Новини

Новият пакт за миграция на ЕС - без повече бежанци с криминално досие и бързо екстрадиране

   
Новият пакт за миграция на ЕС - без повече бежанци с криминално досие и бързо екстрадиране

Недопускане на бежанци, които имат криминално досие, в Европа и екстрадиране на нелегални мигранти в рамките на няколко дни - това предвижда новият пакт за миграция, който се подготвя в Европейския парламент.

За мерките, които трябва да се предприемат, пред Би Ти Ви разказаха евродепутатите Елена Йончева (БСП), Андрей Ковачев (ГЕРБ), Илхан Кючюк (ДПС) и Ангел Джамбазки (ВМРО).

Досега няма ефективно законодателство, което да защитава държавите, които са на първа линия. Пактът предвижда много щателна проверка по границите, експерти ще преценяват кой се опитва да влезе с фалшив документ, ще има бързо връщане към държава по произход или към трети държави, ще има механизъм за релокация (други държави от ЕС ще помагат да преразпределението на мигранти, когато една страна не може да се справи), разказа Йончева. Тя е председател на групата, която договаряше пакта за миграция със страните в ЕС.

Физическата и социалната сигурност на европейските граждани е наш приоритет, както и увеличаването на служителите във Фронтекс от 10 на 30 хиляди. Много важен въпрос е този, който търси убежище в ЕС да не бъде с криминално минало. Който има криминално досие, няма работа в ЕС, категоричен бе пък Ковачев.

2015 г. ЕС беше много натоварен от бежанския поток, днес няма такъв натиск. Не трябва обаче да си затваряме очите и да казваме, че въпроси като миграцията са решени. Това е подход, който започва с работа - да се установи кой може да влезе на европейска територия, има ли право да пребивава, как се случва неговото връщане и възможно ли е то, а ако не - да се започне с неговата интеграция, защото ЕС има нужда от работна ръка. Например - ако ни трябват таксиметрови шофьори, да направим такава платформа. ЕС трябва да може да им даде право да дойдат свободно, интегрирано, категоричен бе Кючюк.

Проблем е, че полицейското присъствие е последващо. Тези хора нямат място в нашите държави. Те не търсят вписване, те търсят социалните помощи на Европа и голяма част от тях не идват от области с военни конфликти. Решението е едно - никакви социални помощи на калпак, нулева миграция на границата, репатрация и екстрадиция, настоя пък Джамбазки.