Новини Реакция

Протест и контрапротест пред синода, докато отменят наредба за избор на митрополити

   
Протест и контрапротест пред синода, докато отменят наредба за избор на митрополити

Владици първо гласуваха да изолират клира от вота, после съжалиха и помолиха за прошка. Не е ясно дали ще има нова процедура за водач на епархията в Сливен. Протест и контрапротест се очакват във вторник сутринта пред Светия синод. Причината - спазването на устава на църквата, разпореждането с хиляди декари земя на Сливенската митрополия, както и новият владика, чийто глас може да се окаже решаващ за избора на следващ патриарх. На 12 март митрополитите трябва да решат за отмяната на наредба от 24 февруари 2024 г. С нея те отнеха правото на миряните да участват в избора на двамата епископи, от които синодът да избере митрополит.

Това се случи след епархийския избор в Сливен. Духовници и миряни определиха с гласовете си новия Сливенски митрополит да е Агатополският епископ Йеротей или Константийският Михаил. След това синодът отмени епархийския избор и прие наредбата, с която лиши миряните от правото да участват в процедурата, и я даде в ръцете на митрополитите в Светия синод.

Това създаде напрежение в Българската православна църква

и повод за протест на духовници пред синода на 12 март. В същото време от Пловдив се организират автобуси, с които да дойдат хора, които ще защитават противоположната кауза, въпреки че владиката Николай официално се извини и подкрепи отмяната на наредбата и законността на епархийския избор.

Докато отмяната на наредбата е почти сигурна, то под въпрос остава дали владиците ще отменят и решението си, с което касираха епархийския избор на Йеротей и Михаил.

Призивите на митрополитите са различни

Според едни трябва да се касира още във вторник и в сряда да се проведе каноничен избор, според други е необходимо решението да се отложи за април, когато на местните в Сливенската епархия да се представи нов списък от епископи, между които да определят двама. Само за две седмици в църквата настъпиха безпрецедентни обрати, а вече има и призиви за свикване на Църковно-народен събор, какъвто не е имало от 2008 г. 

Агатополски епископ Йеротей
Агатополски епископ Йеротей 

“Против” наредбата гласуват трима митрополити - Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил. “За” са 8 - Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски Яков. Четирима от тях

публично се извиниха за решението си

и помолиха за прошка. Сред тях е и вносителят на решението - Варненският митрополит Йоан, който ръководи Сливенската ерпархия след смъртта на владиката Йоаникий. Той обаче се обявява само за отмяна на наредбата, но не и за избор между двамата избрани в Сливен.

А митрополит Николай директно заявява, че още на 12 март трябва да се отмени и наредбата и решението за касиране на избора на местните, а на 13-и Светият синод да избере нов митрополит между Йеротей и Михаил.

Междувременно владиците Гавриил, Даниил и Серафим, които са гласували против наредбата и отмяната на избора, излязоха с подробни становища защо това противоречи на Устава на БПЦ, а от чужбина пристигна и остро писмо от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Той не е гласувал, но критикува решението на събратята си.

“Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори - единият в Св. синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове, за което поздравявам 42-мата избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението”, пише дядо Йосиф.

Всичко започна със смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше 44 г. на престола. Светият синод назначи временно на негово място Варненският Йоан, чиято епархия е най-близо до сливенската. Както е по устав, Светият синод определи списък от 10 епископи, между които духовници и миряни от Сливенската епархия да изберат двама.

Изборът е в два тура. На първия най-много гласове (26) събира Агатополският епископ Йеротей. Той е викарий на покойния сливенски митрополит Йоаникий и игумен на манастира в Поморие. Още в началото е сочен за фаворит, защото е местен.

На второ място със 17 гласа е класиран Знеполският епископ Арсений, който е викарий на Пловдивския митрополит Николай. На трето с 11 гласа остава Константийският епископ Михаил, който е викарий на Ловчанския владика Гавриил.

На втория тур обаче настъпва обрат. На него се определя кой от Арсений и Михаил ще се яви на каноничен избор срещу Йеротей. Там Михаил получава 22 гласа, а Арсений отпада със 17 гласа. След това срещу епархийския избор е внесена жалба от сливенския свещеник Евгений Янакиев, която служи като мотив за решението на синода да отмени вота. Отец Евгений от години води битка с епископ Йеротей заради земи, които са дарени на Сливенската епархия, но не били вписани в имотния регистър като собственост на църквата. В сигнала му има твърдения за изборни манипулации на втория тур на епархийския избор, когато в битката остават Йеротей и Михаил, а отпада Арсений, викарият на дядо Николай.