Бизнес Новини Светът

Всеки гражданин на Тайланд ще получи по 270 долара в цифрова валута

   
Всеки гражданин на Тайланд ще получи по 270 долара в цифрова валута

Правителството на Тайланд планира да приложи програма за плащания на населението от 10 000 бата (270 USD) в национална цифрова валута до края на годината в съответствие с предизборното обещание на партията Phua Thai.

Източниците на финансиране на програмата ще бъдат определени на 10 април по време на заседание на Централната банка. „Икономиката ще бъде стимулирана и се надяваме до първото тримесечие на следващата година да видим някои резултати“, каза премиерът на Тайланд Сетта Тауесин в интервю за аг. Reuters. Премиерът отбеляза, че в тази връзка очаква Централната банка да намали лихвения процент с 25 базисни пункта от сегашното ниво от 2,5%.

По този начин над 50 милиона тайландски граждани над 16-годишна възраст ще трябва да получат тези плащания - общо повече от 500 милиарда бата (13,6 млрд. USD). Според плана прехвърлянето на национална цифрова валута в електронните портфейли на гражданите трябва да има положително въздействие върху икономическото развитие на страната.

За да получават цифрови пари, потребителите на смартфони ще трябва да инсталират специално приложение. Те могат да бъдат получени и чрез персоналния код, който се издава на притежателите на национална лична карта. Средствата могат да се изразходват само в радиус от 4 км от местоживеенето ви в рамките на шест месеца от датата на получаване.