Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

НАСА търси доброволци 

Американската космическа агенция търси четирима кандидати за едногодишна симулация на живот на Марс. От пролетта на 2025 г. доброволците ще прекарат 12 месеца в "Марс Дюн Алфа" в Хюстън - симулационен обект с площ около 160 кв. м, създаден по модела на въображаема изследователска станция, съобщава БТА. Задачите на екипажа ще включват симулирани космически разходки, роботизирани операции, поддръжка на местообитанието, упражнения и отглеждане на култури за храна. Това е втората подобна симулация, чиято цел е да подготви мисии до Марс.

„Одисей“ на Луната

Частен космически апарат на американска компания от Хюстън, Тексас, за първи път кацна на Луната. След като направи допълнителна обиколка на естествения спътник на Земята, модулът Одисей се прилуни на повърхността на Южния полюс. Сложната автоматизирана маневра продължи 1 час, а самото кацане започна на 30 м височина и беше заснето от апарат на университета Ембри-Ридли, оборудван с камери. Това е първият студентски проектпървият, заснел операцията, и първият, използвал WiFi на Луната.

Черна дупка поглъща по едно слънце на ден

Австралийски астрономи са открили вероятно най-яркия обект във Вселената – квазар със свръхмасивна черна дупка в сърцето, който расте толкова бързо, че поглъща еквивалента на едно слънце на ден. Той свети 500 трилиона пъти по-ярко от Слънцето, а черната дупка, която го захранва, е над 17 млрд. пъти по-масивна от централната звезда на Слънчевата система. Въртящият се диск около черната му дупка е като космически ураган. Квазарът се намира на 12 млрд. светлинни години,съществува от ранните дни на Вселената и е най-бурното и свирепо място в нея, пише сп. „Нейчър астронъми“.

Сладка вода ще влезе в океана

Ако въздухът в недрата на ледниците на островЛивингстън стане с 0.2 градуса по-топъл, голяма част от тях ще се разтопят. Това сочат данните от дълбочинно проучване на българския изследовател и физик инж. Цветан Паров по време на 32-ата антарктическа експедиция. Според данни от сензори, разположени в ледник, бързото нарастване на зоната на ледотопене и образуването на ледени пукнатини по неговата периферия го прави още по-уязвим за външно влияние. Евентуално разтопяванена ледниците би довело до изтичане на огромно количество сладка вода в соления Южен океан и би променило екосистемата в акваторията на Антарктика и в глобален план. 

Човек плува с анаконда

Северна зелена анаконда, дълга около м, тежаща почти 200 кг и глава с размерите на човешката, беше открита в река Амазонка от професора и тв водещ Фрейк УонкКадри показват как холандският биологплува редом с гигантската анаконда, дебела колкото автомобилна гума, пише Kurir. Според учени това е най-големият в света и напълно различен вид змия. Регионът на Амазонка е под голям натиск от изменението на климата и непрекъснатото обезлесяване. Повече от една пета от него вече е изчезнал, а това е площ30 пъти по-голяма от Холандия. Оцеляването на тези легендарни гигантски змии е неразривно свързано със защитата на естественото им местообитание", казва Уонк. 

От царството на живите към царството на мъртвите

Следи от тайнствен подземен лабиринт откриха археолози в Митла - градът на сапотеките в долината Оахака в едноименния щат в Южно Мексико. Целта им била търсенето на археологически обекти под църквата "Св. Павел", построена от испанците през 17 век върху руините на Митла, смятан за „град на мъртвите“. Според местната легенда тя е построена на входа на подземен лабиринт, през който от царството на живите се преминавало в царството на мъртвите. Цивилизацията на сапотеките е известна със създаването на сложни строителни методи, собствена писмена система, две календарни системи и развито земеделие. Очакванията на археолозите е да бъдат открити още кухини, подове и стени на лабиринта. 

Открит е "дракон" на 240 млн. години 

Учени откриха в древни варовикови залежи в Южен Китай фосил на водно влечуго с дължина 5 мотпреди 240 млн. годининаречено "дракон" заради изключително дългата си шия. За първи път те успели да видят пълната анатомия на този странен праисторически звяр с крайници, подобни на плавници, и шия, по-дълга от тялото и опашката, взети заедно. Предполага се, че неговият дълг и гъвкав врат с 32 прешлена му е позволявал да търси храна в пукнатини под водата.

Вълк рекордьор

Учени проследиха най-дългия преход на сив вълк, съобщава БТА. Тръгнал от Германия, той вървялнай-малко 1240 кмпрекосявайки Франция преди да стигне до село в Каталунските Пиренеи, където за последен път е открит през февруари 2023 г. Най-дългото разстояние, регистрирано досега, е 1092 км, изминати от вълк между Норвегия и Финландия. Нарастващият брой на вълците в Европа доведе до конфликти между фермери и ловци заради нападения над добитъка, което накара ЕК да преразгледа строго защитения им статут.

Как ще се опазим от скакалците

Силен вятър и дъжд може да предизвикат все по-широко разпространяващи се нашествия от пустинни скакалци във важни житни региони на света. Обхватът на тези хищници, които унищожават напълно реколтите, може да се разшири с 25% поради изменението на климата. Това показва проучване, публикувано в сп. Science Advances -първото, което изследва връзката между гигантските рояци скакалци и специфичните метеорологични явления. Един рояк съдържа десетки милиони насекоми и обхваща 2400 кв. км. Епидемични огнища, главно в Северна Африка, части от Близкия изток и Азия, могат само за един ден да унищожат хиляди акри земеделска земя. Дори въглеродните емисии да бъдат намалени, ще има поне 5% увеличение на местообитанията на скакалците. Като се има предвид важната роля на Африка и Южна Азия като глобални житници, едновременните им нашествия ще застрашат глобалната продоволствена сигурност.

Мозъчен чип управлява компютърна мишка

Първият човешки пациент с имплантиран от "Нюралинк" мозъчен чип се е възстановил напълно и е в състояние да управлява компютърна мишка, използвайки мислите си, съобщи основателят на компанията Илон Мъск. Сега целта е пациентът да направи възможно най-много кликвания с бутона на мишката. През януари "Нюралинк" използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс в област на мозъка, която контролира намерението за движение. Идеята е хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, използвайки мислите си. Според Мъск това ще улесни бързото хирургическо поставяне на чипове за лечение на затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения, пише БТА.

Търсят тайните на тъмната материя

Тъмната материя - вещество, което е над 80% от цялата материя във Вселената - е феномен, който убягва на учените, защото е невидима и не взаимодейства със светлинатаОчаква се научните експерименти в китайската лаборатория Jinpingнай-голямото и най-дълбокото подземно съоръжение в света, да бъдат крачка напред към разгадаването на мистериозната материяПричината за изграждането й на 2400 м под земята в тунелите на бивша мина в планинския и най-безлюден край на провинция Съчуане, че огромното количество скали на това дълбоко и самотно място, намаляват фоновия шум, открит в данните за тъмната материя, предизвикан от космически лъчи, пише dir.bg. Разположена на 330 хил. куб. млабораторията е дом на два детектора за тъмна материя.

Има и такова село

В Спрус Крик, Флорида, почти всеки притежава самолет, улиците са писти, границата е небето, а летенето е начин на животСелото е въздушен парк, изграден около частно летище, където жителите могат да паркират самолетите сида излитат или кацат, когато пожелаят. Изградено е през 1974 г. на мястото на бивше военноморско летище от Втората световна война на площ от 1200 акра и разполага с асфалтова писта от 4000 фута, контролна кула и GPS система, както и с хеликоптерна площадка, база за хидроплани и голф игрище. Летището е отворено денонощно и обслужва около 25 хил.полета годишно. Цената на къщите в селото, повечето от които имат хангари с пътеки за рулиране, водещи до пистатазапочват от 200 хил.долара и достигат до няколко милиона. 

По пътя на кехлибара

Неговото събиране от бреговете на Балтийско море е започнало преди повече от 13 хил. години, а търговията с него преди около 3000 г. Пътят на кехлибара, наричан още „златото на Севера“ и „славянското злато“, тръгва от Северна Европа и региона на Балтийско море и продължава през днешните Германия, Полша, Австрия, Унгария и Словения към Средиземно море. В замяна на кехлибара хората на Севера купували от тези страни римско стъкло, месинг, злато и други метали. Ценен заради красивото си оранжево оцветяване и полупрозрачност, кехлибарът е дървесна смола, която изтича от иглолистни дървета в южните части на Скандинавия и Балтийския регион. Освен заукрашениятой се използва и като лечебно средство.

Музей под метрото в Рим

Новата линия на метрото в Рим не е стандартен транспортен проект, а машина за пътуване във времето. Проправяйки си път през няколко цивилизации, строителите превръщат пространството под площад "Венеция" в историческия център на Рим в един от най-големите подземни музеи в света. Линията е сред най-сложните и невероятни структури в света, а метростанцията ще се намира точно в центъра на площада и ще бъде на 40 м под земята с 8 подземни нива. 

Проектът е изключително сложен не само защото се осъществява изцяло сред археологически разкопки, но и защото включва изграждането на голяма подземна пешеходна алея за директен достъп до най-важните туристически атракции в района. По новата линия с обща дължина 26 км всеки ден ще пътуват 800 хил. души. Влаковете без шофьори ще се движат през сърцето на древен Рим и сред най-големите археологически разкопки в Европа. 

Летящи риби „плуват“ в музеи 

Златни фигурки от предколумбовата епоха във формата на летящи риби и богове с крила, които приличат на самолети, откриха археолози при разкопки в района на река Магдалена в Колумбия. Размерът на излетите 33 метални артефакта, украсени с различни орнаменти, е от 5 до 7,5 см. Миниатюрните „самолети“ били използвани като амулети и висулки. Основната колекция е изложена в Музея на златото, а част от артефактите - в Музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк.

Пъстри факти

В човешкия мозък има 86 млрд. неврона - приблизително толкова, колкото са галактиките в наблюдаваната вселена.

Сърцето на жената бие по-бързо от това на мъжа, но на мъжа е по-голямо.

Четенето на книга на слаба светлина или работата на тъмно на компютър не вредят на зрението.

Млякото на хипопотама е розово.

Мравките си почиват около 8 минути на всеки 12часа.

Охлювът може да спи три години.

Езикът е най-силният мускул в тялото.

Никой никога досега не е успял да опитоми африкански слон.

Топлата вода се превръща в лед по-бързо от студената.

Мона Лиза на Леонардо да Винчи няма вежди, защото с течение на времето те са ерозирали поради почистване. 

Оксфордският университет е по-древен от царството на ацтеките.

В космоса има повече звезди, отколкото песъчинки по всички плажове на земята.

2 ноември 2000 г. е последният път, в който всички хора са били едновременно на планетата. Оттогава поне един човек се намира на борда на Международната космическа станция. 

В тестето за карти спатията е с лика на Александър Велики, пиката  на крал Давид, карото  на Юлий Цезар, а купата  на Карл Велики.