Новини От мрежата

Кабинетът Главчев ще възкреси несъстоялия се кабинет Габровски на ГЕРБ

   
Кабинетът Главчев ще възкреси несъстоялия се кабинет Габровски на ГЕРБ

Несъстоялият се кабинет на ГЕРБ начело с проф. Николай Габровски ще бъде банка кадри за служебното правителство на Димитър Главчев, коментираха пред Mediapool политици, запознати с хода на разговорите за съставянето му.

През декември 2022 г., в опит да получи подкрепа за правителство, ГЕРБ обяви, че предлага кабинет от експерти и номинира за министър-председател известния неврохирург проф. Габровски. Този проектокабинет претърпя очаквано поражение в парламента и дори не се стигна до гласуването му, тъй като при първия вот Габровски бе отхвърлен като премиер.

Служебният кабинет на дългогодишния политик от ГЕРБ Димитър Главчев, който миналата година бе избран за председател на Сметната палата, ще бъде попълнен основно с хора от кабинета "Габровски" и ще бъде представен като експертен, пише Mediapool

Това се потвърждава и от "съвпадението" със засиленото участие в различни телевизии на Меглена Плугчиева през последните дни.

Очаква се Главчев да е окончателно готов с предложенията си за министри до края на днешния ден. В петък пък президентът Румен Радев е насрочил консултации с кандидата за служебен премиер и парламентарно представените партии.

В предложения през 2022 година от проф. Николай Габровски проектокабинет беше предвидено да има трима вицепремиери:

Малина Валентинова Крумова - заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз;
Миглена Янакиева Тачева - заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието;
Меглена Иванова Плугчиева-Александрова - заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

Ето и другите предложения за министри от кабинета "Габровски":

Маринела Пиринова Петрова - министър на финансите
Благородна Христева Макева-Найденова - министър на вътрешните работи
Атанас Димитров Запрянов - министър на отбраната
Драгомир Валериев Заков - министър на външните работи
Мартин Иванов Дановски - министър на икономиката и индустрията
Добромир Проданов Симидчиев - министър на регионалното развитие и благоустройството
Прошко Начев Прошков - министър на транспорта и съобщенията
Събина Тодорова Събева - министър на труда и социалната политика
Благомир Николаев Здравков - министър на здравеопазването
Славчо Томов Томов - министър на образованието и науката
Ириней Борисов Константинов - министър на културата
Васил Георгиев Грудев - министър на земеделието, храните и горите
Милена Иванова Стойчева - министър на иновациите и растежа
Красимир Йорданов Симонски - министър на електронното управление
Николай Ангелов Павлов - министър на енергетиката
Мартин Георгиев Захариев - министър на туризма
Борил Пламенов Кръстев - министър на младежта и спорта 

Радев: Главчев ще е готов със състава на служебния кабинет до края на деня

"Господин Главчев (кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев - бел.ред.) заяви, че ще е готов със състава на министерския съвет до края деня", каза президентът Румен Радев по време на среща с Централната избирателна комисия (ЦИК), на която обсъждат дали има техническа и организационна готовност предсрочният вот да се проведе да е заедно с евроизборите на 9 юни.

Малко преди началото на срещата от президентството съобщиха, че в петък сутринта държавният глава ще проведе консултации с парламентарно представените партии, като на тях ще присъства и Главчев.

Радев обяви, че на тези разговори се очаква "да уточним наистина крайното време за провеждането на изборите".

Главчев получи мандат за съставяне на правителство от държавния глава в събота, но още не е обявил неговия състав.

Няма конкретен срок, в който той трябва да е готов с кабинета, но Радев го призова да го направи възможно най-бързо, за да може да се проведат избори 2 в 1.  

Този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, посочи тогава държавният глава.

За да съвпаднат парламентарните избори с европейските на 9 юни, служебното правителство трябва да бъде назначено и вотът насрочен до 9 април.

При старата конституция процедурата приключваше до връщането на празната папка с неизпълнен трети мандат. Отмененият конституционен текст предвиждаше след това президентът да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи парламентарни избори.

Промените от декември обаче предвиждат една изцяло нова стъпка след третия мандат преди насрочването на вота. Тя е свързана с назначаването на служебно правителство:

"Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник".