Бизнес

Петролът поскъпва след атаките срещу руски рафинерии

   
Петролът поскъпва след атаките срещу руски рафинерии

Цените на петрола се покачиха леко в днешната азиатска търговия след отчетения изненадващ спад на американските запаси, подсказващ повишено търсене, както и заради украинските атаки срещу няколко руски рафинерии, предаде Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 10 цента или 0,12 на сто до 84,13 долара за барел. Договорите за американски лек суров петрол се покачиха със 7 цента или 0,9 на сто до 79,79 долара за барел. И двата сорта поскъпнаха вчера с 3 на сто до четиримесечен връх под натиска на геополитическото напрежение и ръста на търсенето в САЩ.

Украинските атаки с дронове срещу руски рафинерии продължиха. След като във вторник сериозно пострада голям комплекс на "Лукойл" в Нижни Новгород, вчера бяха ударени рафинерии в Ростов и Рязан.

Американските запаси регистрираха спад, по данни на Агенцията за енергийна информация, тъй като преработката се увеличава, а горивата на склад намаляват с наближаването на активния сезон.

След шест седмици увеличения в периода 4-8 март резервите са намалели с 1,5 милиона барела до 447 милиона барела. Анализаторите очакваха ръстът на резервите да продължи. Запасите от бензин пък спадат за шеста поредна седмица - с 5,7 милиона барела до 234,1 милиона барела, пише БТА.