Бизнес Новини

Oт понеделник фермерите спират ефективните протести

   
Oт понеделник фермерите спират ефективните протести

Земеделците спират ефективните протести от понеделник, обявиха те по време на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера акад. Николай Денков, министърът на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители.

Очаква се да бъде подготвен текст на споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя, който да бъде разписан от всички, уточни БТА.

"Имахме поредната среща със зърнопроизводителите, екипите на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Срещата отново беше съдържателна и задълбочена. Смятаме, че имаме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, така че то да придобие краен вид и в понеделник да се подпише", уточни премиерът.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите също потвърди, че се е постигнало съгласие между протестиращи и правителство.

“Имаме разбирателство по трите вида точки по декларацията, която бяхме представили предварително. Спираме ефективните протестни действия. Ще се изготви текст на споразумение между нас и министър-председателя, който да бъде разписан”, каза той.

"Искам да благодаря на земеделските производители за търпението и интелигентността, но най-много искам да благодаря на премиера, че всички наши срещи се провеждаха след това и с него. Видя се, че никой няма да бъде ощетен, благодарение на екипа на министерството на земеделието, както и на фонд "Земеделие", който днес изплаща 100 млн. лв. към земеделските производители по план", каза земеделският министър Кирил Вътев.

От Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" добавиха, че днес са поставени в по-дългосрочен аспект визия за развитие на българското земеделие с разширяване на допълнителни закони, с които ще се гарантира целостта, развитието и възраждането на българското земеделие, за да може то да бъде устойчиво през следващите години, посочи novini.bg.

Премиерът обясни, че спрямо площта, която земеделците имат, най-много ще получават малките, след това средните и най-малко ще получават най-едрите производители. Акад. Денков разясни, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се види общата картина.