Новини Светът

Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток

   
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток

В Брюксел днес и утре ще се състои извънредна среща на върха на Европейския съюз, както и Европейска конференция по въпросите на отбраната и сигурността. Във фокуса на заседанието на европейските лидери ще са ситуацията в Близкия изток и войната в Украйна, както и отношенията Европейски съюз - Турция.

Лидерите ще обсъдят предложените вчера от министрите на външните работи на ЕС санкции срещу Иран заради масивната атака с дронове срещу Израел през уикенда. Върховният представител по външната политика Жозеп Борел отбеляза, че санкционният механизъм може да се разшири в две посоки - да се включат и ограничителни мерки за доставка и на ракети към Русия, както и на оръжия от Иран към неговите проксита в Близкия Изток. 

Възможно е и разширяване на рамката за санкциите срещу тези, които доставят на Иран компоненти за дронове. Същевременно лидерите ще отправят призив за сдържаност към Израел, който вече заплаши с ответни мерки. По отношение на Украйна, ключовото послание ще бъде доставка на системи за противовъздушна отбрана. Президентът на страната Володимир Зеленски отново ще направи видеообръщение. 

Утре лидерите ще разискват икономически теми, сред които конкурентоспособност, вътрешен пазар, стратегически дневен ред. България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев.