Анализи

Борисов не мисли да управлява с ДПС, но Пеевски допуска такъв вариант

   
Борисов не мисли да управлява с ДПС, но Пеевски допуска такъв вариант

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не смята да управлява с ДПС след изборите, независимо колко депутати имат двете политически групи. Минути по-късно обаче лидерът на ДПС Делян Пеевски допусна точно обратното.

"И 150 депутати да имаме с ДПС след изборите, правителство няма да направим", заяви Борисов и се закани на ПП-ДБ, че "ако продължават по същия начин, няма да си говорим".

Делян Пеевски обаче допусна ГЕРБ и ДПС да имат над 161 гласа в следващия парламент и да управляват заедно.

"Нека хората да решат. Може пък да имаме 161 и тогава ще мислим отново", каза санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" депутат.

Той бе категоричен, че представители на движението няма да участват в служебния кабинет на Димитър Главчев, дори ако получат покана за това.

"Не искаме да участваме, след изборите ще решим какво да правим, нека да видим кой колко ще вземе, рано е да се говори", заяви Пеевски.

Борисов пък посочи, че не знае дали Главчев е поискал срещи с кадри от ГЕРБ за назначаването им за министри. Той отново заяви, че президентът Румен Радев е "отговорен човек и няма да хвърли държавата в конституционна криза".

"Това е негов избор (служебният премиер Димитър Главчев - б. р.) и ние го приемаме, но видяхме, че г-н Андрей Гюров (подуправител на БНБ от ПП-ДБ и една от опциите на президента за служебен министър-председател) го обявиха за предател, защото не бил говорил никой с него. Изобщо чухме много неща, различни от истината през последните дни. Това, което най ме радва и ме прави щастлив, е, че в тези 9 месеца сме повишили раждаемостта. Това правителство нещо много хубаво сме свършили", добави Борисов в кулоарите на НС.

Лидерът на ГЕРБ коментира и промените в Закона за БНБ, които днес ще се гласуват на извънредно заседание в пленарната зала и се налагат заради несъответствие между нормативните текстове и променената Конституция. Според сегашните закони за БНБ и Сметната палата заемащите длъжности в тези институции нямат право на други ръководни постове.

"Аз имам добра памет за неща, в които съм участвал. Специално за Конституцията винаги сте чували, че подкрепям Христо Иванов и неговите предложения. Аз не съм участвал дори в разговорите, свързани с Конституцията, защото това е нещо, което се преподава в университета, учи се много години за него и имаме много добри конституционалисти. Не виждам защо Христо Иванов да е виновен", каза Борисов.

По думите му днес "не се променят закони, а се доизчистват детайли да им се пази мястото на хората докато са служебни премиери", визирайки управителя и подуправителите на БНБ, шефът и зам.-шефовете на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместник – лицата, които според промените в Конституцията могат да бъдат назначавани от президента за служебен премиер.