Новини

Въпреки оставката Станимир Михайлов вече не е шеф на Здравната каса

   
Въпреки оставката Станимир Михайлов вече не е шеф на Здравната каса

Станимир Михайлов вече не е управител на НЗОК. Той бе свален от поста със 116 гласа "за" от депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. ПП-ДБ гласуваха "против", а "Възраждане", "Има такъв народ" и независимите депутати не участваха в гласуването, въпреки че бяха в залата.

Той бе свален заради подадената от него оставка в края на ноември, въпреки че по време на дебата се оказа, че тя е била оттеглена по-рано днес.

Махането му влезе извънредно в дневния ред на парламента по предложение на председателя Росен Желязков и предизвика над два часа спорове. Първо ПП-ДБ се възмутиха, че доскорошните им партньори са решили оставката да бъде гласувана сега, въпреки че е подадена ноември, както и че искат да свалят Михайлов, но не и заместника му проф. Момчил Мавров, който подаде оставка заедно с него. Това бе договорено от ГЕРБ и ПП-ДБ през ноември заради споровете им около издигането на Мавров.

По време на дебата първо се оказа, че Михайлов е оттеглил оставката си в 10,12 часа тази сутрин, а по-късно - че и проф. Мавров се е отказал от своята, но вчера.

Станимир Михайлов пристигна в парламента, за да присъства на дебата по отстраняването си от поста управител на НЗОК
Станимир Михайлов пристигна в парламента, за да присъства на дебата по отстраняването си от поста управител на НЗОК Снимка: Николай Литов

"Гласувах против това овладяване на институциите от ДПС и сега ще ви разкажа как се случва то. Вчера излезе програмата на Народното събрание, в която тази точка не е включена. В същия ден в 15,20 часа подуправителят се отказва от подадената си оставка. Днес на председателския съвет никой не каза, че тази точка ще бъде внесена, и никой друг освен "Възраждане", ГЕРБ и ДПС не знае, че тази точка ще се случи в залата, след което тази точка ще се случи в залата. След което тази точка се вкара насилствено, противно на правилника, въпреки че управителят си е оттеглил оставката тя се гласува днес тук.