Бизнес

На събрание в Нова тв обявиха напускането на шефа на новините Илия Дафов

   
На събрание в Нова тв обявиха напускането на шефа на новините Илия Дафов
Илия Дафов, Стефана Здравкова и тв водещият Николай Дойнов (от ляво на дясно) в деня, в който новините на Нова тв се преместиха в новата сграда на телевизията преди година. обсъжда последните детайли с директора \"Новини и актуални предавания\" Илия Дафов и с водещия Николай Дойнов Снимка: NOVA/ Красена Ангелова

Илия Дафов вече официално не е шеф на новините и актуалните предавания в "Нова Броудкастинг груп", както "24 часа" написа, че ще се случи. Това научиха журналистите на събрание в нюзрума на медията, провело се малко след края на сутрешния блок "Здравей, България", разказа един от тях пред "24 часа".

Каква е причината за смяната така и не било обяснено. Засега е ясно само, че Дафов няма да остане в Нова тв. Той самият не отговаря на телефона.

Неофициално за свалянето му се знае от вчера, когато бе обявена смяната на главния изпълнителен директор на "Нова" Стефана Здравкова. На нейно място веднага встъпи в длъжност Дирк Геркенс - човекът, който й предаде високия пост на 13 май 2022 г. Той самият беше на върха на "Нова Броудкастинг груп" от януари 2021 г.

Изненадващо прессъобщението за рокадата бе разпратено до медиите у нас не от пиарите на "Нова", а от "Юнайтед медия" - фирмата собственик на медийната група у нас, която е част от международната компания "Юнайтед груп" (собственик и на "Виваком").

В изявлението няма мотиви за смяната на върха, както няма и дума за отстраняването на Илия Дафов.

Той стана главен продуцент на новините и актуалните предавания в "Нова Броудкастинг груп" на 26 януари 2021 г., като смени на тази позиция предишния шеф Миляна Велева. Задачата му бе да управлява цялостната стратегия за развитие на новините и публицистиката в телевизията.

Професионалният път на Илия Дафов е свързан до голяма степен с Нова тв. 13 години от кариерата му минават в сутрешния блок "Здравей, България". Той започва като репортер там през 2008 г., а след това става редактор. После за 5 години е и продуцент на сутрешния блок, след което поема като ръководител новините на цялата медийна група.

Кой ще смени Дафов, все още не е обявено.