Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

4 - 10 март 2024

"Обърнат ли се държавниците на държанки, хванат ли се да си повдигат фустите кога прескачат локвите на интригата - веднага момчишлаците, сиреч газетарите, хващат да викат "дю ха" подире им! И властници, и драскачи са виновни, но вината на последните е, че дават уроци, а първите, че заслужават напълно тези уроци!". (Стоян Михайловски, "Страници от дневника на един мислител", 1900 г.) 

Внезапни изблици на опозиционност

Некоалиционните партньори имаха на разположение девет месеца, в които разпределяха власт, ресурси и спояваха сглобката. Внезапните изблици на опозиционност и помпането на мускули не срещат одобрението на хората, заяви пред журналисти в неделя президентът Румен Радев. И отбеляза, че ще реши кога да връчи първия проучвателен мандат след консултациите с партиите

Попитан дали мисли за евентуален бъдещ служебен премиер, ако не се стигне до редовен кабинет, държавният глава каза, че най-големият проблем е липсата на отговорност. „При това решение с поправките в Конституцията кой ще носи отговорност за това служебно правителство, попита той. - Аз имам ограничен избор от няколко човека, от които трябва да избера министър-председател, той трябва не знам по какъв начин да избере министри, аз трябва с моя подпис юридически да поема някаква отговорност за тях, без да съм ги избирал“.  

Според президента е недопустимо правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София. Това кара хората да се съмняват в твърденията, че мигрантският натиск е овладян, че пазим добре границата си и че връщането на мигранти у нас няма да има последствия, подчерта той. 

Когато мълчанието не е злато

Невероятни успехи отчете кабинетът на специална пресконференция в петък. На нея не се чу нито една критика към министрите. Упреци бяха отправени към медиите, които не забелязали голяма част от постиженията, и депутатите, които забавили част от нужните законипише „Сега“.

Отчетът на правителството започна с 10-минутен филм, в който се изброяваха успехите му в различните области през изминалите 9 месеца. След това премиерът устно изброи нов списък от успехи, останали неотразени във видеоклипа. Сред тяхбеше и рязането на Паметника на съветската армия.Единствените забележки за несвършени задачи бяха все още неполученият втори транш по плана за възстановяване, забавеното изграждане на Национална детска болница и магистрала “Черно море“.

Още за успехите

Искаме ли премиер послушко

Бойко Борисов отправи поредна критика към партньорите си от сглобката от Букурещ, където беше с Мария Габриел на конгреса на ЕНП. 

Президентът изобщо не е виновен, виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза. Не искам Мария Габриел да се чувства в сянка. Габриел ежедневните решения ще ги взема сама, трябва да си подбере екип и да каже: ''Мога да работя, подпишете ли това споразумение, не мога да работя, не го подписвайте. Ще има преговори, разбира се“, посочи Борисов. И попита: Искаме ли премиер послушко, или такъв като Денков, който никога не можеше да вземе решение, докато не чуе Кирил, Асен и една поредица от хора? Не искам Габриел да се чувства послушко или преди да каже нещо, да трябва да се обади да пита някого“. 

Изсулват се с претъпкани чекмеджета

Промъкването ни към Шенген започна да дава отровните си плодове. Мигрантите почнаха да идват – от Запад, вече не само от юг. Обират ги от Европа и хайде към гостоприемна България. Не казват кога ще кацнат, колко мигранти ни натрисат със всеки полет – крият, значи може да са много повече от това, което обявяват. Ако сред мигрантите е имало свестни хора, задържат ги при себе си, да им работят, а лентяите, престъпните типове, лумпените, които не стават за нищо, пращат към нас. Да си трошим главата. Имат Дъблинско споразумение, вързали са си гащите, дали са ни ролята на кофата за боклук и сега, каквото хванат негодно, ще го пращат. Стотици примери на престъпно спрямо националните интереси поведение. Подписват и се изсулват от властта с претъпкани чекмеджета.(Журналистът Васил Василев, safenews.bg)

Когато се подмазваш, те заобикалят

Ще направят правителство, но това няма да реши проблемите на държавата. Целите, които си поставиха, не вълнуват българина, защото са утопични – влизането в Шенген и еврозоната. Е, може да влезем и в сухопътния Шенген до края на годината. Дай Боже, това е добре за българската икономика и бизнесно като гледам сервилното поведение спрямо европейските държави, които ни спират по пътя към Шенген, мисля, че ще ни протакат още. Когато се държиш като подчинен, когато се подмазваш, когато се хилиш служебно, те усещат, че не си на ниво и те заобикалят. Българската политика трябваше да отговори със същото, а не да се умилкваме, да се молим, защотоБългария и Австрия са равнопоставени членове на ЕС. (Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, Actualno.com)

Вътрешни партньори с външни интереси

Цялата шумотевица около преговорите е, за да не разберем защо се е стигнало до това положение. В икономически и политически смисъл това разделяне и тези договорки винаги се правят с цел парцелиране и всеки после започва да си управлява вилаета. Извън фокуса на общественото внимание остава договарянето и парцелирането. Изведнъж ще изберем 90 регулатори, които ще предопределят политическия модел в следващите 5-7 г. Не може да се решават до безкрай по политкоректен начин икономически проблеми.

И ГЕРБ, и ПП-ДБ декларират, че са за влизане в Шенген и еврозоната, както и за укрепване на евроатлантическата ни ориентация като член на НАТО. Тези цели са заявени, за да се харесат на външните си партньори, защото в тях има и външни интереси. Да ни вземат в еврозоната не е за това, че сме постигнали резултати, а защото еврозоната има интерес да дели с нас всичките си неблагополучия. Същото е и с евроатлантическата ни принадлежност. (Бившият премиер Ренета Инджова, „Неделя 150“).

Поредният солист №1 

“Дай Боже не утре, а днес да впишем македонците в българската Конституция – нашето малцинство, което с десетилетия е малтретирано - минимум 70-80 г., преминало е през страшни мъчения и голготи"заяви македонският президент Стево Пендаровски.

По този повод журналистът Велизар Енчев коментира във фейсбук: „В рамките на 48 часа македонският държавен глава за втори път атакува България и вече е солист №1 в антибългарския хор на македонисткия елит. Ако и сега не изтеглим „за консултации в София“ българския посланик в РСМ, значи нямаме дипломация и сме страна с ограничен суверенитет. Ако НС не излезе с декларация, значи сме държава „втора ръка“ в ЕС. Ако президентът Радев не реагира остро, значи имаме не държавен глава, а подчинен на метрополията губернатор. Всъщност кой е пълноправен член на ЕС и кой тепърва кандидатства за членство: България или Северна Македония?“.

Боричкане в кабината

 

Сглобката няма да пусне властта. Ще намерят начин да разиграват сценарии на "Многострадална Геновева" и ще се съберат. Не съм сигурен, че вървим към избори. И двете страни измамиха своите избиратели по изключително циничен начин. Управлението е като самолет, в който първият и вторият пилот се боричкат и се търкалят в кабината. Има дебнене, което е опасно за държавата. (Проф. Румен Гечев, БНР)

 

Освободен като „ненужен“

Проф. Георги Касчиев е загубил работата си в АЕЦ "Козлодуй" след телевизионни участия, съобщи самият той пред Би Ти Ви. Директорът на ядрената централа Валентин Николов е прекратил трудовия му договор. Николов, който е машинен инженер и беше депутат от ГЕРБ, за кратко зам.-министър на енергетиката, а после шеф на АЕЦ "Козлодуй",обясни, че е освободил именития ядрен експерт заради нарушения на етичния кодекс на централата и защото вече не бил нужен.

Проф. Касчиев, който цял живот се занимава с ядрена енергетика, отправи упреци към политиците, че взимат прибързани и необосновани решения за енергийното бъдеще на България. "Не съм нарушавал етиката, не съм говорил срещу АЕЦ „Козлодуй“, а изразих мнение по процедурата за изграждане на новите реактори, защото не е спазена, включително за ядрената безопасност и управлението на отработеното гориво, поясни уволненият професор, съобщава „Сега“.  

Всичко наполовина

Ако искат добър резултат, да оставят Мария Габриел да си състави екипа. Имам чувството, че нито една от страните не знае точно какво иска и оттам идва основният проблем. Свикнахме да правим всичко наполовина: половин правителство, половин Шенген, половин ПВУ, половин помощ за Украйна, половин магистрала. Няма го погледът, визията, за да можеш да оставиш нещата да се развиват дългосрочно, колкото и да ти е кратък мандатът. (Стефан Софиянски, Нова нюз)

Абсолютна скука

Преговорите за състава на новото правителство след ротацията са абсолютна пунта мара. Имитират се преговори и шумни препирни. Политически лидери дуят бузи и се заливат с гръмки, но кухи фрази. Кире Интелекто не пропусна да предложи по националните медии своите класически "словесни салати". Абсолютна скука! В действителност върви пазарлък между външните куратори на поредното "българско" „Дондуков“ 1. А от коя партия на сглобката са поредните клоуни им е все тая. Важното е да са удобни и "да вършат работа“. (Проф. Боян Чуков, фейсбук)

Разни хора, разни коментари

Либерализацията на пазара на ток ще доведе до повишаване на неговата цена. Тъй като от 1 юли пазарният механизъм ще бъде водещ, а не както досега КЕВР да определя цената, поскъпването ще бъде с поне 20%. Нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ няма да има. В момента управляващите повтарят грешките на НДСВ при стартирането на проекта „Белене“ – абсолютна политическа намеса в процеса по изграждане. Това ще е поредният провал на правителството да осигури някаква енергийна сигурност за България. (Таско Ерменков, енергиен експерт, БНТ)

Извън семействата и близките на министрите никой не харесва това управление, което е слабо, безидейно, но единственото възможно в момента. Не виждам едни избори какво биха променили към по-добро и това е основната мотивация тази абсурдна конструкция да продължи да съществува. На Бойко Борисов му е все по-трудно да обяснява на избирателите на ГЕРБ защо са в това управление с хора, които се учат да управляват. (Политическият анализатор Георги Харизанов, БНР)

При такъв "розов" отчет на правителството се питам защо неодобрението към него е 52%, а рейтингът на министър-председателя - 23%. Най-много ме учуди фактът, че Мария Габриел се съгласи с всичко това. Тогава как тя ще иска смяна на министри като водач на ГЕРБ на преговорите за новото правителство и новата програма? Бойко Борисов заяви, че половината министри трябва да си ходят. (Журналистката Валерия Велева, БНТ)

Българският народ не иска да разбира какво става и това е добре за управляващите. Такава обетована земя, в която никой не ги търси за нищо, никъде няма да намерят. Тъжно ми е, защото моят народ не иска да се бори. Затова изходът е още от същото, за да може той да почувства, че трябва да въстане. (Бившият премиер Ренета Инджова, „Фокус“)

Нашите политици не са много по-различни от западните, които са на много ниско ниво. В сравнение с големите политици на миналото, те са просто пълни боклуци, обидно тъпи хора, лъжливи, прости и за съжаление ние вървим след тях, защото няма накъде да отидем. Дай Боже, на това човечество да му дойде акълът, да се справи със собствената си глупост и да се развива в положителна посока. (Проф. Михаил Константинов, „Фокус“)

Борисов беше готов да направи големи жестове, за да го пуснат на масата. Той продължаваше да излиза от изолация. Сега е излязъл и не е далеч мигът, в който ще каже: „Аз мога да съм министър-председател на страната“, което изглеждаше немислимо преди години. Борисов чака изборите в САЩ със затаен дъх, защото с Тръмп имаше лични отношения. Правителство с премиер Мария Габриел всъщност ще бъде с премиер Асен Василев. Тя е свикнала с дипломация, няма представа за държавата вътре, нито опит. Очевидно е ефективен и европейски значим фактор, но не е човек, който може да управлява. (Андрей Райчев, Би Ти Ви).

Няма да има разглобка, защото никой не я иска. ГЕРБ и ДПС добре знаят, че в тяхната прегръдка ПП-ДБ само губят, те се стопяват. Това е като прегръдка със смъртта. Ако на изборите в САЩ спечели Тръмп, това ще бъде изгодно на Борисов и ДПС и правителството ще се разпадне от нещо много незначително. Тогава вече болтът ще е скъсал гайката. На ГЕРБ им трябва максимално да компрометират ПП, както упорито го правят със сериозното съглашателство и подкрепа от ДПС. (Валентин Кардамски, БНР)

ГЕРБ и ПП-ДБ ще играят покер до последно, ще си извиват ръцете. Има шанс и да не се разберат противно на желязната логика, че когато има много пари и баницата е много тлъста, би следвало да се разберат. Не трябва да имаме съмнение, че този, който ще извие китката на партньора отсреща, ще бъде Бойко Борисов, защото неговата китка е по-здрава и аргументите му, от политическа гледна точка, са доста по-трудно оборими. Със сигурност, дали ще има избори, дали няма да има, Борисов ще излезе сух от водата. Този човек е майстор на късия разказ и ще успее така да натисне ПП, че правителството да бъде изцяло негово. (Политологът Слави Василев, тв „България он ер“)

Независимо от всички сръдни, цупения и детско-градински заричания от типа: "Никога повече няма да си играя с теб!", настоящите коалиционни партньори ще продължат да управляват и през следващите месеци. Ротация ще има, споровете около министерските постове ще бъдат решени и коалицията ще продължи да се движи уверено по утъпкания евроатлантически път. И за това има една основна причина. ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС знаят, че точно в този момент в никакъв случай не бива да изпускат властта, защото се разпределят най-важните постове в държавата. (Из коментар на Петър Волгин, БНР)

Ако преговорите излъчат правителство, то ще е още от същото. Тези 9 месеца влизахме от скандал в скандал, а сега ще бъде скандал след скандал по две. (Александър Симов, БНТ)

Когато има такава размяна на реплики и се влиза от скандал в скандал, както е от септември, не означава падане на властта, не означава криза в управляващата партия или коалиция. Означава, че властта е по-силна от лошите думи. Политиците са малко пердета и носят на тежки разправии. Очевидно, че ПП-ДБ ще трябва да отстъпят поне половината от Министерския съвет. (Петьо Цеков, БНТ)

Никога преди цялата политологична общност не е била така обединена, че резултатът ще е предсрочен вот, който не е необходим. А и да не забравяме западните партньори, които едва ли изгарят от желание България пак да се разклати. Промените в Конституцията улесняват президента, защото той няма да носи отговорност за „транзитния период”. Има две линии. Едната е, че ги е страх да отидат на избори, защото държавният глава може „да скочи на терена”, а другата, че биха отишли на избори, за да не му дадат време да го направи.(Първан Симеонов, Нова тв)

Има мощно настроение срещу целия либерален елит и копнеж по нещо ново и различно, което е вероятно да доведе до силно популистка вълна. Борисов избра да се скара от Букурещ, където бе отново в стихията си. Той е важният в ЕНП, има ключова роля във важните времена, които предстоят за ЕС. Дневният ред на враговете му се провали. Писаха се доноси, правеха се усилия, само за да съсипят публичния му образ. (Социалният антрополог Харалан Александров, Нова тв)

Българската оръжейна промишленост през 2023 г. произведе повече боеприпаси, отколкото останалите страни в Европа, заяви икономическият министър в оставка Богдан Богданов пред парламентарната икономическа комисия. Попитан от депутати защо двете частни оръжейни фирми "Ахелой" и "Караш инвест" са включени в списъка на стратегическите обекти на националната сигурност малко преди ротацията на кабинета, министърът отговори, че те допринасят за отбранителната и националната сигурност. "Караш инвест" ще строят нов завод за боеприпаси в с. Смядово до Шумен, а ВМЗ-Сопот -мощности за производство на барут, съобщиБогданов. 

Властта да се вземе в ръце

Правителството с бездействията си кара хората да се самоорганизират за защита, заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов след поредицата сблъсъци с нелегални мигранти в столицата
Според него ситуацията в София се нажежава поради факта, че броят на нелегалните мигранти се увеличава. Въпреки опитите на правителството на сглобката да прикрива подобни инциденти, ситуацията ще се влошава допълнително поради засиления мигрантски натиск на българо-турската граница и безотговорното споразумение, подписано с Австрия от правителството Денков-Габриел, според което от Австрия и други европейски страни вече започват да ни връщат големи групи мигранти, посочва Каракачанов

Де е Киро на кирия?

Липсват оцелели политически врагове на Бойко Борисов, които са се подлъгали да седнат в скута му. След прегръдката или рецитираш правата вяра като Тома Биков например, или потъваш в забвение като Георги Първанов и партията му АБВ. "Ами Христо Иванов, той не оцеля ли?", би попитал някой. Оцеля, ама колко да му е враг - от министър на Бойко я докара до лидер на партия, управляваща с Бойко.Сглобката, родена при бракосъчетанието с ГЕРБ,ликвидира ПП-ДБ като това, което площадите през 2020 г. припознаваха. Борци срещу статуквото, враг на корупцията, душманин на олигархията, алтернатива на ГЕРБ - всички тия неща са вече история. Лошите, срещу които викаха площадите, оцеляха. А днес от позицията на силата диктуват условията за новите правила на сглобката.

Де е Киро на кирия 9 месеца по-късно (не Петков конкретно, а силите на промяната общо)? Големите теми не са кой кое министерство взема, до коя дата ще преговарят. Големите теми все още са смяната на модела и свалянето на ония, с които политиците от площадите се кълняха, че никога няма да се съюзят. (Из коментар на Диян Божидаров в „Сега“)

Няма място за илюзии

Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Не можем да оставим Русия да спечели. Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа спешно трябва да се събуди. Няма място за повече илюзии. Обновяването на европейските въоръжени сили е спешен въпрос. ЕК ще представи предложения за разгръщане на европейското военно производство, така че със съвместни обществени поръчки да се осигуряват боеприпаси и техника. В Киев ще бъде открит офис за отбранителни иновации. (Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент)

Европейският модел не работи

Европейският съюз ускорено изостава икономически от САЩ. Американската икономика е два пъти по-голяма от тази на ЕС и разликата се увеличава.Делът на еврото в международните плащания намалява с 23% през ноември 2023 г., докато доларът остава силен - 42%. ЕС се възприема от все повече анализатори като западащ икономически регион. Центърът на световната икономика се премества към Азия, а Европа ще върви назад. 

Печеливши от енергийната криза в ЕС са САЩ, коитопродават втечнен газ на Европа на четири пъти по-високи цени, отколкото на своята индустрияи печелят огромни суми. Има тенденция на фалити на големи индустриални предприятия в Европа или преместване на производството им в САЩ. Преходът към зелена икономика става по-скъп и труден. (Чл.-кор. проф. Васил Проданов, Поглед.инфо)

Папата обяви Украйна за губеща страна във войната

Папа Франциск нарече Украйна губеща страна във войната с Русия и заяви, че тя трябва да намери храброст да признае това и да се съгласи на преговори. В интервю за швейцарската тв RSI, което ще бъде излъчено на 20 март, на въпрос за евентуално поражение на Украйна папата отговаря,че смята за по-силен онзи, който мисли за хората и вижда ситуацията, и който "има смелост да вдигне бялото знаме и да започне преговори". 

"Днес преговорите са възможни с помощта на други държави. Думата "преговори" е смела дума. Когато виждаш, че търпиш поражение, че нещата не вървят добре, трябва да имаш смелост да отидеш на преговори. Срам ви е? Но колко смърт е нужна още? Преговорите трябва да се водят навреме, да се търси страна-посредник", казва Франциск, като посочва, че Турция е кандидат за посредничество. "Не се срамувайте да водите преговори, докато ситуацията не се е влошила", добавя папата. .

Слага ли точка Ердоган?

Турският президент Ердоган намекна, че може да се оттегли след 20 г. на власт, съобщава Франс прес. "Продължавам да работя неуморно. Ние тичаме, без да почиваме, защото за мен това е един финал. Тези избори са последните за мен", заяви той в реч пред младежи в Истанбул, където на 31 март ще има местни избори. "Онова, което ще произтече, ще бъде благословия за моите братя, които ще дойдат след мен. Ще има трансфер на доверие", добави той.

Ердоган, който на 26 февруари навърши 70 г., беше преизбран за нов президентски мандат през миналата година. За първи път той стана държавен глава през 2014 г., а после беше преизбиран два пъти. През май м.г. трябваше да премине през балотаж, което се случи за първи път.

Често обрисуван като султан, който не може да бъде детрониран, настанил се дворец с над 1100 стаи, построен за него на горист хълм в Анкара, Ердоган печели всички избори от идването на власт на неговата Партия на справедливостта и развитието през 2002 г. През 2015 г. опозицията го лиши от абсолютното му парламентарно мнозинство, а през 2019 г. му нанесе още един удар, като спечели местните избори в Истанбул и Анкара. Основно предизвикателство на изборите на 31 март за партията на Ердоган е да си върне Истанбул, където беше кмет през 90-те години. 

Разменени думи на балкона 

 

Срещата между премиера Орбан и президента Зеленски няма да се състои, докато Киев "не върне правата на унгарското малцинство в Закарпатието, съобщи външният министър на Унгария Сиярто. Зеленски покани Орбан в Украйна още през април 2022 г. През декември м.г. двамата се срещнаха в Буенос Айрес, но впоследствие Орбан заяви, че това не може да се нарече среща, тъй като със Зеленски само са разменили по няколко думи на балкона. 

Сърбия не се отказва от Косово 

От Сърбия се очаква да признае Косово, да въведе санкции срещу Русия и да приеме позиция срещу Китай, както и да се установи марионетен режим в Сърбия. Натискът се упражнява с цел дестабилизация, винаги синхронизиран чрез медиите и неправителствените организации, както в местни, така и в чуждестранни групи за натиск, заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Actualno.com.

Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., като повечето държави-членки на ООН, включително САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Турция и България, го признаха за автономна държава. Но Сърбия все още смята Косово за своя територия. 

Конфискацията ще отмъщава

Международните банки се опасяват от сътресения на световната финансова система в случай на конфискация на руски активи, без установяване на подходящи правни стандарти от Обединеното кралство, пише Bloomberg. Заради такова решение Русия може да започне съдебни дела срещу финансови институции. Банкери и адвокати също са загрижени, че това ще подкопае репутацията на Великобритания като международен финансов център и ще повдигне въпроси относно върховенството на закона. Пълният размер на замразените руски активи във Великобритания не е известен. Но депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт каза, че около 26 млрд. паунда от активите на Централната банка на Руската федерация са на Острова. 

Партньорски разногласия 

САЩ и Украйна са разочаровани от състоянието на отношенията помежду си поради различните приоритети на двете страни, пише „Ню Йорк таймс“. Американските военни стратези, включително ръководителят на Пентагона Лойд Остин, смятат, че Украйна трябва да съсредоточи силите си в една голяма битка. Президентът Зеленски обаче пилее ресурси в битки за градове, които според Вашингтон нямат стратегическа стойност. Като пример изданието посочва битката за Авдеевка. На свой ред Украйна е разочарована, че вътрешнополитическата борба в САЩ доведе до недостиг на боеприпаси на фронта, поради което духът на военните пада.

Грешки на европейски лидери

Директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви, че Алексей Навални е починал от естествена смърт, предаде ТАСС. Според него е отвратително, но очаквано, че на Запад организират „такива сатанински танци около ковчега на Навални“, а неговата вдовица Юлия била назначена от президента Байдън за лидер на руската опозиция. 

Ще спечелим в Украйна, когато видим, че сме освободили от този корумпиран нацистки режим всеки, който иска да бъде освободен. Собствениците на територията са не Вашингтон, не Лондон, а хората, които живеят на нея, техните бащи, дядовци, техните прадядовци, чиито гробове са на тази земя. Те са господарите и те определят къде да живеят, в коя държава", каза още шефът на руското външно разузнаване.

Европа е в световъртеж

Дебатите за включването на Украйна и Западните Балкани в ЕС и нарастващите искания за промени в договорите са най-доброто доказателство, че Евросъюзът е на ръба на радикална промяна. Под въпрос се поставят окончателните му граници и неговата институционална архитектура. Eдна трета от европейците се страхуват или се надяват, че EС ще изчезне през следващите 20 г. Климатичната криза ги принуди да си представят свят без тях. Световната финансова криза ги накара да се съмняват, че децата им ще живеят по-добре от предишното поколение. Миграционната криза предизвика паника по отношение на националните идентичности. Войната в Украйна разруши илюзията, че на европейския континент вече не е възможна голяма война и че сигурността на ЕС може да се приема за даденост. 

Европа е в световъртеж, обединена не от страха от падане, а от решимостта да преодолее желанието си да падне. (Из статия на политолога Иван Кръстев, "European Voices")

Светът се разделя на макрозони

Дали ще има война зависи от два фактора. Първо, доколко убедителна ще бъде победата на Русия в Украйна, защото тя воюва там не само с украинците, а с 50 държави на колективния Запад и техни сателити. И второ - кой ще дойде на власт в САЩ. Ако Тръмп се провали, рискът за световна война ще е свързан с това дали американците ще убият Западна Европа или не. Ако я убият, гигантът ще е САЩ, а Европа - периферия. Така Америка ще засили своите позиции в борбата с Китай и войната се отдалечава. Европейците и британците биха искали Русия да претърпи поражение и тогаваконфликтът между САЩ и Китай е неизбежен. Ако това стане, на САЩ хич няма да им е до Великобритания и Западна Европа. Затова британците се опитват всячески да изострят ситуацията. Върви много хитра игра и в близките години ще сме свидетели на доста изненади. 

Светът се разпада на макрозони. Дори Съединените щати да престанат да бъдат хегемон, те имат макрозона на САЩ и Латинска Америка. Своя макрозона си има и Китай. А Великобритания си няма и се опитва да си създаде на мястото на зони, исторически принадлежали на Руската империя и Съветския съюз. Британците имат два проекта. Първият е „новата Жечпосполита“ - зона, включваща Полша, Литва, Украйна и Беларус. Вторият е „Нова Османска империя“. Ако турските власти решат да го реализират, тяхната експанзия ще бъде от една страна към Сирия, а от друга – към България. Той едва ли ще се реализира най-вече заради много сериозните икономически проблеми на Турция, но опити да се установи контрол над България ще има. (Из интервю на проф. Андрей Фурсов, историк, социален философ, университетски преподавател, директор на Центъра за руски изследвания, тв „Евроком“)

Неслучайно казваме родна реч, омайна, сладка

Едно време идеите бяха личности. Сега има униформена еднаквост. Политиците да оставят този папагалски език и да се вслушат в писмото и словото на нашите пра-прадеди. Да се стремят да бъдат различни, по-изискани не само в облеклото, да обновят езика си. Боравят с 300 думи. Да знаят, че в едно съревнование често да загубиш е по-голяма чест, отколкото да се киприш с показна победа, когато тя носи натруфеното състояние на господство и чувство за непогрешимост. Платеният героизъм е убиец на обаянието. Сега някои скачат два пъти на митинг и стават министри, депутати, посланици

Първо ни обединява любовта към родителите ни, към тревичката на родния дом, към първия урок, първото гадже, първата целувка, първото приятелство, първото предателство. Обединява ни това, че най-добре изразяваме чувствата си на български. Да усетиш съпричастност към друг човек, който казва: мама, любов, Господ на един и същи език, е най-трогателното и най-възвишеното чувство. Чудото в хилядолетната ни история е дивният български език. Всичко ми вземете. Вземете ми Македония, Добруджа, покрайнините, но ми оставете българския език. Неслучайно се казва родна реч, омайна, сладка. (Проф. Андрей Пантев, из интервю в „Стандарт“)

България е там, където е Лили Иванова 

"Имаме привилегията да приемем една истинска легенда на музиката и икона, чийто талант надхвърля границите и вдъхновява цели поколения. Намираме се в прекрасна сграда, която е на 600 г. и е под закрилата на ЮНЕСКО. Днес ние признаваме и неговото нематериално наследство, част от което сте и вие". С тези думи зам.-кметът на Брюксел Жофри Куманс се обърна към Лили Иванова, на която връчи почетния знак на града за принос към културата на церемония в кметството на белгийската столица. В отговор голямата певица заяви: "Благодаря от цялото си сърце за гостоприемството, за прекрасната публика, прекрасните емоции и неща, които изживях на сцената".

На 6 март Лили изправи на крака 900 свои почитатели на концерта си в световноизвестната зала "Флаже" в Брюксел, сред които бяха посланици, евродепутати, кметът на Брюксел, българи, пристигнали специално от различни страни. Феновескандираха, станали на крака: "Лили, Лили" след всяка песен.

„Изкуството на Лили Иванова е непреходно и обединява четири поколения български граждани, независимо къде се намират по света. Там, където е България, е Лили Иванова, а там, където е Лили Иванова, е България“, посочи евродепутатът Илхан Кючук, организатор на концерта

Срам за политиците

Темата е Лили Иванова, каза пред БНТ журналистката Валерия Велева. - Обадих ѝ се да я питам кой я е поздравил за концерта ѝ в Брюксел. "Нито един от върха на държавата, нито един от властимащите. Мисля си дали властта не заслепява хората", ми отговори тя. Бих казала, че бе доста мека в изказа си. Властта развращава хората до степен на самозабрава. Срамно е, че никой от българските политици дори не е написал СМС на Лили, която прослави България за пореден път, коментира Велева.

Вести от България

Великденски добавки за пенсионерите няма да има, ние сме за трайно повишаване на доходите им и от средата на годината техните пенсии отново ще бъдат вдигнати с 11%, каза социалният министър в оставка Иванка Шалапатова пред Нова тв.  

Енергийната система е в добро състояние, има мощности и възможности за балансиране, когато е необходимо. Проследихме как върви подготовката по изграждането на седми и осми блок. Планирането е на много висока скорост. Не очаквам проблеми в прехода към неруско горивоувери премиерът в оставка Николай Денков след посещението си в АЕЦ "Козлодуй" заедно с енергийния министър Румен Радев. 

Хората на 40-49 г. имат най-много проблеми с просрочени дългове. Най-добрите платци са младите между 18 и 29 г. По-коректни от хората на средна възраст традиционно са тези на 60-69 г. и над 70 г., показват данни от проучване на Агенцията за събиране на вземания, което обхваща над 550 хил. броя задължения, пише „Труд“. 

Потребители се оплакват от новото е-плащане на местни данъци и такси, защото системата работи бавно. Има и хора, които са доволни, че при този начин на плащане няма такси.

179 535 лв. ще струват на държавата демонтажът, транспортирането до площадката за съхранение и опазването на бронзовите фигури и барелефите на полуразрушения Паметник на съветската армия. Не е ясно колко ще струва реставрацията на фигурите. За демонтирането на паметника на Альоша в Пловдив са нужни 6 млн. лв. След протест на пловдивчани неговата съдба трябва да бъде решена с местен референдум.

17 са фирмите кандидати за строителството на тунела под Петрохан. Идеята за него е на 40 г. Предвижда се дължината му да бъде 80 км със скорост на движението до 120 км/ч. Проектът трябва да бъде представен до една година.

На летище София проверката на бордните карти преди полет вече се извършва от автоматизирана система. Електронните гишета имат три пъти по-голям капацитет от традиционните. Предстои изграждане на нов паркинг за коли, подмяна на системата за обработка на багажа и електронното му чекиране, както и ремонт на терминал 1.

Децата между 14 и 18 г. ще могат да остават навън след 22 часа само с родител или с придружител, който има подписана от родителя декларацияпредвиждат промени в Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места, приети от правителството.

Любопитна ситуация се разигра след края на изказването на Бойко Борисов по време на втория ден от конгреса на ЕНП в Букурещ. В речта си той декларира пълна подкрепа за Урсула фон дер Лайен за втори мандат като ръководител на ЕК. След края ѝ Борисов се отправи към нея, за да я поздрави. Тя му благодари за подкрепата с думите: "Thank you, Boyko", на което Борисов отговори кратко с: "А?". Това не смути председателя на ЕК, която още няколко пъти благодари на Борисов, пише actualno.com.

Вести от света

"От времената на Линкълн и Гражданската война не е имало такива удари по демокрацията, както сега. Русия на Путин нахлу в Украйна. Той няма да спре в Украйна. Но Украйна може да спре Путин, ако им дадем оръжия, каквито трябва да бъдат“, заяви американският президент Байдън в годишната си реч пред Конгреса. 

Думите на Байдън за Украйна в речта му пред Конгреса са пълни с лъжи и са бълнувания на един луд. Той въвлича САЩ във войни с Русия и Близкия изток, заяви американският журналист Тъкър Карлсън и нарече Байдън "жесток и злобен демагог" и "грохнал старец".

Израел ще бъде изправен пред много сериозни последствия, ако забрани на палестинските мюсюлмани да влизат в светите места през предстоящия рамазан, заяви турският президент Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Франция стана първата страна в света, която вписа в конституцията си правото на доброволен аборт.

Швейцарците гласуваха на референдум 13-а пенсия да бъде давана всяка година. Макар правителството да предупреди, че това ще струва много на бюджета, 60% казаха "да". 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е посъветвал служителите на Държавния департамент да се въздържат от използването на термини, свързани с пола, като „майка“, „баща“ и лични местоимения, пише „Ню Йорк пост“. Препоръчва се използването на „полово неутрален език, когато е възможно“. 

Виктория Нюланд, третият човек в Държавния департамент на САЩ, която често беше обект на критики заради нападателното си отношение спрямо Русия и нейните действия в Украйна, ще напусне поста си този месец. Дни след това съобщение стана известно, че улицата в Киев, носеща името на великия руски композитор Пьотр Чайковски, ще бъде преименувана на "Виктория Нюланд“.

Три френски компании ще създадат партньорства с украински фирми в секторите на безпилотните самолети и наземното оборудване, за да произвеждат резервни части на украинска територия, а в бъдеще и боеприпаси, съобщиминистърът на отбраната Себастиан Льокорню. 

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева е заинтересована от втори петгодишен мандат като ръководител на организацията и е готова да си осигури достатъчна подкрепа за това, съобщава "Блумбърг".  

Суперскоростен влак между Истанбул и Анкара ще изминава разстоянието от 344 км за около 80 минути с 350 км/ч. Сега пътуването отнема 6 часа, съобщи турският транспортен министър Абдулкадир Уралоглу. Проектът трябва да бъде завършен до 2028 г., а влакът да бъде пуснат до 2035 г. Турция предвижда и 4 нови летища, отбелязва БГНЕС.

Три дни преди да навърши 93 г. милиардерът Рупърт Мърдок се сгоди за 67-годишната си приятелка Елена Жукова, пенсиониран молекулярен биолог и майка на бившата съпруга на Роман Абрамович, пише "Ню Йорк таймс".

Китай през последните 20 г. се превърна в един от водещите изследователски центрове и най-важният двигател на растежа в зелените технологии в световен мащаб. От 2017 г. насам страната почти е утроила броя на своите патенти в тази сфера, показва проучване на германския мозъчен тръст Bertelsmann Stiftung. 

Италия ще спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2025 г., като вместо това ще увеличи използването на електроцентрали, работещи с газ, съобщи италианското министерство на енергетиката.

Нивата на радиацията в района на Чернобилската АЕЦ не е повлияла на еволюцията на червеите и не ги е накарала да се развиват по различен начин, показва изследване на учени от Нюйоркския университет.  

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посъветва чужденците да учат руски език и историята на страната, за да разбират какво се случва в Русия ипо време на войната в Украйна. „Опитайте се да научите всичко изчерпателно и тогава със сигурност ще обикнете страната ни. Тя е огромна, обширна, страхотна и загадъчна. Нека остане загадъчна, но обичана", посочи той.

62-годишен мъж от Германия е бил ваксиниран 217 пъти срещу Ковид. Имунизациите са направени в течение на 29 месецастана ясно при разследване за предполагаема измама в Магдебург, съобщи Би Би Си. 

Из архива

Българският народ трябва да се присъедини към себе си

Хората се страхуват най-много от неизвестността. И тъй като никой не успява да обясни какво нещо е времето, то си струва страха. Двата края на живота се пазят от страхове. Ще кажа, че не се страхувам от времето, нито от неговите метаморфози, а от липсата на време. Така мога да си обясня как съм си позволявал да му дърпам опашката, да казвам „времето е надежда“, че „на хората не им достига време, на времето не му достигат хора“. Позволявалсъм си да се шегувам, че звездите са мои, но никога не съм дръзвал да кажа, че времето е мое. 

Понякога самоизмамите са по-опасни от лъжите. Паскал отбелязваше, че единственото време, което ни принадлежи, е настоящето, но ние ламтим за минало и за бъдеще. И ги подчиняваме на настоящето, за да ги притежаваме. Така произвеждаме повече история, отколкото можем да понесем.

Нашият народ се съгласява да понесе огромни напрежения в името на една цел – така нареченотоприсъединяване към Европа. Българският народ най-напред трябва да се присъедини към себе си, защото той си е европейски народ. От друга страна, голяма част от цената изисква да напуснем себе си, тъй като целта е наистина епохална. Трябва да стиснем зъби, но поне да не си затваряме очите. (Любомир Левчев, из интервю в „Сега“, май 2005 г.)