Новини

Поправката на матура ще се плаща

   
Поправката на матура ще се плаща

Поправката на матурата ще трябва да се плати. Това предвижда наредбата за оценяване, предложена от МОН. 

В началото а март депутатите приеха зрелостниците да могат да се явяват на поправка на матурите след 12-и клас, ако не са доволни от оценките си. Това ще се отнася и за тези, които не са скъсани, но искат да повишат успеха си, за да могат да кандидатстват в университет.

С промените в закона учениците ще могат да се явят на поправка само веднъж и не по-късно от една година от датата на полагане на първия изпит. Новата оценка няма да бъде вписана в дипломата за средно образование, а само в удостоверение за положен държавен зрелостен изпит.

За явяване втори път на матура за повишаване на оценката ще трябва да се плаща такса. В проекта е записано, че размерът ѝ ще е съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование. В нея все още обаче няма размер на такса за този вид допълнително явяване на матура, която вероятно предстои да бъде добавена.

Кандидатите да се явят на поправка на матура, завършили през учебната 2022/23 г., трябва да подадат заявление за явяване между 24 и 26 април 2024 година. След това те ще получават и служебна бележка за допускане до изпита. За учениците, които ще държат матура през тази година, ще има възможност да поправят оценката си през август-септември.