Бизнес Новини

Варненският кмет е бламиран заради бюджета

   
Варненският кмет е бламиран заради бюджета

След дълго заседание в сряда варненският общински съвет не прие най-важното решение, което един кмет традиционно предлага - бюджетът за годината. Гласуването бе отложено за четвъртък. Планирана е още една сесия в рамките на десетина дни, което показва, че е възможно въпросът да виси поне дотогава, пише "Сега". Проектобюджетът е в размер на 764,2 млн. лв. От кметската управа пуснаха съобщение, че съветниците искат да го прекроят, което би поставило сметките в риск.

В политически план сагата е показателна за едно - изключително сложната ситуация, в която "управлява" кметът от ПП-ДБ Благомир Коцев. Формацията разполага с едва 8 представители в 51-членния общински съвет. По принцип има договорки с "Алтернативата на гражданите", "Възраждане", БСП и още 1-2 формации, но те са несигурни. Ситуацията е благодатна за извиване на ръце. А с острата си реакция след бламирането кметът показа, че тепърва се задават още по-големи скандали. Варна се очертава като много размирен политически град; още повече, след като се задават и два предсрочни вота за райони кметове - ще е интересно. А контрата на Коцев бе наистина забележителна. Той говори за шантажи, опити да му пробутват "калинки" и т.н. Ето какво написа той във "Фейсбук":

"Крайно разочароващ ден за варненската демокрация днес. Инерцията, която се борим ежедневно да наберем, за промяна в градската среда и инфраструктура, образованието и културата, беше спряна с безброй процедурни хватки, които доведоха до негласуването на бюджета на Варна за 2024 г. в Общинския съвет.

Последната процедурна маневра беше отмяната на вота за утре, понеже председателят го е обявил в 18:01 днес, вместо в 17:59 часа. Кога отново ще имат шанс общинските съветници да гласуват, не е ясно. Ново заседание, на което да се реши съдбата на парите за варненци, не е назначено.

Отчитам всичко това като опит на различните формации в Съвета да печелят време за търгуване на гласове срещу това да прокарвам техните интереси – кадрови, икономически, политически. Принципът, по който се избират членовете на моя екип, е еднозначен. Търся експертност и моралност, а не „услуги". Пълненето на администрацията с партийни калинки е похват на бившите управляващи. Не мой. Категорично заявявам, че във Варна няма да има безпринципни сглобки. Не търся мнозинство на всяка цена. И не се поддавам на шантаж. Не защото не искам да има стабилен орган, който да взема решения за развитието на Варна, а защото не искам варненци да стават заложници на партийни прищевки или тесни икономически интереси.

Нека не забравяме, че варненци са търпеливи хора, но когато се злоупотреби с добронамереността им, те са безкомпромисни към политиците". Най-новото 20, дошло като новина малко преди полунощ в сряда е, че в четвъртък заседание няма да има. Ще бъде свикано друго. Всичко това още веднъж онагледява скандалите.