Новини Светът

Съд остави в ареста четиримата обвинени за терора в Москва

   
Съд остави в ареста четиримата обвинени за терора в Москва

Съд в Москва остави в ареста до 22 май четиримата обвинени за терористичното нападение в концертна зала край руската столица в петък. При атентата загинаха 137 души, а над 180 бяха ранени. Трима от обвиняемите са граждани на Таджикистан, а националността на четвъртия не се уточнява.

До момента двама от групата са се признали за виновни. Последният от обвинените бе докаран в съда с количка, очевидно с наранявания по главата. Твърди се, че е оказал съпротива при задържането му. Съдът излезе с еднакви решения за четиримата: "Срокът за задържането им в под стража е един месец и 28 денонощия до 22 май 2024 година".

Въоръжените мъже нахлуха на 22 март вечерта в комплекса "Крокус сити хол" в Красногорск в началото на концерт на рок групата "Пикник" и откриха безразборна стрелба, а в сградата избухна пожар.

Снощи членовете на групата отдадоха почит на жертвите, като поднесоха цветя пред залата и изразиха съболезнования към семействата им.

Досега е установена самоличността на 68 от загиналите. 107 от ранените при атаката все още са на лечение в болници, като 15 от пациентите са в много тежко състояние, а 42 в тежко. Повече от 4 хиляди души са дарили кръв в Москва.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава", но руският президент Владимир Путин заяви, че извършителите са бягали към Украйна, която според него е подготвяла "прозорец" за преминаването им през границата.