Анализи

АКФ: Майката на Делян Добрев строи незаконно в Брацигово

   
АКФ: Майката на Делян Добрев строи незаконно в Брацигово

Майката на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев – Златка Добрева – строи незаконно къща край Брацигово. Това твърдят в свое разследване от организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ).

Според тях през 2019 г. Добрева си е купила стара дървена къщичка с площ от 30 кв.м. в местността Атолука близо до село Равногор. Постройката е разрушена, но въпреки това собственичката е поискала от община Брацигово виза за проектиране на пристрояване и надстрояване.

Право на строеж е учредено на следващата година. През лятото на 2021 г. ДНСК сигнализира окръжния прокурор на Пазарджик за случващото се в Брацигово. Разследване не е образувано.

Строителството на нова къща започва през миналата есен. А в началото на февруари 2024 г. строителният контрол указва на кмета на Брацигово да спре строителството. Според АКФ обаче строителството продължава.

 

 

"Получава се така, че има построена сграда без никакви строителни книжа. Сградата е построена много близо до съседни сгради, няма отстояния. Освен това при нейния строеж е унищожена и част от боровата гора без за това да са издадени нужните разрешения", заяви Лора Георгиева, правен експерт в АКФ.

Визата за проектиране и разрешението за строеж на Добрева са оспорени в съда, а делата са все още висящи. Има проверки на строителния контрол в Пазарджик, които са установили незаконно строителство. Разпоредено е на кмета на Брацигово да запечата обекта и да спре работата там.

Кметът Надежда Казакова не се е задействала, твърдят от АКФ. Тя е обещала да отговори писмено на въпросите им по темата, но отговор не е бил пратен.

Според АКФ делата се отлагат, за да се изчака завършването на строежа.

"Спорът е изключително прост. Няма как да е законно разрешение за строеж, за пристрояване и надстрояване на несъществуваща сграда. Това незаконно строителство няма начин да бъде узаконено. Същото следва да бъде премахнато" коментира Георгиева.