Новини

Времето за избори 2 в 1 изтича. Утре НС гласува неуспешния мандат на Мария Габриел

   
Времето за избори 2 в 1 изтича. Утре НС гласува неуспешния мандат на Мария Габриел

ГЕРБ се готви да гласува неуспешния мандат на Мария Габриел. Рано тази сутрин зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова внесе в парламента проекторешение, което ще бъде гласувано скоростно още утре на извънредно заседание, научи OFFNews. На този фон времето за избори 2 в 1 изтича.

След поредния провал на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ рано тази сутрин, точно в 09:09 ч., Мария Габриел подаде заявление до НС, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на кабинет. Веднага след това Петкова е внесла и проекторешение, с което предлага на Народното събрание да реши, че мандатът за образуване а правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел приключва неуспешно. 

Решението трябва ще бъде гласувано в пленарна зала утре, но след дебат. В най-новата история на България до момента е имало само един такъв прецедент - в 46-ото НС, когато Пламен Николов от ИТН изтегли проектокабинета.

След гласуването политическата рулетка се завърта отново, като Румен Радев следва да връчи втори проучвателен мандат за правителство на втората политическа сила ПП-ДБ. Това може да се случи още в сряда. Още миналата сряда Асен Василев обяви, че гледа към втория мандат, тъй като първият бил изчерпан. Но още на следващия ден премиерът в оставка Николай Денков каза, че ако първият мандат се провали, то и вторият няма много шансове. От месеци наред от групата на ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят втори мандат на ПП-ДБ. Вчера това заявиха и от ДПС, които са на мнение, че без ГЕРБ не може да има мнозинство.  

От връчването на мандата ПП-ДБ ще имат седем дни, за да го изпълнят. Към момента не е ясно дали малката коалиция ще го вземе и върне веднага, или все пак ще направи опит. Ако се провалят, Радев сам избира на коя парламентарна група да връчи третата и последна папка.

Третият мандат не изглежда като опция

До момента Радев винаги е връчвал последната папка на БСП и винаги третият мандат е бил неуспешен. Още на консултациите обаче Корнелия Нинова обяви, че не иска третия мандат и по-добре за страната са нови избори. Такава бе тезата и на "Възраждане". От ИТН са на мнение, че на България е нужен експертен кабинет, но излъчен от следващия парламент. Вчера санкционираният по глобалния закон за корупция председател на ДПС Делян Пеевски обяви, че ако държавният глава връчи мандат на ДПС, то ще го върнат, "защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими".

"За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които да България да има евроатлантическо мнозинство и правителство" -  с тези думи вчера Пеевски за първи път публично заговори за избори, влизайки изцяло в реториката на опозицията в парламента.

За сравнение, преди малко повече от месец Пеевски заяви, че за ДПС изборите 2 в 1 са "чудесен вариант", който обаче не е добър за хората и държавата.

"Правителство да има - за ДПС е важно. Сериозните мъже трябва да седнат сериозно, сериозните партии да преговарят и да направят стабилно правителство. Това трябва да бъде в името на България", каза той на 29 февруари.

Времето за избори 2 в 1 изтича

Времето за провеждане на предсрочни парламентарни избори заедно с европейския вот изтича, посочи пред Би Ти Ви преподавателят по конституционно право Наталия Киселова. Тя добави, че ако поредните пресрочни парламентарни избори са през лятото, то най-вероятно ще са на дата, която е различна от 9 юни - когато ще са евроизборите.

Киселова коментира още, че след вчерашния обрат в позицията на ДПС на президента Радев ще е по-лесно да връчи третия мандат за съставяне на кабинет именно на ДПС.

Конституционалистът прогнозира още, че президентът ще се опита да прехвърли в голяма част не само отговорността, но и инициативата как да изглежда едно бъдещо служебно правителство на самия парламент.