Коментари

Бойко Борисов обяви, че няма да подкрепи втория мандат, дори и с премиер от ГЕРБ

   
Бойко Борисов обяви, че няма да подкрепи втория мандат, дори и с премиер от ГЕРБ

Министри от други държави са се обаждали на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да го натиснат да се съгласи да смени министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това разказа самият той пред медиите, като от думите му стана ясно, че МВР и МЕУ са били двете спорни министерства, а не МВнР и военното. 30 минути преди началото на днешното извънредно заседание, на което парламентът ще гласува отказа от премиерското място на Мария Габриел, Борисов излезе пред медиите и пожела да направи ретроспекция на края на преговорите.

"От първия ден съм казал тактиката на колегите от ПП–ДБ - и за външния министър, за червените линии и един официален разговор, който са водили преди няколко месеца в тяхното ръководство. Много исках да има правителство. Затова избрахме преговорен екип. Слагам една скоба - от мен сте чували за работни лидерски срещи - да, такива говорилни лидерски - не. Защото те идват шест души, които са Ники, Асен и Кирил - едно, после идват други 6 очи, 8, 10, 12 очи и аз трябва да изслушам исканията на всеки един от тях.

Един иска кабинета, друг иска прокурора, третият иска регулаторите, четвъртият иска парламента, петият иска всичко. И трябва да участвам в едно надговаряне", разказа Борисов.  Затова той избрал преговорен екип, който близо 20 дни води разговори по всички теми. "През това време чувахме какви ли не обиди, правеха се какви ли не кръгли маси с цел да ни сплашат, само че не се плаша така лесно, както си мислят. Това, че съм диалогичен, отстъпчив и винаги слагам държавата пред партията го направих и сега", каза Борисов.

"Аз се срещнах с лидерите на ПП - Асен Василев, и на ДБ - Атанас Атанасов, лично. В четвъртък и в петък, бих казал в моя кабинет, но той е на парламента, така че няма значение къде сме се срещнали", разказа експремиерът.

"Вече в нашата парламентарна група и партия категорично никой не желаеше да разговаря с тях. Никой. Защото през всичките тези преговори те са се наслушали на обиди", коментира още той. 

"В петък бях получил СМС от г-н Василев все пак да се срещнем и да направим правителство. Благодаря му, че се отзова веднага, след като се обадих", разказа още Борисов. На срещата му предложил да остане в кабинета и че е най-важния човек в кабинета, а цялата парламентарна група на ПП-ДБ да се извини на Мария Габриел за думите му, че е красивото лице на мафията.

"След това собственоръчно зачертах Христо Гаджеви,  написах Тагарев - така, както ме помоли Иван Костов, заради атлантическия съвет. Собственоръчно задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев - така, както искаха. И собственоръчно този министър, който ги изобличаваше, дали е вярно, или не - не знам, за стотици милиони поръчки, за да не дразни, казах нека да е неговият заместник на електронното управление", разказа Борисов за срещите. И обобщи:

"Аз задрасках голямата част от това, за което се бори преговорният екип". От Василев искал кратък отговор с да или не. Той отишъл да говори с ПП-ДБ, а после това е трябвало да направи и Борисов.

"Вечерта се чухме, за да го видя как е след катастрофата, която имаше, и той ми каза, че за вътрешното министерство и за електронното държат да са други хора. Пак му напомних разговора ни за кратък отговор да или не. Говорим тук само за правителство, ако ме разбирате. Ген. Атанасов ми се обади вечерта, казах му същото и на него, като предложи мисля г-жа Дундакова, която е зам.-министър на МВР, да стане министър на МВР и един човек от "Лидъл" за министър на електронното управление. И на него му казах - много ясно се изразих днес на срещата с Асен Василев - лидерската среща с лидера, съпредседател Асен Василев. И ви напомням, че във вътрешното министерство нека Калин да сме го избрали заедно с Кирил Петков. ПП-ДБ имат трима зам.-министри, включтелно и личната охрана на г-н Петков, имат и главният секретар, сиреч четири възлови фигури в МВР. И че това няма да се случи, както няма да допусна да се разграждат системите в службите за сигурност и правосъдието без да бъде дълбоко обмислено и реализирано, за да няма въпроси сега като по конституцията, която аз и ГЕРБ само сме подкрепили това, което Христо Иванов е написал", каза Борисов.

В събота Денков поканил Мария Габриел на среща в Министерския съвет. Тя казала, че ГЕРБ не може да отстъпи, но "щом Борисов го е решил на своя глава - нека си действа". "Тогава акад. Денков ѝ каза: "Няма. Без МВР не става, без това електронно управление - не, и приключва темата. Защото много искат да има правителство".

В неделя към 14 часа отново е имала среща на Денков и Габриел. Борисов я е пратил да му каже, че приключват преговорите. "Тогава Денков казва: "Без МВР няма да стане, сложете Румяна Бъчварова за министър Мария се върна, ние дадохме пресконференцията", каза той.

"Какво става в този промеждутък? Започва телефон, телефон, телефон", обясни Борисов, а после продължи: "Нещо недопустимо, действително излагащо България. Защото започват уважавани хора, включително и от държави не членки на ЕС, но поради голямото ми уважение към тези хора няма да им спомена имената, да се обаждат от името на г-н Петков да ме натисне за вътрешния министър. Министри от други държави. Окончателно взехме нашето решение да защитим институциите, хората, демокрацията".

Бившият премиер изключи отново варианта първата политическа сила да подкрепи кабинет с втория мандат, дори и ПП-ДБ да им предложи техен министър. "Аз все едно говоря на пакистански", отговори той на въпрос дали би подкрепил, ако партията му има премиер - каквато оферта са обсъждали снощи на заседанието си ПП и ДБ.