Анализи

Владислав Горанов се завръща с Фандъкова начело в София, пращат шефа на СДС в Русе

   
Владислав Горанов се завръща с Фандъкова начело в София, пращат шефа на СДС в Русе

Бойко Борисов се върна на тезата, че с ПП-ДБ трябва да се преговаря след вота. Но постави условие - не с лидерите, а да излъчат нов екип и да признаят водещата роля на ГЕРБ

 БСП първа одобри водачи и листи за Европарламента и за Народното събрание

Бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов се завръща като водач на листата на партията в 24-и столичен МИР, научи “24 часа”. Екскметът на София Йорданка Фандъкова най-вероятно ще е първа в 23-и МИР, където досега беше лидерът на СДС Румен Христов. Той пък се очаква да е водач в Русе на мястото на Десислава Атанасова, която стана конституционен съдия.

Това са част от рокадите по първите места на листите на ГЕРБ за 50-ото народно събрание, които обаче още не са окончателно одобрени. Решението трябва да се вземе от Изпълнителната комисия тази седмица, защото 7 май е последният срок за регистрация на списъците в РИК.

Горанов беше финансов министър във втория и в третия кабинет на Бойко Борисов до юли 2020 г. Тогава премиерът направи рокади - махна него, вътрешния министър Младен Маринов и икономическия Емил Караниколов, след като областни координатори на ГЕРБ му споделили, че тримата тежат на партията заради мълви за връзки с ДПС и Делян Пеевски. След това Горанов попадна във втория списък по закона “Магнитски”.

Тогава ГЕРБ се разграничи от него, Борисов обяви, че не го познава толкова добре, но скоро се коригира - дълбоко вярва, че Горанов е невинен. И той остана финансов експерт към партията.

Последва екшъна с ареста на Бойко Борисов на 17 март 2022 г., когато бяха задържани и Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова по сигнал на сдружение БОЕЦ и заради твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван от тях да плаща подкупи. Тримата останаха в ареста за 24 часа, в края на годината съдът се произнесе, четова е било незаконно.

Сега за първи път от 4 години Горанов се завръща официално в активната политика.

Третият район в София - 25-и МИР, е лидерският, и там традиционно първи е Бойко Борисов. Не е ясно дали той ще запази и Пловдив, където се очаква срещу него да се изправи съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев. В последните месеци отношенията между двамата минаха от “осанна” до “разпни го”. Първо Борисов обясняваше, че Василев е най-добрият финансов министър, после го обвини в много харчове и грешни сметки за приходите, както и в партийни назначения. Накрая гръмна и скандалът с митниците.

А в неделя от Рупите лидерът на ГЕРБ направо зачеркна Василев, Кирил Петков и акад. Николай Денков от списъка на тези, с които може и ще разговаря.

Всъщност новината е, че след 3 дни тежки думи, последвали свалянето на Росен Желязков, сега Борисов не изключи преговори след изборите с ПП-ДБ. Но само ако излъченият от тях екип е от нови лица, а не досегашните лидери. Разбира се, че с ПП и ДБ ще работя, но с доминиращата сила и власт на ГЕРБ в управлението - с наши премиери, министри, само тогава. Не искам преговори с Кирил Петков след тези глупости, които ръсят. Съжалявам, че толкова бързо горят хората като лица. Акад. 

Денков, Петков Василев никога повече не могат

да са министри Те трябва да излъчат сега нови хора да преговарят, както аз излъчвам Рая, Деница. С тях повече няма да се срещам като личности, няма да преговарям. Да си излъчат преговорен екип и ние ще излъчим, заяви Борисов.

Все пак посъветва ПП-ДБ да си намерят други партньори, както “оня ден си намериха страхотни партньори - БСП, “Възраждане”, ИТН”. Натриха ни носа, показаха страховита коалиция и мощ. Тези, които вдигнаха ръка срещу Росен Желязков, на нашата маса няма да стъпят, няма да преговарям, отсече лидерът на ГЕРБ.

Той можел да управлява с всеки, който има принципи. Не съм изключил ПП-ДБ. 

Христо не се е произнесъл

И те са по групи, групират се и ме объркват. На единия ден излиза Денков, после Киро, Лена, Асен, Атанас и аз само трябва да отговарям на въпроси. След изборите има вариант, в зависимост как хората ни подредят. Но има линии, пред които вече не може да минем - с Денков не може да се преговаря. Той лъже, не казва истината и преиначава, обясни Борисов.

Само БСП дотук одобри листите и водачите си. Националният съвет в събота остави отворено само първото място за Кърджали. Скандал имаше за Пловдив-област - цялата листа там се оттегли заради сложената начело Веска Ненчева вместо досегашния водач Манол Генов. Сега “Позитано” 20 ще я попълва служебно.

Драма има и при ПП-ДБ в Пловдив-област - едно от лицата на “Промяната” Росен Костурков обяви, че се оттегля. Уморих се от политиката и най-вече от ниската ефективност в нея. Мисля, че може да съм по-полезен извън нея, обясни той пред “24 часа”. Казва, че оставал член на ПП.