Коментари

Цветомир Петров: И моето дете не успя да влезе в общинска ясла

   
Цветомир Петров: И моето дете не успя да влезе в общинска ясла

- Г-н Петров, как вие се оказахте компромисният човек за председател на СОС? Защо се съгласихте при този блокаж, липсата на мнозинство и спирачките, които опозицията може да ви налага на всяко предложение?

- Имахме много разговори в групата, с които търсехме някакво решение на патовата ситуация, продължила 3 месеца. Стигнахме до извода, че е нужно да предложим трета фигура, която да не е толкова ярко политически оцветена, каквито бяха първите ни две кандидатури. Търсехме някого, който да е диалогичен, за да може да намери баланс в този фрагментиран общински съвет.

Може би най-големият плюс, за да се стигне до моята кандидатура, е че имам административен опит. В този мандат функцията на председател ще бъде по-скоро административна, отколкото силно политическа - както през последните години.

В нашата група има много достойни хора, които могат да бъдат на този пост. В този мандат няма да бъде никак леко и аз го съзнавам. 

  - А изобщо - как влязохте в политиката, кой ви покани в листата на “Продължаваме промяната”? Били сте в една от изборните листи на ВМРО, защо ги напуснахте?

- Вървят много спекулации около ВМРО и искам да уточня, че аз никога не съм бил техен член, а част от гражданската квота в листата.

Вярвам, че най-правилно е да се търсят рационалните решения в полза на гражданите и за България. Това ме привлече и в “Продължаваме промяната”, защото за първи път видях политически проект, който е отворен към гражданското общество и търси промяна.  Областен координатор съм на ПП за 24- и МИР и получих доста номинации, за да стана част от листата за общински съветници.  

 - Как ще балансирате между различните политически групи, за да работи съветът?

- Аз съм диалогичен човек и това ще ми помогне при търсенето на компромиси между партиите, за да се стигне до важните неща за града. Строителството на детски градини, нови тротоари, увеличение на заплатите на служителите в градския транспорт минават през СОС и при положение че чуваме останалите политически групи да ги обявяват също за свои приоритети, ще е странно, ако за тях не намерим мнозинство. Надявам се колегите от другите партии да нямат за цел да блокират работата на кмета Терзиев и районните кметове, защото те зависят от работата на общинския съвет.

- Имаше ли нарушения на онова заседание “по тъмно” на 8.02., на което се избраха комисиите и който избор бе върнат от областната управителка?

- Имаше организационни нарушения. А областният управител е длъжен да следи за законността на нашите решения. Хубаво е първо ние като орган, който създава правила, да следим те да се спазват.

Наистина ми е неудобно, когато слушам колеги, които са юристи с опит и претенции, да говорят за законосъобразността на решението на областния управител. Предложението да се проведе извънредно заседание беше направено в същия ден, когато бе проведено. Това е абсолютно нарушение на правилника ни, а реално нямаше наложителност и мотиви да се провежда извънредно. Нашата група ПП-ДБ-СС предупреждавахме, че процедурата грубо се нарушава и може да се стигне до връщане.

На 22 февруари (днес - б.р.) съм насрочил следващото редовно заседание, в което ще се преразгледат върнатите решения за избор на зам.-председатели и състави на комисиите.

Така че очаквам те да бъдат приети - вече законово. Но доколко това ще бъде и морално, е отделен въпрос.   

- Имахте ли време за политически совалки, за да се надявате на нов резултат при повторното гласуване?

- Водим разговори с абсолютно всички. Ще направим всичко възможно, за да се опитаме да се нормализира разпределението и най-вече да не се блокира повече работата на съвета.

- Ще излезете ли с конкретни предложения за съставите на комисиите, така че вие като най-голяма група да вземете поне една от важните и да имате повече председатели?

- Да, имаме визия. И тя не включва вземането на “всички важни комисии”, а да има честно разпределение, което осигурява и поне някакъв взаимен контрол. Надявам се разумът да надделее и колегите да разберат, че едно по-добро разпределение между всички би било в полза на политическите сили и най-вече за града.

- Радостта от избора ви за председател бе само няколко часа, виждате ли в това спонтанно решение за обединение около вас политическа клопка на опозицията? И така ли се очаква да работи СОС и занапред - изолирайки ви?

- Колегите са доста опитни в хватките, клопките или както искате ги наричайте. Моята задача е да осигуря пълна прозрачност на работата на СОС. Още по време на разговорите, които водехме за подкрепа на председател, отваряхме темата за състава на комисиите. Но абсолютно всички отказваха да водят с нас този разговор, а мотивът им беше, че това би взривило разговорите за председател. Видя се, че те са имали готовност за това решение и явно са водили разговори, но без наше участие. 

- Какво ще се случи след юли - защото сте временно шеф на СОС дотогава? Пак ли ще се озовем в ситуация месеци наред да има совалки за нов председател? Възможно ли е, за да работи СОС, партиите да се редуват да излъчват председател през няколко месеца?

- Само преди дни отпушихме ситуацията. Избран съм за председател и съм фокусиран върху днешния ден и работата ми в следващите няколко седмици, защото предстои да вземем много важни решения и да решим конкретни проблеми на софиянци. До юли не знам какво ще се случи, но ви уверявам, че ще направя всичко възможно да отмием срама от институцията, която представлявам.

- А ако дотогава се окаже, че не можете да се справите с тази сложна политическа ситуация в съвета, ще подадете ли по-рано оставка?

- Основната ми задача е гражданите да започнат да си представят общинския съвет като място, в което се формират политиките за София и решават бъдещето. Ние нямаме мнозинство и ако останалите колеги решат, че не се справям добре с работата си и има друг, който може да го направи по-добре, съм готов във всеки един момент да подам оставката си.  Очаквам обаче отговорно поведение от всички, защото няма да допусна правилата за работа на съвета да не се спазват.

  - Предстои обсъждането на бюджет 2024 на София. Как ще намерите подкрепа за най-важния документ за града?

- За първи път бюджетът бе представен на широко обществено обсъждане от кмета и неговия екип. Целят бе качен и онлайн, за да могат хората да се запознаят с всяко предложение. В препълнената аула на СУ хората направиха своите предложения, а част от тях намериха място в проектобюджета - основните ремонти на 35-о СУ в район “Лозенец” и 25-о СУ в “Красно село” и на детска градина 77 в район “Средец”. Това е рядкост за общината, тъй като досега представянията пред софиянци на бюджета почти не водеха до промени. Не вярвам колегите да подходят безотговорно и да не го подкрепят. Не разбирам защо много от тях казват, че това е политическа подкрепа - бюджетът е инструмент за решаване на проблемите на хората.    

- Кои са най-неотложните задачи пред Столичния общински съвет?

- Бюджетът е най-голямата ни стратегическа задача и наваксване с работата на съвета.

- Какво трябва да се промени в нея?

- Първо, трябва реално да заработим. И да търсим смислените решения за софиянци, а не да им предлагаме само политическо противопоставяне, което не води до нищо добро.

- Вие ще сте вторият най-млад председател на СОС, плюс или минус е това за вас? Имате ли по-високи амбиции за политическа кариера?

- За мен възрастта не може да се разглежда само като плюс или минус, а има значение отношението и разбирането за работата в един колективен орган. Смятам, че е важно да се спазват правилата и да се осъзнава, че председателят е пръв сред равни - има повече отговорности и същите права. Младите хора трябва да са силно ангажирани в политическия живот, защото те са тези с новите идеи и различно мислене, които движат обществото напред.

- Разкажете ни малко повече за себе си. Знаем само, че сте магистър по “Управление и администрация” и имате опит в публичния сектор - работа в областната администрация в София и в Министерството на околната среда и водите. Какво обичате да правите в свободното си време?

- Женен съм от близо 5 г., имам момченце на 2 г. Съпругата ми е архитект и е една от основните причини да знам колко е важно да имаме добре уредена градска среда. Външният вид на една сграда не е важен само за живеещите там, но и за всички останали, които минават покрай нея. Всяка построена сграда е отпечатък върху града в следващите поне 50 г.

Напоследък свободното ми време е изключително малко, опитвам се да го прекарвам със семейството си. Много обичам да пътувам, да чета книги, а моето хоби е футболът.

- Водите ли си бележки след критики от вашата съпруга за състоянието на градската среда?

- Тя е възпитаник на Политехническия университет в Милано, учила е и в Америка и има много критики към нашата градска среда. Но се надявам, че с времето ще успеем да променим облика на София, така че да се превърне в достойна европейска столица.   

- Успя ли вашето 2-годишно детенце да се класира за ясла?

- Не успя да влезе в общинска ясла. Проблемът с детските градини е многостепенен, защото има и нормативни пречки. Точно затова работим в тази посока, заедно с кмета Терзиев и екипи от регионалното и здравното министерство, както и архитекти, с които търсим решение за промяна на наредбите, за да могат те да се строят по-лесно. Защото в момента няма достатъчно свободни места за изграждането им.

- Какви промени в София могат да са факт в следващите 4 години?

- Много промени могат да се случат, стига да има воля. А ние имаме. Вече споменах, че трябва най-сетне да решим проблема с недостига на места в яслите и градините, но друг приоритет за мен е дигитализацията. Искам София да е модерен град и с един-два клика от телефона да имаш цялата информация за него - за забележителностите, концертите, изложбите. Ние сме една от най-добре развитите страни в IT сферата и това може лесно да се случи. 

Важен приоритет за мен е и децата и младежите да имат къде да спортуват. Мястото на спорта е главно в училищата, защото там се възпитава любовта към него. А това помага за изграждане на дисциплината и отговорността. Трябва да се подобри материалната база в училищата, детските площадки и междублоковите пространства. Децата над 5-6 г. сега няма къде да играят и стоят по пейките и заведенията. Те имат нужда от активности, за да не залитнат към лоши практики.

- Кметът Терзиев назначи проверка в ЦГМ, да очакваме ли и други проверки на дружествата, чиито принципал е СОС?

- За мен трябва да има промяна в работата, но съм на мнение, че преди резки движения трябва да има анализ, за да се види какво работи и какво- не. Не трябва да се правят “промени на тъмно”, без да се знае какъв би бил ефектът от тях. Вярвам, че дружествата могат да бъдат много по-ефективни и да дават по-голяма добавена стойност към бюджета на София. ЦГМ е едно от тях, за мен там трябва да се променят и услугите, които се предоставят на гражданите. Това е бъдещ разговор, който ще водим и с екипа на кмета.

- "Топлофикация-София" е един от проблемите не само заради огромните им задължения, но и заради неразбирането на софиянци защо са им толкова високи сметките за парно. Там ще има ли промяна?

- Основният проблем е, че нямаме мнозинство и трябва да намерим подкрепа за всяка една реформа. Във времето ще се види дали политическите сили искат промяна, или това са били предизборни обещания. 

- През вашия прозорец в кабинета има гледка към новото пешеходно пространство около "Александър Невски", но в далечината се вижда и друга емблема за града ни - жълтите павета. Харесва ли ви как са наредени? И как ще спрете феномена "ремонт на ремонта"?

- "Ремонтът на ремонта" ще бъде спрян с много по-сериозен контрол над фирмите изпълнители, с налагане на глоби и неприемането на обектите.
А за жълтите павета - няма как да ми харесва, като се пренареждат толкова често. Не разбирам защо е толкова трудно да се направи. Отчитам и факта, че отстрани изглежда по-лесно от действителността, но не трябва да търсим оправдания, а решенията как с общи усилия - между нас и бизнеса, като институция да направим така, че софиянци да получат градската среда, която заслужават.