Анализи

Всеки седми избирател с грешка при попълване на бюлетината

   
Всеки седми избирател с грешка при попълване на бюлетината

Най-много от всички недействителни гласове при вота за общински съвети през 2023 г. са се дължали на грешки на самите избиратели. Става дума за близо 13 процента, сочат данните от анализ на видеонаблюдението, извършен от членове на Обществения съвет към Централната избирателна комисия. 

Условно всеки седми избирател е направил грешка при попълването на бюлетината, каза Надежда Гологанова, член на съвета от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори.

Гологанова допълни, че едва 0,2 процента е делът на недействителни бюлетини, дължащи се на грешки на членове на секционните комисии, а 1,5 на сто са недействителни гласове, отразяващи волята на избирателя - бели или изцяло зачертани бюлетини. 

По официални данни на ЦИК недействителните гласове от всички гласували на вота за общински съвети са били 15,5 процента, като в София делът им е 4,9 на сто, а в селата - почти 20 на сто.

Данните бяха представени на форум, организиран по повод на 10-ата годишнина от създаването на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.