърхността на морето, сочи проучване, публикувано в сп. Nature Communications. Данните, обхващащи 65 млн. години, предполагат, че по-топлите океани имат по-енергична дълбока циркулация. Изследователи са установили, че по-топлите периоди от циклите се появяват едновременно с увеличените прекъсвания в дълбоководните записи. 

Какво сънуват кучетата?

Отговор на този въпрос дава психологът от Харвардския университет д-р Барет. Тя потвърждава, че точно като хората те имат несъзнателни мисли, докато спят, и често сънуват това, което са преживели през деня. Най-вълнуващите моменти за четириногите са игрите, грижите и вниманието, които получават от хоратаПсихоложката твърди, че именно лицата и действията на стопаните им преобладават в сънищата на кучетата. Дори фазите на съня на домашните любимци са сходни с тези при хората. Понякога навлизането им в дълбоката фаза на съня може да е съпроводено с треперене, бързо движение на очите и дори лек лай, пише „Мирър“.

Макаците се изолират като хората 

Германски учени, наблюдавали поведението на 61 женски макаци на възраст между 4 и 30 години, живеещи на свобода в тайландски резерват, констатират, че социалната изолация се увеличава с възрастта. Те ограничават кръга си от познати, като същевременно поддържат контакт с най-верните си събратя, като тази изолация е не пасивна, а желана, съобщи АФП. Феноменът, който се наблюдава при много примати, е като при хората. Темата е актуална, тъй като човешката популация бързо застарява. По данни на ООН до 2050 г. 2 млрд. души ще са на възраст  над 60 години, отбелязват учени.Според тях с напредването на възрастта хората отдават предпочитание на качеството на взаимоотношенията, а не на техния брой. 

Откриха плуг на 7000 години 

Археолози от Франция и Швейцария откриха най-древните в Европа следи от примитивен плуг при разкопки в град Сион. Това означава, че хората са използвали впрегатни животни още през неолита. Въз основа на стратиграфия и серия от радиовъглеродни дати учените установили, че следите са отпреди 7000 г. Досега в Швейцария за най-ранните свидетелства за използването на плуг се смятаха находки, датиращи от първата половина на IV хилядолетие пр.н.е.

Пластмасата не признава разстояния

В храната, водата и въздуха има частици от пластмасакоито представляват сериозна заплаха за живота в световните морета. Отпадъци от пластмаса вече има от най-северните до тропическите морета, както и от повърхността до морското дъно. Един от най-големите проблеми е, че те се носят на големи разстояния от вълните, вятъра и морските течения. Например огромно количество боклук във водите около Сейшелските острови идва от Индонезия, което означава, че е "пропътувал" повече от 4 хил. кмУчени от Морската лаборатория в Плимут съобщиха, че най-застрашен е морският живот край атлантическото крайбрежие на САЩ, Великобритания и Франция, в района на Мексиканския залив и около Азорските острови.

Медицински преглед и за цигулката на Паганини

Легендарната цигулка на Паганини, която той завещава на родната си Генуа, беше подложена на високотехнологичен "медицински преглед" в Европейския синхротрон в Гренобъл, Франция, където беше сканирана от всеки ъгъл, предаде АФПЦелта е да се оцени състоянието на любимия инструмент на маестрото и да се разбере какво го прави "изключителен" чрез анализ на структурата на дървесината му. Наречена "Оръдието" заради силата на своя "глас", тя е изработена през 1743 г. от известния майстор на цигулки от Кремона Джузепе Гуарнери

Сега цигулката е шедьовърът на музея в Генуа, откъдето се изнася рядко при най-строги мерки за сигурност. Сред малкото хора, на които се позволява да свирят на нея, са победителите в международния конкурс за цигулки "Паганини", който се провежда на всеки две години в Генуа. Инструментът, застрахован за 30 млн. евро, е затворен в стъклена тръба, поставена върху машина, която е затворена в по-голяма стъклена клетка, за да се запазят подходящата температура и влажност.

Животът след Ковид

Средната продължителност на живота в света, която се увеличава от десетилетия, внезапно е намаляла през 2020 г. и 2021 г. по време на пандемията от Ковид в повече от 200 държави, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в сп. "Лансет". Намаляването е средно с година и половина, а свръхсмъртността се изчислява на 15,9 млн. души. Добрата новина е, че детската смъртност продължава да намалява. При децата под 5 години са отчетени 500 хил. смъртни случая по-малко през 2021 г. в сравнение с 2019 г. 

Защо индийците се къпят в Ганг 

Тежки метали и пестициди, паразити и фекалии -този отровен коктейл се носи във водите на свещената река Ганг, но въпреки това много индийци всеки ден влизат във водите й и дори пият от тях, пише „Дойче веле“Реката осигурява около 40% от водата за населението на Индия. Само в град Варанаси отпадни води изтичат в реката на 22 различни места, без да бъдат филтрирани. За милиони индийци този град е свещен, защото според легендата той е дом на Шива, а реката въплъщава богинята Ганга. Смята се, че една глътка от неялекува всички болести. Въпреки че са открити изключително високи нива на олово и живак, както и вируси и паразити, които водят до сериозни здравословни проблеми, за много от жителите на Варанаси тяхната вяра е по-важна от тези факти. 

Бъдещето на световното население

Прогнози за населението за 200 държави и региони по възраст, пол и образование до 2100 г. представят учени от Международния институт за приложен системен анализ (Австрия). Според най-вероятния сценарий числеността на световното население ще достигне своя връх през 2080 г., когато ще бъде10,13 млрд. души. След това ще се снижава, достигайки 9,88 млрд. през 2100 г. Към 2050 г. 64% от жителите на планетата ще имат средно образование, а 29% - висше. Африка ще продължи да бъде най-слабо образованият регион в света. Сега 48% от населението й над 25 г. няма основно образование (21% в световен мащаб), но тази цифра ще се снижи до 30% (13% в световен мащаб).

Отличниците сред българските колбаси

Филе "Елена" заема първото място с най-висока оценка според Taste Atlas (онлайн пътеводител за традиционна храна), където е описано като сурово-сушено филе от свинско месо, съобщава webcafe.bgВ първите данни за него, които са от около 1850 г., се посочва, че се приготвя от рибицата на прасето и се осолява. След това се суши в контролирана среда, благодарение на която се развива уникалната микрофлора, придаваща на филето характерен вкус и аромат.

Панагюрската луканка заема второ място. Данни за нея се появяват през XIX век. Първоначално тя се е прави със скълцан лук, откъдето идва името й. През 1958 г. приготвянето й е разписано като държавен стандарт - колбас от свинско и телешко месо, подправен със сол, пипер и кимион.

Говеждата пастърма в България се приготвя от XIX век, посочва Taste Atlas. Но това едва ли е точно, тъй като тя идва у нас от Близкия изток. Приготвя се отнай-прясното говеждо месо и се осолява. Най-важното е да бъде изсушена в помещение с подходяща температура и влажност на въздуха.

Горнооряховският суджуккойто заема трето място, е „легитимиран“, след като Сюлейман Великолепни издава ферман, с който облага с данъци неговото производство. Това е потвърждение, че суджукът е български колбас.

Еленският бут е в Топ 5 на най-харесваните от чужденците български колбаси. Приготвя се отпресен свински бут, който се осолява се и поставя в специален дървен сандък, обикновено от дъб. След извличането на влагатасе провесва на хладно място, за да се суши. Сервира се суров или леко запечен.