Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Космосът „слиза“ на Земята

Първата китайска наземна космическа станция за симулация и изследване на космическата среда премина успешно теста в Харбин, столицата на провинция Хейлундзян, след 18 г. работа. Интерес към нея вече са проявили 110 университета и института от над 30 държави. Откритото съоръжение за космически симулации за тестване на космически кораби, хора и апаратура, преди да бъдат изстреляни в космоса, са дело на Харбинския технологичен институт и Китайската корпорация за аерокосмически науки и технологииРазмерите му са колкото на 50 футболни игрища. Има четири лабораториив които се симулират вакуум, висока и ниска температура, заредени частици, електромагнитна радиация, космически прах, плазма, слабо магнитно поле, неутрални газове и микрогравитация.

АЕЦ на Луната 

Ръководителят на „Роскосмос“ Юрий Борисов съобщи, че Русия и Китай разработват начини за доставка и инсталиране на АЕЦ на Луната, която ще бъде построена от роботи и трябва да бъде готовадо 2035 г. Проектът включва технически луноходи за научни изследвания, робот за скачване и интелигентни минироувъри за изследване на повърхността на Луната, съобщи Интерфакс. САЩ, по данни на НАСА, са използвали плутоний-238 като източник на енергия за компютри, научни инструменти и друга апаратура при повече от две дузини космически мисии, а Русия - други радиоактивни материали за захранване на отдалечени фарове и ядрени подводници.

Щъркелите изминават от 5 хил. до 15 хил. км

Обикновено те тръгват към своите гнезда в Африка и Близкия изток през септември и октомври и се връщат в Европа в края на март или началото на април. Щъркелите изминават от 5 хил. до 15 хил. кмна година, пише Actualno.comГолямоторазминаване в разстоянието се обяснява с различните маршрути, които избират. Някои преминават през Арабския полуостров, а други през Източна Африка или западните брегове на Средиземноморието. Времето за пътуване зависи от метеорологичните условия, местата за почивка и хранене и физическата им кондиция и трае от няколко седмици до няколко месеца. Според учените щъркелите са пример за изключителна адаптивност и устойчивост на природата.

Гиганти в “Огоста”

Огромен сом са хванали рибари в язовир “Огоста” край Монтана. С мъка те извадили гиганта, тежащ 35 кг и дълъг 185 см, който оказал голяма съпротива. Носят се легенди за невероятната борба, съобщава mont-press.com. Сомът е основният хищник в язовир “Огоста”. Мълвата гласи, че бургаски водолази видели на дъното мутирали сомове, дълги по няколко метра, чиито туловища били страшни. Предполага се, че това е резултат от замърсяването на язовира с арсен. Запалени рибари са категорични, че сред водните обитатели в “Огоста” има великани, които безпроблемно може да обърнат всяка лодка. Язовирът е рай за рибарите, тъй като заедно със заливите и ръкавите си той има площ от 19 хилдка. Според тях най-големият сом, ваден от водите му, е с тегло около 47 кг, а масовите, които се хващат - между 3 и 7-8 кг

Рибите се смаляват 

Експерти от Токийския университет установиха, че по-топлата вода води до намаляване на размера на планктона - микроскопичните организми, с които се хранят рибите, и това води до тяхното смаляване.При по-високи температури горният слой на океана става по-разслоен и променя времето и продължителността на цъфтежа на водораслите на повърхността на океана, който не съвпада с ключови периоди от жизнения цикъл на рибите.

Отново американо-руски екипаж 

Шестмесечната си мисия на Международната космическа станция започнаха четирима астронавти, предаде Би Би Си. Неин ръководител е Матю Доминик, а за американката Джанет Епс и руснакаАлександър Гребенкин това е първи полет в Космоса. Другият член на екипажа е лекарят Майкъл Барат, който е на станцията за трети път. Астронавтите ще отглеждат изкуствени копия на човешки органи за изучаване на дегенеративни заболявания в среда с ниска гравитация, което не е възможно на Земята. МКС се поддържа от космическите агенции на Канада, Европа, Япония, САЩ и Русия. В момента на борда й са и трима руснацидвама американци, един датчанин и един японец.

Гигантска статуя на Рамзес II 

Съвместна египетско-американска археологическа мисия откри при разкопки в древния град Хермополис горната част на голяма статуя на Рамзес II. Неговото управление (1279-1213 г. пр. н. е.) се смята за най-успешното в историята на Египети е известно с военни победи и големи строителни проекти. Статуята, висока 3.8 м (7 м заедно с долната част)го изобразява с двойна корона с кралска кобра. В горната част на задната колона има поредица от йероглифни надписи с титлите на фараона. Учените продължават работата си поразкриването на цялата статуя.

Мъртва” галактика отпреди 13 млрд. години

Астрономи откриха с помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб" най-ранната "мъртва" галактика, предаде Ройтерс. Образуването на звездив нея е преустановено преди около 13,1 млрд. години или 700 млн. години след Голeмия взрив, дал началото на Вселената. Тя вече е била "мъртва", когато Вселената е била само на 5% от сегашната си възраст. Предполага се, че е преживяла взрив на звездообразуване в продължение на 30 до 90 млн. години. 

Температурите не щадят коралите

Най-големият коралов риф в света, който се простира на повече от 2300 км по североизточното крайбрежие на Австралия и е дом на около 1500 вида риби и 4000 вида мекотели, е подложен на седмото от 1997 г. "масово избелване", причинено от климатичните промени, съобщи Ройтерс. Явлението, водещо до обезцветяване, се причинява от повишаване на температурата на водата с 1 градус над дългосрочната средна стойност, което води до изхвърлянето на водораслите, придаващи яркия цвят на коралите. Избелването сега е в район на Големия бариерен риф, където коралите никога не са били излагани на екстремни температури. 

Умните гарвани на лондонския Тауър

56-годишният бивш кралски морски пехотинец Майкъл "Барни" Чандлър е новият повелител на гарваните в Лондонската кула (Тауър), който с още четирима пазачи се грижи за пернатите. Според легендата, ако гарваните напуснат 11-вековната кула край Темза, тя ще рухне и Кралство Англия ще падне. Когато през 17 век научава за пророчеството, крал Чарлз II постановява в кулата винаги да има шест гарвани. Смолисточерните птици са емблематични за лондонската забележителност, в която се съхраняват кралските регалии и се посещава годишно от почти 3 млн. туристи. Чандлър е очарован от изключително интелигентните птици, които според него са умни колкото 7-годишно дете, но с различни характери. Менюто на гарванитевключва сурово месо, твърдо сварено яйце или бисквита, напоена с кръв

Образованието удължава човешкия живот

Колкото повече се образова човек, толкова по-забавени са темповете на стареене, сочи проучване на Катедрата по обществено здраве към Колумбийския университет в САЩ, съобщава ЮПИ.„Възходящата образователна мобилност е значително свързана с по-бавен темп на стареене и по-нисък риск от смърт“, обявиха учените. До това заключение те стигнали след анализ на геномни данни от проби, събрани по време на мащабно кардиологично проучване, което обхванало хиляди участници в продължение на три поколения, започвайки от 1948 г.

Чухте ли токуването

Започна брачният сезон при глухарите - едни от най-потайните представители на птичия свят. В ранните часове в Родопите вече може да се чуе песента на мъжкарите, която наподобява почукване, съобщава Нова тв. По време на пролетното ухажване мъжките глухари се настаняват в короната на някое дърво и в часовете преди изгрева може да се чуе брачният имзов, който се нарича „токуване” характерен звук, наподобяващ почукване. При тихо време той може да се чуе на 200-300 метра. Глухарите, които живеят в стари иглолистни гори, дължат името си на секундите, в които мъжките не чуват нищо. 

Хляб на 86 века

До разрушена пещ в Чаталхьоюк, Турция, археолози откриха останки от заквасен, но неизпечен хляб от пшеница, ечемик и грах, датиращи отпреди около 8600 годинисъобщи университетът „Неджметин Ербакан“. Древният хляб е намерен в район скирпичени къщи в град Чаталхьоюк, която някога ебил център на много изобретения и иновации. В негоса открити тъкани, дървени инструменти, бои за стени и картини, както и скелети под подовете, което означава, че мъртвите вероятно са били погребвани в техните къщи

Честит 117-и рожден ден!

Мария Браняс Морера, най-възрастният човек в света, отпразнува 117-ия си рожден ден. Родена е на 4 март 1907 г. в Сан Франциско, САЩ. Когато е на 8 г., тя се преселва със семейството си в Каталуния, Испания, а от 23 години живее в дом за възрастни хора. На 23 гсе омъжва за лекар, с когото имат три деца, единадесет внука и тринадесет правнука. Преживяла е три войни - Първата и Втората световна и Гражданската в Испания. До 105-тата си година столетницата поддържа активен живот, свири на пиано, чете вестници и прави гимнастика всяка сутринсъобщи Дарик радио.

Как го правят богатите

С повече от хиляда гости и многомилионен бюджет Анант Амбани, най-малкият син на Мукеш Амбани, най-богатият човек в Азия със състояние 117 млрд. долара, отпразнува предстоящата си сватба с Радхика Мърчант. 28-годишният младоженец е директор в енергиен бизнес, управляван от индийски конгломерат, основан от неговия дядо, пише „Стандарт“. Партито в курорта на неговия баща в град Джамнагар, Гуджарат, събра звезди, технологични милиардери, спортни суперзвезди ибеше толкова грандиозно, че местното летище получи временен статут на международно, тъй като гостите пристигнаха с близо 130 полетаСред тях бяха знаменитости като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Риана, Ивана, дъщерята на Тръмп, и др., за които стотици готвачи от цял ​​свят приготвиха над 500 ястия. Специално бяха наети фризьори, гримьори и стилисти, които помагаха на участниците в събитието да се подготвят за тематични партита.Акцент беше частният концерт на поп звездата Риана, за който тя получи 7 млн. долара.

Специално за сватбата на милиардерския наследникв Мумбай през юли се изгражда нов хиндуистки храмов комплекс. 

Мистерията на "зомби пожарите"

Не само животните, но и пожарите спят зимен сън в студа, като тлеят под повърхността в продължение на месеци. Наричат ги "отложени" и "зомби". Могат да се разпознаят по облаците дим, които се издигат от земята, съобщава „Дойче веле“. Възникват предимно в хладните иглолистни гори на Канада, Аляска, Северна Европа и Сибир, където земята е покрита с дебел слой лесно запалими иглички и растителни остатъци. Ако в почвата има много торф и остатъци от растителност, тези пожари могат да тлеят дълбоко под земята през цялата зима, без водата от топенето на снеговете да успее да ги угаси. Един пролетен порив на вятъра е достатъчен, за да ги разпали отново. За да бъдат потушени,трябва да се отстрани целият тлеещ почвен слой. В началото на тази година в Западна Канада имаше 10-12 пъти повече "зомби пожари"

Потъване „удря“ и градове 

Сателитни изображения на НАСА показват шокиращата скорост, с която земята потъва под големи американски градове, включително Балтимори Ню Йорк. Това заплашва инфраструктурата, земеделските земи и влажните зони, пише LiveScience. Най-малко 867 хил. имота, магистрали, жп линии, летища, язовири и диги потъват. Има опасност солена вода да нахлуе в земеделски земи, посеви и запаси от прясна вода, да повлияе на дивата природаНа места като Ню Йорк за слягането допринасят меката земя, върху която е построен, и тежестта на сградите. Чарлстън в Южна Каролина е един от градовете, които потъват с най-бързи темпове.

Пъстри факти

Най-дългият път в света е от Кейптаун (Южна Африка) до Магадан (Русия). Той е 22 387 км, преминава през 17 държави, 6 часови зони и всички сезони на годината. За да се извърви са необходими 4492 часа: 187 дни непрекъснато ходене или 561 дни ходене по 8 часа на ден.

Хората спят през близо една трета от живота си.

Холандия дава на Канада 20 хил. лалета всяка година като благодарност за защитата на холандското кралско семейство през Втората световна война.

Най-дългата операция в историята е извършена през 2001 г. от 20 лекари в продължение на 103 часа.

Найлонът, изграден от каменни въглища, вода и въздух, е използван за първи път в четината на четка за зъби през 1938 г.

Ирландският вълкодав е не само най-високото куче в света (достига 100 см), но и най-древната и най-едрата порода. В миналото пазел хората от вълци, откъдето идва името му, но е изключително кротко и обичливо куче.

Швейцарски учени са установили, че освен влагата, температурата и хранителните съставки върху вкуса на сиренето влияят музикалните звуци и вибрацията.

Шест минути след като бъде погълнат, алкохолът води до промени в мозъка.  

В индийската столица Ню Делхи има музей на тоалетната, в който са представени историята на хигиената и канализацията от 2500 г. пр.н.едо наши дни - от позлатени тоалетни на римски императори до средновековни нощни гърнетакакто и колекция от стихотворения на тази тема.