Анализи

"Цялата репресия е заради Борисов": какво разказаха досега Ивайла Бакалова и Веселин Денков

   
\

Бившият модел Ивайла Бакалова и бизнесменът Веселин Денков, които живеят заедно, са поканени в четвъртък (29 февруари) във временната анкетна комисия в парламента, сформирана да разследва дейността на убития в последния ден на януари Мартин Божанов - Нотариуса и неговата престъпна група, за която има улики, че е закриляна от висши прокурори и политици, пише "Дневник".

Бакалова беше в основата на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) - "Списък за бързо реагиране", което през юни 2021 г. освети дейността на Божанов, а повод за него стана задържането на приятеля й Веселин Денков. Преди това той получава оферти колко да плати, за да не бъде арестуван. Докато е в ареста от септември 2020 г., Бакалова получава оферта срещу каква сума може да бъде освободен - цената скача двойно. Денков беше пуснат под домашен арест в деня, в който АКФ пусна трейлър за разследването.

Две години и половина по-късно след различни събития и интервюта, както и след свидетелстване по разследвания, в разказите си Бакалова и Денков твърдят, че атаката срещу тях идва от Бойко Борисов (през 2020 г. той е премиер трети мандат). Според Денков - защото е бил на протестите срещу лидера на ГЕРБ и тогавашния главен прокурор и го свързват с финансирането на протестиращи. Според Бакалова - защото е говорила публично за аферата "Барселонагейт" и какво знае за Борислава Йовчева, детето й и връзките им към Борисов.

Ето какво е известно досега от разследването и публичните изяви на двамата.

Какво разказаха през последните години Бакалова и Денков

Ивайла Бакалова е основният изобличител на Нотариуса, тя е подала и сигнала, че жена му работи в ГДБОП. От АКФ вече отбелязаха, че ако тя не ги беше потърсила и не беше записала разговорите, в които я изнудват да плати 100 хил. евро, за да бъде освободен Веселин Денков от ареста на спецсъда, ролята на Божанов в корупцията в съдебната система нямаше да бъде разкрита.

Освен главно действащо лице в излъченото през юни 2021 г. разследване на Антикорупционния фонд "Списък за бързо реагиране: историята на Веселин Денков", Бакалова е важен свидетел и по "Барселонагейт" - производството за пране на пари, прекратено по отношение на Бойко Борисов. По него тя по думите й е свидетел за мотива на Борисов - детето на Борислава Йовчева- и покупката чрез подставени лица той им е купил къщата в Барселона.

В интервю за "Свободна Европа" преди две седмици Бакалова разкри, че при ареста на Веселин Денков и последвалото претъсване и бил иззет и мобилният й телефон. Когато й е върнат от него е била изтрита цялата информация за чата й с Йовчева от времето, когато е търсела помощ да се премести с детето си в Дубай.

"Няколко пъти познати от близкия кръг на Борисов идваха да ме предупреждават, че това, което правя, е смело, но имам семейство и две деца. Идваха мои познати, които се притесняваха за мен. Казаха ми, че са чули Борисов да казва, че ще ни приключи рано или късно. Той е изключително отмъстителен", каза Бакалова миналия юни. Борисов й отговори задочно, че не я познава.

Преди две седмици тя разказа по БНР, че Еврото и Нотариуса са се скарали заради Любена Павлова (бившата вече съпруга на Петров) и тя е избрала Нотариуса. Нарече смяната на бившия със сегашния главен прокурор "смяна на едно джудже с друго". Разказа, че бизнесмен й казал преди време, че не може да изтърпи ареста и ще плати 800 хил. лв. на Нотариуса, за да не го тормозят като Денков. И спомена имена:

"Емил Писков беше записан от мен края на април 2021 г. Андон Миталов е единият от съдиите, които неколкократно се произнасяше по задържането на Веселин Денков и един от съдиите, постоянно избиран, по молбите да бъде изслушан за промяна на мярка за неотклонение. И винаги го оставяше в ареста."

"Преди ареста при мъжа ми идваха емисари, хора от прокуратурата и му казаха, че ако не си плати, ще му изпратят КПКОНПИ, ще му спрат международния паспорт - идваха от името на Франтишек."

"Имаше добър съдия - Мария Кавракова, която отсъжда на база доказателства. По това дело на Веселин Денков нямаше нищо, тя го прекрати и пусна Денков. А Георги Ушев като административен ръководител на Специализирания апелативен съд върна делото. Въпросната съдия и съставът си дадоха отвод. Тя каза, че не вижда доказателства в обвинителния акт: "Не виждам как да съдя тези хора", разказа Бакалова.

Досега Веселин Денков няколко пъти е говорил за това какво му се е случило, след като отишъл на протестите срещу Борисов и Гешев през лятото на 2020 г. Последно той беше гост в предаването "Евродикоф" на 23 февруари.

"Бях 4 месеца в ареста и 5 месеца в затвора без присъда. Директното подканяне през хора да платя е било от прокурора Димитър Франтишек Петров, за да не ме направят от свидетел - обвиняем по делото за пране на пари на Станка Марангозова. ... Всичко, което е правил този господин - как е пазил хора със свои постановления и всичко останало - може да се види, факти има.

Искаха ми 100 хил. лева. След като отказаха да ги платя, станах обвиняем за изнудване за пари, които са ми върнати. Сигнализирал съм за всичко това органите, но кой го интересува. Един от пратениците ми каза, че спецпрокуратурата е репресивен орган, направен да помага на властта, и ако не платя тези пари, ще ме направят на нищо, ще ме дадат и на КОНПИ. Всичко, което ми казаха, ми се случи."

Бакалова и Денков разказват за среща на 22 август 2020 г. със Сотир Цацаров - по това време бивш главен прокурор и председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). На срещата той бил нервен и ядосан. След тази среща Денков е обвинен за участие в организирана престъпна група (ОПГ) и обявен за издирване, докато с Бакалова са на почивка зад граница.

"Прокуратурата ползва мерките за неотклонение, за да й се плати или да държи някого в ареста. Добре подготвени и злоупотребяват с властта си. Репресират, грабят. Докато бях задържан офертата от 100 хил. лв., последно 120 хил. лв., става 100 хил. евро", разказва Денков.

Той е категоричен: "Цялата репресия е заради Бойко Борисов. Защото той е мислел, че искам да го свалям от власт. Божанов е човекът на прокуратурата, който изнудва хората. И това го освети Бакалова, а не институциите. Николай Банев и Миню Стайков седяха по 30 месеца в ареста."

Разказа и за три срещи с Алексей Петров: "Третият път беше малко преди да ме задържат през 2020 г. Той поиска да се видим. Даде ми съвет. Знаеше, че искат от мен 100 хиляди. Каза ми: "Плати си. Или ще ти се случи това, което ми се случи на мен. Ще лежиш поне 8 месеца в ареста".

Защо смятат, че всичко идва от Борисов

Много от познатите ми стигнаха до Иван Гешев и той каза: "Да не се занимава, не става. Политическо е, отгоре". Кой е бил над Иван Гешев! Той каза Господ. Може би са били двама?", анализира Денков.

В интервю за "24 часа" в края на 2023 г. той казва още детайли за причината да му бъдат образувани дела: "Апетитът на прокурор Димитър Франтишек към мен, за което той се е хвалил. Още преди да ме арестуват, имаше продължително изнудване с доста пратеници, за да платя 100 хил. лв. Отказах. От свидетел ме направиха обвиняем. После дойде времето на протестите. Отидох там и попаднах на един футболист. Казва се Бойко Борисов. Тези прокурори ме вдигнаха на волето му и той ме ритна доста болезнено. ... Тази връзка е очевадна. Всички я виждат. Той ползваше тези бухалки за репресия. Познавайки неговия "благ" характер, той иска да мъсти на всеки, който има различно от неговото виждане, и който не казва, че е невероятен."

Ивайла Бакалова цитира хора, които са се свързали с тях: "Някои от тях честно казваха, че арестът на Веселин е политическа поръчка лично от Бойко Борисов. Казваха, че дори да платим, няма какво да се случи. Той ще лежи в ареста, докато не се смени политическата ситуация. Защото Борисов не обича враговете си. Иска да наказва за назидание."

Двамата заведоха дело в Страсбург заради вендетата срещу тях.

Кой беше изслушан дотук в комисията

Комисията започна работа на 15 февруари и досега се събира всеки четвъртък. На първото изслушване бяха поканени Бойко Станкушев, Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ). В техните разследвания "Осемте джуджета" и "Списък за бързо реагиране" беше разкрита престъпната дейност на кръговете на Петьо Петров - Еврото и Нотариуса.

След това депутатите чуха историята на съдия Владислава Цариградска от Плевенския окръжен съд и заплахите, които продължават да валят към нея - за които ГДБОП обяви, че били от скитник, известен като Червения пират. След нея подалата оставка като шеф на Софийската районна прокуратура Невена Зартова разказа за "семейството" на Петьо Еврото, което държи висши прокурори в зависимост. Бяха изслушани и заместниците й, които твърдяха обратното на нея.

След тях думата беше дадена на гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис и адвоката му Ася Манджукова. Те обрисуваха картина на тормоз по дела и в същото време привилегии за тази страна, която е представлявана от съдружника на Нотариуса - адвокат Велимир Атанасов, главно действащо лице и в казуса "Жоси".