Новини

Вижте какво подписаха Денков и украинският премиер

   
Вижте какво подписаха Денков и украинският премиер

Премиерът акад. Николай Денков и премиер-министърът на Украйна Денис Шмигал подписаха съвместно заявление, в което е подчертано, че България ще България ще подкрепя интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО. 

Документът е подписан на 26 февруари 2024 г., когато в Киев се състоя срещата между двамата премиери. В него се подчертава още приятеският характер на отношенията между България и Украйна, солидарността и взаимопомощта. 

България е потвърдила готовността да се засили сътрудничеството, насочено към прекратяване на непредизвиканата агресивна война на Руската федерация срещу Украйна и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в нейните международно признати граници. Подчертана е и подкрепата, която страната ни е оказала на украинските бежанци у нас. 

Договорена е и подкрепа на двустранното сътрудничество за съвместно производство на оръжия, техника и боеприпаси, както и изпълнението на Меморандума за намерения между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна от 11 октомври 2023 година. 

Съгласувано е по-нататъшно развитие на сътрудничеството в областта на възстановяването на сигурността в Черноморския регион, като е отбелязано значението на провеждането на
Втората конференция за Черноморската сигурност на Международната Кримска платформа, която ще се проведе в София през април 2024 г.;