Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Първо Земята, после Слънцето

След милиарди години Слънцето ще се превърне в плътна остатъчна звезда, известна като бяло джудже. Тази космическа катастрофа ще има ужасни последици за цялата Слънчева система. Проучване на изследователи от университетите в Уоруик и в Наресуан показва, че животът на Земята ще престане да съществува много преди Слънцето да достигне крайната си фаза и ще бъде погълната от него преди то да се превърне в бяло джудже. Когато изчерпи горивото си, Слънцето ще претърпи драматично разширение и ще погълне всички планети, близки до негоОгромната гравитация на бялото джудже ще разкъса на парчета и ще раздроби на прах астероиди, луни и планети. 

Луната се обърнала наопаки

Преди около 4,5 млрд. години Земята е претърпяла сблъсък с малка планета. Този катаклизъм изпраща разтопени скали в Космоса, където те постепенно се събират, охлаждат,кристализират и образуват Луната. Учени от планетарната лаборатория на Университета на Аризона представиха първото геофизично доказателство, че младата, нестабилна луна се е обърнала наопаки отвътре навън по време на своята еволюция. Това е в подкрепа на историята за произхода на Луната и е извлечено от скални проби, събрани от астронавтите на Аполо преди повече от 50 г., както и от теоретични модели.

Агресия в орбита

Космическите сили на САЩ обявиха първата по рода си мисия, предназначена да демонстрира как военните могат да противодействат на агресия в орбита и как космически кораб ще преследва друг спътник. Ще бъде отработен реалистичен сценарий за реагиране на заплахавключващ спътник, който маневрира, за да се приближи до американски космически кораб или сателит. Обмисля се и възможността за контраманевра при необходимост.

Драконовото яйце е разгадано

Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце - две големи звезди, намиращи се в облак от газ и прах, от които само едната има магнитно полe, подобно на Слънцето. По-голямата е погълнала по-малката си „сестра“, като при това враждебно поглъщане се е формирало магнитно поле. Когато двете се сливат, може да е изхвърлен материал и така да се е формирала мъглявината, казва астрономът Абигейл Фрост от Европейската южна обсерватория в Чили. Звездите в Драконовото яйце са започнали да се формират преди 4-6 млн. години като тройна системародени са по едно и също време и са гравитационно свързани. 

138 вулкана в ледовете

Под масивния западен леден щит на Антарктида се намира най-големият вулканичен регион на Земята със 138 вулкана. В момента само два от тях са активни: остров Десепшън, земна маса с форма на подкова на север от континента, която е част от Южните Шетландски острови, и връх Еребус, най-високият на ледения континент, достигащ 3794 м и смятан за най-южния активен вулкан в света. От 1972 г. Еребус непрекъснато изригва, изпуска струи газ и парапонякога изхвърля и скални "бомби", а Десепшън е калдерата на активен вулкан, който за последно изригва през 1970 г. Въпреки че учените непрекъснато наблюдават вулканите на Антарктида е трудно да се предскаже кога ще бъде следващото изригване. 

Червеи с уникално зрение

Биолози от университетите в Копенхаген и в Лунд били изумени от острото зрение на многочетинестичервеи от вида Vanadisнамерени около остров Понца, на запад от Неапол. Предполага се, че те имат и таен език. Очите на тези малки и прозрачни морски същества са несъразмерно големи спрямо телата им, тежат 20 пъти повече от останалата част от главата и приличат на лъскави червени балони.Червеите водят нощен живот и не се виждат, когато слънцето е високо в небето. Макар да са сравнително прости организми с миниатюрнимозъците имат уникално зрение.

Небостъргач се люлее като бамбуков стрък

 

Земетресението с магнитуд 7.4 в Тайван, което е най-силното в страната от 25 г.събори сгради, предизвика цунами, уби и рани хора, но 500-метровата кула Тайпе 101, най-високата сграда в страната и една от най-стабилните в света, оцеля въпреки мощния трус. Кадри показват какнебостъргачът се люлее леко като бамбуков стрък на вятъра. Инженери твърдят, че той може да издържи на пориви на вятъра до 60 м/сек. и на най-силните земетресения. Рамките, гредите и подът са направени от високоякостен бетон и стомана. Фундаментът е подсилен от 380 пилона, забити на 80 м в земята, от които 30 м в скала. Всеки от тях е с диаметър 1,5 м и може да носи товар от 1000-1300 тона.

Най-високият висящ мост в Европа

Нов висящ пешеходен мост, открит в началото на април, е най-високият на Стария континент и е единствен по рода си. Намира се в региона Умбрия, Централна Италия, дълъг е 175 м и се издига на височина 574 фута. Съоръжението свързва двете градчета Селано и Монтесанто. Разходката по него отнема около 30-45 минути. Адреналинът обаче не идва само от това да се движиш над пропастта, а и от отделните ленти, по които трябва да вървиш. Обезопасяването е с колани, които придържат посетителите. Друго изискване е носенето на подходящи обувки.

Когато Луната закри Слънцето

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение, което започна на 8 април в 21:17 ч. българско време и превърна деня в нощ. За около 4 минути Луната закри Слънцето и се възцари пъленмрак. Сянката на Луната, която се движеше по ивица, широка около 190 км, премина от западния бряг на Мексико през САЩ до най-източната канадска провинция Нюфаундленд и Лабрадор. С аплодисменти и бурни възгласи първи посрещнаха затъмнението в Мексико. Зрелищният небесен спектакъл мина и над Ниагарския водопад, край който се събраха близо един милион души, за да видят красивото явление. Над 400 души в Арканзас сключиха граждански брак в една церемония, а във Вермонт двойка се сгоди на живо в ефира на Си Ен Ен. У нас любители на Космоса се събраха в "София Тех Парк", за да гледат на живо затъмнението през сайта на НАСА, а от БАН разпространиха кадри на затъмнението, заснети от български екип.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще бъде след 2 г. и ще обхване северните покрайнини на Гренландия, Исландия и Испания. Последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от България, беше през 1999 г., а следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна, ще е през 2081 г.

19 млн. крачки за 352 дни

Ръс Кук е първият човек, прекосил с тичане Африканския континент по дължина. Британецът измина 16 хил. км и направи над 19 млн. крачки за 352 дни. Той стартира от Кейп Агьолас в Република Южна Африка миналия април и финишира в Рас Ангела, Тунис, прекосявайки 16 държави по западния бряг на континента. 27-годишният мъж предприе епичното си приключение, за да помогне със средства за различни благотворителни инициативи. До момента събраната сума е над 690 хил. паунда.

1000 км за 24-и път

81-годишната американка от Филаделфия Хоуп Джъстман постави личен рекорд. Запалената пътешественичка измина за 24-и път „Пътя на Шу” – древна система от пътища, изградена преди над 2000 г. в югозападната китайска провинция Съчуан.Маршрутът, известен още като „Шудао”, който е с дължина над 1000 км и минава през стръмни планини и бурни реки, свързва провинция Съчуан с равнината Гуанджун, намираща се преди векове в сърцето на древен Китай. Хоуп предприема първия си преход по „Пътя на Шу” през 2001 г. В книга тяописва невероятната красота на „Шудао” и разказва за приключенията си.  

Скулптура" на 130 хил. години

Еолианитна скала, намерена източно от залива Стил, на около 330 км от Кейптаун, вероятно е произведение на изкуството, създадено преди приблизително 130 хил. години. Находката е с необичайна форма на скат, но без опашката, пише Arkeonews. Изследователите предполагат, че може да е изкуствено копие на местен син скат поради своята симетрия и повърхностни канали. 

30 върха и 42 км за 10 часа

Състезателят по ски алпинизъм Никола Калистрин постави рекорд в Пирин. Той прекоси със ски 30 върха за по-малко от 10 часа. Така станаединственият човек, изминал скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин. Трасето стартира от връх Пирин, който е най-северната част от северния дял на Пирин, а финалът беше на Бойков връх, който е най-южната част от Северното било. Дистанцията между старта и финала е 42 км. 27-годишният Никола живее и тренира в родния си град Банско. Част от подготовката му за спечелване на квота за Олимпиадата в Италия през 2026 г. беше предизвикателството „30 под 10”. Освен спортното постижение целта на Калистрин беше да покаже красотата на България и на ски-алпинизма.

Способностите на прелетните птици 

Има птици, способни на невероятни подвизи в летене без пляскане на крилете в продължение на повече от пет часа и непрекъснато летене в продължение на 10 последователни месеца. Соколът скитник и орелът рибар например, които прелитат големи разстояния по време на есенната си миграция, разчитат на стабилни ветрови условия, за да се издигнат. Това им помага да пестят енергия за дългите си пътувания. Мигриращите птици коригират маршрутите си, за да се възползват от най-добрите условия за вятър и издигане, когато летят над морето. Това им помага да издържат полет на стотици километри20% от птиците в света са редовни мигранти. Според орнитолозите все по-голям брой от тях използват кораби като спирки за почивка.