Анализи

България е свободна държава според доклад на Фрийдъм Хаус

   
България е свободна държава според доклад на Фрийдъм Хаус

България е определена за свободна държава в публикувания днес доклад за състоянието на свободите и правата по света на американската неправителствена организация „Фрийдъм Хаус“, като нашата страна събира 78 от общо 100 възможни точки.

Максималният брой точки, които дадена държава може да получи, са 100, като максимално 60 от тях се изчисляват на база равнище на гражданските права, а максимално 40 – на политическите права. По тези показатели България получава съответно 32 и 46 точки. В доклада се отбелязва спад с една точка в сравнение с 2023 г., когато страната получава общо 79 точки. 

Сред съседните страни Гърция и Румъния задминават България, получавайки съответно 85 и 83 точки. Сърбия, Република Северна Македония със своите 57 и 67 точки са определени от „Фрийдъм Хаус“ за частично свободни, докато Турция с 33 е определена за несвободна. 

В Европейския съюз на последно място е Унгария с 65 точки – 24 за политически и 41 по граждански права. Полша отбелязва 80 точки. 

Русия е определена като "несвободна" с резултат 13 от 100 точки (4 точки за политически права и 9 за граждански свободи). Украйна получава 49 точки и е описана като "частично свободна" – 21 от точките идват от политически права, а 28 – от граждански свободи. Частта за България в пълния доклад „Свободата в света 2024“ все още не е публикувана от „Фрийдъм Хаус“, но организацията съобщава, че това ще стане веднага, след като документът стане достъпен.