Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

19-25 февруари 2024

Човек не всякога е там, където е капата му. А при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има. (Йордан Радичков)

Ту се обичат, ту се разобличават

Удивителна е бързината и лекотата, с която лидерите в „некоалицията“ ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатлантическа коалиция функционира изцяло извън всякакви евроатлантически принципи и ценности, а единственото, което я крепи, са интересите. Това коментира президентът Румен Радев след официалното откриване в събота на Общото събрание на адвокатите от страната. 

Не трябва да допускаме скандалите, които управляващите палят около себе си, и меморандумите, които си подхвърлят, да отклоняват вниманието от основния въпрос за изсветляване на нерегламентираното влияние върху правосъдието и за тайните магистратски клубове, каза още държавният глава

Четиригодишен брак, но с условия

Дни преди да си разменят премиерския пост, ПП-ДБ огласиха проект на договор за пълен управленски мандат с ГЕРБ. Документът, наречен „меморандум“, бе оповестен от Кирил Петков, но с условие на всеки девет месеца Денков и Габриел да се ротират огледално. Това означава, че академикът се вижда като вицепремиер и външен министър след 6 март. Петков обясни, че меморандумът е „начална преговорна позиция“, но когато се финализира, той ще стане реален договор. 

Габриел отказа на партньорите

Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията. Такавицепремиерът Мария Габриел обясни категоричния си отказ да подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ, с включване на живо във вечерните тв новини и пред посланиците на ЕС и САЩ, които информирала. Най-обезпокоителното в него било, че се поделя държавата между две политически сили в противоречие с конституцията, демокрацията и европейската практика. Габриел определи меморандума като ултиматум. Целта е политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите. Опит за политическа търговия, посочи вицепремиерът и видя замисъл да се овладеят службите.

Събрано от седмицата

Борба за постове и пътувания в чужбина

Ако мислят, че така тихомълком ще вървят с назначенията, горският ще дойде и ще изгони всички. ПП се борят само за постове и да пътуват в чужбина. Интересуват се как да овладеят цялата власт. Те са като едно дебело дете преяждащо - тъпчат, тъпчат, нахраниха си, хранят се и в момента. 

Всички говорят за успокоение, а през това време нападат, бият, назначават, обиждат се и търсят ГЕРБ и аз не знам вече за какво. Всичките партии са в предизборна кампания, което не е добре за държавата. 

 (Бойко Борисов)

 

Маските да паднат

Девет месеца Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията, и всичките ми идваха час през час, докато направим промените, които са важни за България, а сега ще ми казва, че отново ще извади темата за ДПС. Коя, бе, Христо, приятелю мой?Лично аз отказах на Христо Иванов "делкането", което той ми предложи. Маските трябва да паднат.Девет месеца правителството съществува благодарение на подкрепата на ДПС. Моят приятел Христо обърна държавата на голям телевизор, глътна го и се задави. Всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо. (Делян Пеевски)

 

Скритият партньор

Проблемът е, че ДПС иска да бъде скрит партньор на ГЕРБ и не иска да има ясни правила и политическа отговорност между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това как ще се разпредели цялата тази власт. Този опит за шантажиране – с това кой къде е ходил и в коя стая е разговарял, е изключителна  пошлост и поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори. Пеевски се опитва да демонстрира, че може да събори правителството. Въпросът е ще позволим ли това.(Христо Иванов)

 

Няма как да допуснем

На никой не му трябват избори. Истината е, че трябва да направим крачка напред в промяната на всички институции, която всички българи искат отдавна. Нека да творим този меморандум или просто от ГЕРБ да предложат друг текст. Няма как да допуснем ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите. (Кирил Петков)

 

Кой в чий скут седи

Това е меморандум на позора на ПП-ДБ, самопризнание за подялба на постове и шамар за Борисов. Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и за разпарчатосване на държавата. Мафията започна да се самоизяжда. Абсолютно ненормална и нелогична сглобка от самото начало. Христо Иванов, който седеше в лодката пред сараите на Доган, се оказа, че седи в скута на Пеевски да договаря главен прокурор. На мен пък ми е интересно в чий скут седи Бойко Борисов. ПП и ДБ, които щяха да борят мафията, се прегърнаха с мафията и официално, и писмено й предложиха да вземе 50% от държавата. (Корнелия Нинова)

 

Живеем в изглупял и изпростял свят 

Меморандумът на ПП-ДБ е абсолютен брътвеж, там се говори за правила, по които ще се раздели властта. Написан е така, че на Борисов да му писне да чете и да каже - добре, давайте да подписваме. Но работата не излезе така и трябваше нашите партньори да се намесят, за да вкарат Борисов в правия път.

Днешният език е адекватен на носителите му. Изведнъж те започнаха да говорят за парцали и лекета, за всякакви такива неща. Ако са малко по-умни, би трябвало това да ги притесни. Но в един момент, когато ще се наложи да плащат за това, което говорят, ще се притеснят. За всичко се плаща. Много ми е жал за Христо Иванов. Пеевски го закова в един образ, от който той не може да избяга. Оттук нататък всички ще си го представят в скута на Пеевски. 

 

Клуб "Ускорение" беше началото на разграничението. Пеевски още тогава започна да нервничи и се хвърли в атака срещу президента, за да компенсира съпротивата срещу себе си. Оттук нататък той се клати. Видя, че този "мумурандум" е спиране на неговата кариера. Затова избесня и нарече какво ли не Христо Иванов.

 

ГЕРБ са бесни на тази сглобка. Борисов е уплашен отвън. Нашите евроатлантически партньори си дават сметка, че техните протежета ПП-ДБ ще получат много нисък резултат на едни избори и на тях няма да може да се разчита. И затова никакви избори. Затова Борисов чрез Иванов съобщи, че тръгва на преговори. 

 

Цялото човечество се разглези, стана безкритичнопотъна в самодоволство и фалшиво охолство, което сега ще му го вземат. Живеем в много изглупял и изпростял свят. 

(Журналистката Копринка Червенкова, БНР)

Език, който те кара да се изчервяваш 

В парламента всеки ден върви шоу. Напористи, с удари под кръста, с много откровения и по-малко любов политиците показват какво се случва, когато ги няма камерите и фотоапаратите. Всичко е така динамично, че зрителят не може да хване кога свършват емоционалните новини от парламента и кога почват горещите сюжети. Партийни лидери доверяват от екрана за чувства помежду си, древни женски професии, за пози в скута, за дадени и забравени обещания. И всичко е на живо от храма на законодателната власт – с език, който те кара да се изчервяваш. (Из коментар на „24 часа“)

Предупрежденията на почетния председател

"Избори 2 в 1 може да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици“, заяви почетният председател на ДПС в обръщение към делегатите на националната конференция на Движението, в която по необявени причини той не участва лично.

Истинският лидер на ДПС изтъкна, че "съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения". И посочи като причини за новата лидерска формула продължаване на борбата за спазване и защита на правата и свободите, разширяване на електоралното влияние на ДПС и съживяването на работата с хората и местните структури. "Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна", подчерта Доган. 

Във видеообръщение към делегатите президентът Ердоган подчерта, че България и Турция са приятели и съюзници, а ДПС определи като "един от крайъгълните камъни на българската държавна политика и демокрация". Той специално поздрави съпредседаталите на партията преди те да бъдат избрани. 

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бяха избрани единодушно за съпредседатели на ДПС. Така Пеевски стана първият етнически българин и християнин начело на Движението.

Форумът се проведе в столичния Интер Експо Център при мощни мерки за сигурност. Имаше многобройна охрана, която ползваше дори дронове, пише „Сега“. 

Решенията са взети предварително?

Когато Делян Пеевски се взриви, тогава ще взриви и самата партия. Предстои борба за надмощие между него и Ахмед Доган. Но Доган няма да може да се отърве от него така, както се отърва от Карадайъ и Местан. Той иска да си затвори всички финансови дупки чрез Пеевски. 

След 34 г. се връщаме към времето преди 1989 г.Дори едноличните решения на Тодор Живков ги обличаха в калъф. При ДПС няма нужда от калъф, решенията са взети предварително. Доган си позволи лукса да не присъства на конференцията, дирижирана пряко от Пеевски. Хората са не делегати, а по-скоро екскурзианти. Джевдет Чакъров ще бъде само сянка, водещият ще е Пеевски, защото той може да поставя ултиматуми. (Гюнер Тахир, бивш зам.-председател на ДПС, БНР)

Доверието е паднало до ледената епоха

Бойко Борисов поиска не само регулаторите, но и министерства, агенции и др. да се поделят 50 на 50 между ГЕРБ и ПП-ДБ. "Ако те вземат Министерството на отбраната, за нас да е МВР. Ако вземат енергетиката, за нас да е икономиката. За тях финансите, а за нас  агенциите. Областните управители - 50 на 50… ДНСК, БАБХ, Митници, НАП…", заяви той в събота на сбирка на младежката организация на ГЕРБ в Плевен". 

"Сложете една трибунка, защото така сме като певци и  това ме нервира, но го правите", каза Борисов и отказа да стои прав с микрофон в ръка.

Борисов отбеляза, че в момента доверието между партньорите е паднало до ледената епоха и не е оптимист, но въпреки това ще преговарят за съдбата на кабинета след ротацията.

Борисов призова младежите на ГЕРБ да обърнат внимание на правописа и граматиката: "Най се ядосвам, като видя някоя правописна грешка в статус в социалните мрежи“.

Къде останаха благите приказки

През последните месеци тези хора ни проглушиха ушите, че са заедно, за да може България да приеме еврото, да станем член на Шенген и да имаме действаща и справедлива съдебна система. Те казваха, че се жертват в името на стабилността. Сега говорят за избори, което автоматично означава, че всички изброени добри национални цели отиват на кино, заедно със стабилността. През последните 9 месеца тези хора ни облъчваха денонощно с благи приказки за ротацията през март, която била някакво естествено явление - като изгрева и залеза. А днес - две седмици преди същата тази ротация, говорят с пяна на уста за избори "2 в 1". (Из коментар на Петьо Цеков в „Сега“)

Кой по-оригинално ще обиди другия

Управляват ни конкуриращи се политически сили, които не спират да посочват непрестанно недостатъците на другия. След като тази конструкция оцелее, ще станем свидетели на същия разговор покрай европейските избори. Счупването на досегашната политическа конструкция не би довело до по-добра. Ситуацията може единствено да се влоши. В това състезание кой по-оригинално ще обиди другия няма победител, всички губят. Пеевски показва емоции, които говорят за засегнат негов интерес, за ревност. (Политическият анализатор Георги Харизанов, БНР)

Няма логика за нови избори

Целта на Борисов и Пеевски не е толкова да консумират власт, колкото да се прелигитимират, да разбият обсадата и табуто върху тях. ПП също харесват ролята, в която са, и могат да реализират своята финансова философия. Ако има избори,ГЕРБ ще бият с доста повече, но с кого ще управляват? Пак трябва да е с тези хора. Има опит да бъде елиминирано ДПС от сглобката. Доган явно си представя Движението като отваряне към центъра и напускане на етническото(Първан Симеонов, БНР)

От времеубежището на Елин Пелин

Както Клозета на Виктор Юго в „Клетниците“ хваща за ръчичка Франция, така и Елин Пелин през 1904-1910 г. хваща за ръчичка България, за да опише последното времеубежище на Гераците: „В къщата изпълзяха като змии, ненадейно откъде, сръдни, недоразумения, крамоли… Любовта бяга от човешките сърца, хората не са вече братя. Ламтежът като същински дявол е завладял света… Отворил е в душите на хората бакалница и търгува там с доброто и злото“. Елин Пелин, един от класиците на българската литература, рисува братята и снахите в „Гераците“ като змии, вълци, лисици, кучета в техните спорове и ежби. И пише преди повече от 100 г.: „Какво бях и какво станах, въздиша старият Герак… Избийте се, маскари! За да хванат златния дявол за опашката, най-големият син Божан ще царува, другите ще робуват“.

Парламентарна разправия за АЕЦ

Скандали в сглобката предизвика извънредно вкарана точка в заседанието на парламента за изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Поводът бе, че двата проекта за решение на парламента - на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ, не влязоха за гласуване в зала. Да се преговаря за строител с една компания - класираната “Хюндай”, настояват депутатите на ГЕРБ-СДС и ДПС. От ПП-ДБ обаче поискаха да се включи и американската “Бехтел”, защото конкуренцията ще доведе до по-добра цена и условия.

Ден по-късно, след остър политически дебат и разменени упреци между партиите в управляващото мнозинство, Народното събрание реши да възложи на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да проведе преговори с "Хюндай" за изграждане на 7 и 8 блок. 

През 2035 г. – седми блок

През 2037 г. – осми блок

 

Южнокорейската компания „Хюндай“, която ще строи новите мощности в АЕЦ „Козлодуй“, ще изпълни трите най-важни изисквания: 

Седми блок да е готов за 60 месеца.

Осми блок да е готов за 54 месеца.

Поне 30 на сто от дейностите по проекта да бъдат възложени на българска фирма.

Правителството и мнозинството са политически трупове

Сбъркал съм в прогнозите си, но това не променя количеството вреди, които този кабинет нанася на българското общество. Резултатите във всички сектори са катастрофални. Много сме силни в поднасянето на венци, но много слаби в реалната почит към нашата история и нашите герои. Ако погледнем учебници по история, ще видим, че за тях е отделено престъпно малко място. И това тръгва от парламента и от правителството. Стигна се дотам Кирил Петков да каже по една от националните телевизии, че три четвърти от съдбата на българите не зависи от парламента и от правителството. Това е знак, че в парламента има политическа отрепка. Моята оценка, е че сегашното правителство и мнозинство са политически трупове. (Румен Петков, из интервю в „Труд“)

Тунел „Железница“ съкрати пътуването

Със своите близо 2 км „Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан у нас. Той отпушва пътя за Гърция и е изграден по нов австрийски метод. На денонощие са прекопавани по около 1,5 м във всяка тръба и веднага след това е изграждана първичната облицовка с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. За пръв път у нас е използвана технологията „потактово избутване“ на стоманобетонната конструкция. Магистралата е и първият инфраструктурен обект в България, на който е изградена хеликоптерна площадка, дълга 410 м.Четири икони на Св. Иван Рилски в „Железница“ ще пазят шофьорите и пътниците.

НАП и митниците се сливат

Мотивите са, че така ще има по-ефективно администриране на приходите. В ЕС подобни агенции имало в немалко държави. Според министър Асен Василев до месец работна група ще даде детайли как да изглежда новата агенция. Той отрече смяната на митническия шеф да е заради слаби резултати. Дори напротив – Василев отчете, че към 19 февруари събираемостта върви много добре и в хазната вече са влезли 685 млн. лв. повече.

Четири неуспешни опита досега

Първоначалната идея за сливане на НАП и митниците, която датира от времето на кабинета на Иван Костов, среща съпротива включително в СДС и е изоставена. Вторият опит е през 2005 г., когато е отхвърлено предложението за създаване на Национална агенция за приходите по модел наСветовната банка. През 2014 г. предложението за сливане идва от ДПС, но синдикатите излизат с декларация, че това е поредният опит на господарите на задкулисието да елиминират митниците чрез благовидно сливане. 

Връзки на политици от първия ред

 

Абсурдно е прокурори, свързани с Петър Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса, да разследват сами себе си. Предложих промени в НПК, за да бъде избегнат този абсурд, но ГЕРБ ги отхвърлиха. Целта на прокуратурата е делата да не приключват, а някой да бъде тормозен и да се откупува. Полицейски служители, следствени органи и прокуратура са се съюзили в система за извличане на облаги. Не вярвам парламентарната комисия, която проверява дейността на Нотариуса, да разкрие връзките на политици от първия ред с лица от скандалните кръгове. Целта на Пеевски и Борисов е да направят кастинга за следващия главен прокурор.(Бойко Рашков, бивш вътрешен министър, сега депутат от ПП-ДБ, из интервю в „Дневник“)

 

Откровения

За майчиния език

Майчиният език е езикът, който научаваме в най-ранна детска възраст и обикновено в семейна среда. Това е езикът, на който ние откриваме за себе си света. Езикът е богатство, мостът в културното многообразие. Средство за изразяване и самоопределяне на нашата идентичност. Наш дълг е да го защитаваме, съхраняване и развиваме. Искам да поздравя всички преподаватели по майчин език и всички дейци, които пазят и разпространяват майчиния език. Честит Международен ден на майчиния език! (Делян Пеевски)

 

За паразитите

Думите-паразити пълзят по екрана и влизат през ушите в мозъка. Думи като “уникално” и изрази “като цяло” пробиват мозъка ми всеки ден. Ако сте наблюдателни, ще забележите едни паразити, които живеят дълбоко във властта и завладяват говоренето. Превръщат го в плява. И акад. Денков, и Кирил Петков, и Асен Василев все едно са си плюли в устата и започват всеки отговор на журналистически въпрос с паразита на паразитите:„Това, което трябва да се каже, е…”. Паразитът в устата на академика и хората от сглобката е опасен. (Мартин Карбовски)

 

За „вулкана“

Ние сме непрекъснато като в един вулкан и се чудим дали да скочим в него. (Николай Денков)

 

За враговете

Не смеем да влезем в образа на Левски, камо ли да живеем като него. За политиците ни важи – ако спечеля, печеля само за себе си. Днес като не си тарикат, те смятат за неудачник. Царят евтината смешка и вулгарносттаНие нямаме нужда от врагове, сами се съсипваме(Веселин Плачков)

Управляващи срещу скиори

На Боровец, Банско и Пампорово има прекалено много скиори, а уж екоактивисти стопират развитието на зимните курорти и това води до инциденти. Нима швейцарците и австрийците са по-тъпи от нас, че във всяко село има ски писти, ако има 1800 м височина? Правителствата ни проявяват малодушие, съобразявайки се с няколко десетки гласовити екоактивисти, които трябва да си заслужат грантовете и да могат да изнудват, вместо да се съобразяват със стотиците хиляди скиори и сноубордисти. (Проф. Иван Тодоров, „24 часа“)

Като се каже Варна, вече е Ники!

Иван Портних вече няма да е общински лидер на ГЕРБ във Варна. Бившият кмет остава да ръководи областта. Новият председател е кметът на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. Промените бяха обявени лично от Бойко Борисов на пресконференция в града. "Забранявам да се месиш във Варна! Ще помагаш в областта. Като се каже Варна, вече е Ники!", каза Борисов, обръщайки се към Портних.

Социалните туристи

В спора кой да води международната дейност на правителството се оказа, че има един неизвестен претендент с доста навъртени километри зад граница - социалният министър Иванка Шалапатова. За по-малко от девет месеца тя е успяла да направи 15 командировки в чужбина - доста необичайна активност за ресорите на ведомството, които предполагат фокус върху домашните проблеми. 14 от тях са стрували 33 743 лв., съобщават от министерството в отговор на парламентарен въпрос от Цветан Предов от ИТН. Шалапатова е намерила време и за девет командировки в страната.

Бурна международна програма имат и членовете на политическия кабинет на Шалапатова. Зам.-министрите са пътували 26 пъти у нас и по света (разходите са 16 841 лв.), а останалите членове на политическия кабинет - 16 пъти (14 453 лв.). Заради тези данни от ИТН нарекоха Шалапатова "социална туристка", пише „Сега“За 67 работни дни политическият кабинет е струвал на гражданите 196 590 лв. и 20 ст. Министърката е джиткала средно по два пъти всеки месец някъде по света. Вероятно е била в чужбина почти толкова колкото и външният министър, посочи Тошко Йорданов.

„Рушвети“ за 50 млн. лв. 

Милиони левове обезщетения се изплащат всяка година на хора, работили само няколко дни във Франция, разказва пред „Труд“ бизнесмен от региона на Гоце Делчев. По френското законодателство помощите за безработица са процент от последната заплата. Дори да работите там само 3 дни, българската държавата е длъжна да ви изплаща процент от цялата месечна заплата, която бихте заработили в продължение на до 1 година. Първите три месеца обезщетения се изплащат от Франция, а останалите - от родния бюджет. 

Много хора реално или фиктивно работят по 3 дни или седмица в чужбина, а след това си стоят вкъщи и получават средно по 1850-2000 лв. на месец в продължение на година. Само в региона на Гоце Делчев за миналата година са изплатени близо 50 млн. лв. такива обезщетения на близо 30 хил. души. 

Икономическа хроника

Вървим по план за еврото. България ще изпълни критерия за инфлация за 2024 г. и така ще покрие всички изисквания за влизане е еврозоната, обяви министърът на финансите Асен Василев.

Минимaлната зaплaта в cтpaнитe oт EC вapиpa oт 477 eвpo в Бългapия дo 2571 eвpo в Люĸceмбypг. Пoд 1000 eвpo е в 14 oт 22-тe дъpжaви-члeнĸи, ĸъдeтo имa нaциoнaлнa минимaлнa зaплaтa. Бългapия e нa пocлeднo мяcтo пo тoзи пoĸaзaтeл в EC. Само в Aлбaния и Северна Македония тя е по-ниска - съответно 385 и 360 eвpo.

ТЕЦ „Марица Изток 3“, една от двете т.нар. американски централи, спря временно работа от 21 февруари, когато изтече дългосрочният й договор с НЕК за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени. Централата вече ще трябва да продава на свободния пазар.

ЕК обяви финансиране в размер на повече от 233 млн. евро в 12 нови стратегически проекта в областта на околната среда и климата по Европейския зелен пакт в 10 държави членки, между които е България. 

През 2024 г. потребителите в света ще нараснат съc 100 млн. дyши, а пoтpeбитeлcĸитe paзxoди c 2,8 тpилиoнa дoлapa. В няĸoи дъpжaви, сред които и България, щe имa cпaд в бpoя нa пoтpeбитeлитe пpeз cлeдвaщитe гoдини. Това показват данни на Wоrld Dаtа Рrо - плaтфopмa зa дaнни, изгoтвящa пpoгнoзи зa пoтpeбитeлитe, дeмoгpaфcĸи тeндeнции нa paзxoди дo 2034 г., която oбxвaщa 180 дъpжaви.

Haй-гoлeмитe 20 eвpoпeйcĸи бaнĸи oтчeтoxa зa 2023 г. пeчaлби зa oбщo нaд 100 млрд., ĸoeтo ce cлyчвa зa пъpви път. Eднa oт ocнoвнитe пpичини зa peĸopднитe пpиxoди e пoвишaвaнeтo нa лиxвeнитe пpoцeнти, пишe Вlооmbеrg.

Πaзapнaтa ĸaпитaлизaция нa индийcĸия ĸoнглoмepaт Таtа Grоuр дocтигнa 365 млрд. дoлapa и нaдxвъpли paзмepa нa БВП нa cъceдния Πaĸиcтaн, който е близo 341 млрд. дoлapa, cъoбщи Ніnduѕtаn Тіmеѕ. Πaĸиcтaн e нa пeтo мяcтo в cвeтa пo нaceлeниe, но пo БBΠ нa чoвeĸ e oт нaй-бeднитe cтpaни. Икономиката на Индиянaй-голямата по население cтpaнa, e пeтa в cвeтa c пepcпeĸтивa cлeд няĸoлĸo гoдини дa ce пpидвижи нaпpeд.

Шок и гняв

„Мрачната новина“ за падането на Авдеевка в навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия е "още един знак, че третата година от войната може да бъде най-тежката за Украйна“, коментира британският вестник „Гардиън“ в репортаж под заглавие "Шок, гняв и умора от война: две години агония на Украйна“. Настроението е много по-различно от това преди година, когато украинците очакваха бързото освобождаване на всички територии, окупирани от Русия. Става все по-трудно да се намерят хора, които доброволно да се бият: мнозина се крият от страх да не получат повиквателна на улицата или се опитват да избягат от страната, пише изданието.

Изчерпването на запасите от боеприпаси заплашва Украйна с разпадането на фронтовата линия, чиято дължина достига 1000 км, и има риск тя да загуби още повече територия, предупреждава американският вестник „Вашингтон пост“. Отбранителните линии са застрашени от липсата на снаряди и отстъплението на украинските военни няма да се ограничи само до Авдеевка, се подчертава в статията.

Самодоволна година

Победите на Русия разклатиха вярата на световните лидери в перспективите пред Украйна, пише в. „Файненшъл таймс“ по повод Мюнхенската конференция по сигурността. Миналата година беше много самодоволна, с толкова много надежди, възлагани на украинската контраофанзива, заяви Хедър Конли, ръководител на германския фонд „Маршал“. През тази година перспективата е по-мрачна, тъй като Русия възстановява армията си и преминава към военна икономика. Конли смята, че ще видим Украйна да понася загуби на бойното поле, ще видим значителни печалби на Русия и украинците ще останат без боеприпаси. Според адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, е цяло чудо е, че Украйна все още е суверенна държава“.

Тежестта върху Европа ще се увеличи

Никой в ​​Европа не вярва в победата на Украйна и постигането на мир може да бъде улеснено от политически промени, които ще настъпят в резултат на изборите за Европейски парламент и президентските избори в САЩ. Конфликтът в Украйна няма да свърши и тежестта върху Европа ще се увеличи, защото финансовата подкрепа от Америка ще намалее. Това е заявил унгарският премиер Виктор Орбан на закрито заседание на парламентарните фракции на управляващата партия Фидес, цитиран от в. „Маджар Немзет“. 

„Лудите“ в политиката

"Имаме такива луди кучи синове като Путин и други и винаги трябва да се опасяваме от ядрен конфликт, но екзистенциалната заплаха за човечеството е климатът", заяви президентът Байдън в Сан Франциско, предаде Ройтерс. В отговор говорителят на Кремъл Песков каза, че Байдън "просто се прави на холивудски каубой в интерес на американската вътрешна политика". Според бившия руски президент Медведев заплахата за съществуването на света произтича от „безполезни старци като Байдън“, който е „гениален и е готов да започне война с Русия“. 

Наближава крах на шоколада

Изправени сме пред неизбежна шоколадова криза, съобщава Блумбърг. За трети пореден сезон световното потребление през 2023-24 г. значително ще надхвърли производството - нещо невиждано от началото на 60-те години на миналия век. В края на 2023 г. какаото е една от едва четирите основни стоки, които все още се търгуват под ценовите си върхове, достигнати през 70-те години. Очаква се дефицит от 300 хил. до 500 хил. тона. Ако това се потвърди, ще бъде най-големият недостиг от поне 65 г. насам, а вероятно и отвсякога. 

Вести от България

528,8 млн. лв. са похарчили българите за туризъм през последното тримесечие на 2023 г. (за пътуване, хотел, храна и развлечения). През тези три месеца всеки ден те са давали по малко над 5 млн. лв. за тази цел.

Най-големите страхове на българите са от болести, бедност и война, сочи изследване на социологическата агенция “Eстат”. 43,3% се опасяват от разболяване, 36,7% - да не обеднеят, а от война - 33,5%. Страхът от бежанци е едва 2%. 7% се боят от природни бедствия. “От нищо не ме е страх” казват 6,2% от анкетираните. 

Ядрени отпадъци може да бъдат заравяни в Добруджа или Странджа. Преди да се избере конкретно място, ще се проведе референдум с местното население, става ясно от писмен отговор на енергийния министър Румен Радев на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров. Досега извозвахме отпадъците в Русия, припомня „Труд“.

ПГ на ГЕРБ оттегли законопроекта си за премахването на безсрочните лични карти, внесен преди по-малко от седмица, който щеше да засегне всички български граждани над 58 години (над 2 млн. души по данни на НСИ, които имат право на безсрочни лични карти). ГЕРБ ще оттегли подкрепата си и за изграждането на паркове от вятърни турбини в българските води на Черно море, съобщи Бойко Борисов. 

Корнелия Нинова призова народните представители да се включат в колективен иск срещу мобилните оператори заради увеличените цени и настоя за спешна смяна на ръководството на Комисията за защита на потребителите като една от мерките за справяне с проблема.

Ръстът на отпуснатите от банките жилищни кредити удари нов рекорд от 21% и за първи път общият им размер надхвърли 20 млрд. лв.което е увеличение с близо 3,5 млрд. лв. в рамките на година, показват данни на БНБ.

Софийският университет "Св. Кл. Охридски" се обяви твърдо против премахването на студентските такси. Преди това същото направиха Съветът на ректорите и бизнесът. Към момента единствено Националното представителство на студентските съвети подкрепя безплатното висше образование.

596 лекари положиха Хипократовата клетва. От тях 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. Деканът на Медицинския факултет проф. Димитър Буланов подчерта, че България има нужда от знанията и уменията на младите лекари.

Губернаторът на Илинойс Притцкър обяви 3 март 2024 г. за Ден на освобождението на България в своя прокламация, предаде БГНЕС. В документа се отбелязват важни годишнини: 20 г. от присъединяването на България към НАТО, 121 г. дипломатически отношения между България и САЩ,146 г. от възстановяването на българската държава. Посочено е също, че най-старата българска църква в Илинойс - “Св. Троица”, е построена през 1910 г. от българи от Македония. Чикаго, който е в щата Илинойс, е дом на най-голямата българска общност в САЩ. 

Сметките на Руския културно-информационен център в София могат да бъдат запорирани и Министерството на външните работи би одобрило подобна стъпка, заяви Мария Габриел по време на парламентарния контрол. 

Заклеймяваме и ще противодействаме на всички, които подпомагат войната на Русия и разпространяват и засилват дезинформацията за нея, заяви военният министър Тодор Тагарев преди премиерата на документалния филм „Писма от войната. Писмо 1 – Пулсът на Украйна“. 

1,32 млрд. евро са изпратили българите, работещи в чужбина, на роднините си у нас за 2023 г., показва статистиката на БНБ. Всеки месец в потреблението са влизали отвън средно по над 100 млн. евро.

Водата за пиене от реката и двете езера на остров Ливингстън е сходна по някои показатели на софийската, идваща от язовир „Бели Искър“, установи българската експедиция на ледения континент, съобщава "Телеграф". 

България е на второ място в ЕС по брой на млади хора, които са се сблъсквали с тежки материални и социални лишения - почти 19%. На първо място е Румъния с 25,4 на сто, а на трето – Гърция с близо 15%. Според данните на Евростат за ЕС този показател е малко над 6%.

Новосформираният кръг "Първо България" дава на прокуратурата премиера Николай Денков по подозрение в държавна измяна. Поводът е казаното от него в разговор с кореспондента на руския вестник в „Известия" Семьон Бойков в Мюнхен, че ,,няма значение дали българската икономика ще пострада, важното е санкциите срещу Русия да имат ефект“, съобщи тв „Евроком“. 

19-годишната актриса Маргарита Стойкова спечели наградата "Европейска изгряваща звезда" на филмовия фестивал "Берлинале" за ролята на Дида във филма "Диада" на режисьорката Яна Титова.

Вести от света

Белият дом няма касичка с пари за Украйна, така че американската администрация чака Конгресът да одобри законопроект за допълнително финансиране в помощ на Киев. Това каза помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от пресслужбата на Белия дом.

Германският парламент гласува против разширяването на военната помощ за Украйна, включително доставка на ракети "Таурус", съобщи "Дойче веле".

Украинският конфликт струва на Германия сума, която вече надхвърля 200 млрд. евро, съобщи Марсел Фрацшер, президент на Германския институт за икономически изследвания.

Путин летя на модернизиран съветски свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-160М, способен да носи 12 крилати ракети или толкова ядрени ракети с малък обсег, и да прелети 12 хил. км без презареждане с гориво.

95% от стратегическите ядрени сили на Русия са модернизирани. Въздушно-космическите сили са приеха наскоро на въоръжение четири нови свръхзвукови бомбардировача, способни да доставят ядрено оръжие, обяви Путин, цитиран от Ройтерс. 

Най-новият орган на ЕС - Агенция за борба с прането на пари, ще бъде базирана във Франкфурт, съобщи Ройтерс. Тъй като преди това нямаше правомощия в целия ЕС за контрол на мръсните пари, Брюксел разчиташе на националните регулатори да наложат правилата си, но държавите членки невинаги сътрудничеха.

В латвийската столица Рига ще преименуватулиците "Пушкин", "Лермонтов", "Тургенев", "Гогол", "Ломоносов" и др.

Ел Прадо в Мадрид, един от най-известните музеи на изкуствата в света, променя езика в кратките описания до картините. Премахнати са думи като  „инвалид“, „съпруга на“ и „затлъстяване“ с цел езикът да е по-приобщаващ и не толкова сексистки.

Италия възобнови плановете си за изграждането на най-дългия висящ мост в света – около 3300 м, който ще свързва Калабрия със столичния град на Сицилия – Месина. Сега най-дългият висящ мост е „Чанаккале“ в Турция - 2023 м

Банкноти с лика на крал Чарлз ще бъдат пуснати в обращение във Великобритания от 5 юни, съобщи Ройтерс. Портретът на краля ще бъде на банкноти от 5, 10, 20 и 50 лири, които ще се използват паралелно с банкнотите с лика на покойната кралица Елизабет Втора. 

Из архива

Десетте завета на Дякона

 

- Ако печеля, печеля за цял народ – ако губя, губя само себе си.

- Дела трябват, а не думи.

- Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

- Аз съм посветил себе си на Отечеството си още от 61-о (лето) да му служа до смърт и да работя по народната воля.

- За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите, а аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим заедно.

- Днешният век е век на свободата.

- Трябва да се жертва всичко, па и себе си дори.

- Заклевам се пред нашето Отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си.

- С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите.

- Оръжие, оръжие и пак оръжие. („Телеграф“)