Коментари

Фермери: Искаме силно българско земеделие

   
Фермери: Искаме силно българско земеделие

Фермерите в целия ЕС протестират срещу ниските изкупни цени, увеличаващите се производствени разходи и екологичните политики, като протестът обхващат все повече земеделци във Франция, Белгия, Германия и Италия. Наши фермери също стигнаха до Брюксел с искане за защита на правата на земеделците, ощетени заради украинския внос

"На тази среща, на която участвахме, беше отворена темата за ангажиментите и проблемите, които имат фермерите в цяла Европа. Бързото изпълнение на "зелената сделка", активното влияние на Украйна върху целия работен процес, събарянето на пазарите поставят фермерите в много неизгодна позиция, в която те се борят за своето оцеляване. Навсякъде в Европа хората показват своята болка, притиснати до стената чрез протестни действия. В България не оставаме по-назад", коментира председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му диалогът между браншовите организации върви много активно и се работи в посока да се консолидира секторът.

"Надявам се чрез разговори и диалог да постигнем консенсус, който да ни удовлетворява. През последните години винаги е имало разделения между различните браншови направления. Ние сме "за" силно българско земеделие, но само с нашето желание до никъде няма да стигнем. Няма никакви политически искания. Когато човек е болен и търси начин да се възстанови, всички подходи са добре дошли", заяви Стоянов.

Той посочи, че министър Кирил Вътев е на върха на пирамидата и би трябвало да отстоява интересите на земеделците и да работи активно.

"Ситуацията е много сложна. Това са реални хора с реални бизнеси, с реални нужди и реални болки", подчерта Стоянов.