Анализи

Над 480 нарушения за седмица в новия тунел Железница

   
Над 480 нарушения за седмица в новия тунел Железница

480 видеоклипа за превишена скорост са направени в тунел „Железница“ само за седмица от пускането на движението в него на 20 февруари. На място пътните полицаи са съставили 4 акта за административни нарушения, съобщи електронното издание „Струма“, което цитира говорителя на ОД на МВР – Благоевград Йорданка Шаркова. 

Ограничението на скоростта е 80 км/ч, а за нарушителите следят над 100 камери, монтирани в 2-километровия тунел. 

Има светлинна сигнализация и знаци, които трябва да се спазват от шофьорите. Масово обаче правилата се нарушават, въпреки че патрул на „Пътна полиция“ дежури непрекъснато през деня и нощта на изхода на тунела в посока Гърция. Освен че не се спазва скоростта, камерите са засекли и драстични случаи, при които коли спират вътре в тунела и пътниците излизат навън.

Кметът на Симитли също е станал свидетел на неразумно поведение от страна на шофьори в тунел „Железница“. „Карам си днес в тунела, а зад мен се образувала колона. Натискат клаксоните, бибиткат ми да карам по-бързо, но аз продължавам с 80 км/ч. За съжаление записите от камерите в тунела все още не могат да се ползват от полицията за съставяне на актове на нарушителите“, заяви кметът на Симитли. 

Тунел „Железница“ е с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т.н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.