Коментари Новини

Край и на втория мандат: ГЕРБ-СДС отхвърлиха предложението на ПП-ДБ

   
Край и на втория мандат: ГЕРБ-СДС отхвърлиха предложението на ПП-ДБ

ГЕРБ–СДС няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Това заявяват от партията в отговор на изпратено от ПП–ДБ писмо за реализацията на предстоящия втори по ред проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

"От самото начало преговорният екип на ГЕРБ – СДС влезе за разговори с добра воля за споразумение, което да отчита на първо място националния интерес, електоралната тежест на отделните парламентарни групи и с желание за взаимно уважение на избирателите и на двете страни. В нито едно от тези наши намерения от отсрещната страна нямаше чуваемост и желание за търсене на общи решения", заявяват в отговора си от партията.

„Този непрекъснат натиск и политически рекет" е трябвало да бъде спрян

, посочват от ГЕРБ.

„И краят беше сложен с достойнство от Мария Габриел, подавайки заявление до Народното събрание и ПГ на ГЕРБ-СДС за оттегляне на заявеното изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел", пише в писмото.

От ГЕРБ-СДС приемат за „неуместно" предложението на ПП–ДБ за реализация на втори мандат с участието им.

„Ние от ГЕРБ-СДС винаги сме били честни с българските граждани, които многократно са ни давали своето доверие, и на тази база сме управлявали страната единствено и само в интерес на хората. И днес ще бъдем честни с тях и заявяваме, че ние няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България“, гласи заключението на писмото, подписано от лидера на партията Бойко Борисов, но и от заместник-председателите на групата Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

Припомняме, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи днес неуспешно.

Решението бе гласувано с 226 гласа "за", без против и един "въздържал се" (от ПП-ДБ).

Мария Габриел не присъства в пленарна зала при гласуването и обсъждането на решението.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС - Мария Габриел.

На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет, а в следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.