Бизнес

Здравното министерство предлага продажба на някои лекарства чрез вендинг машини

   
Здравното министерство предлага продажба на някои лекарства чрез вендинг машини

Здравното министерство отново предлага въвеждане на възможността за продажба на лекарства чрез автомати извън аптеки и дрогерии. Този път с промяна в Закона за лекарствата, става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект. Идеята е хората да имат достъп до медикаменти без лекарско предписание като болкоуспокояващи, очистителни, сънотворни. 

Миналата есен Министерството публикува проект на промени в наредба, според които лекарства с електронна рецепта могат да се продават от вендинг машини. Няколко часа по-късно проектът беше свален от сайта на ведомството с мотив, че е нужен допълнителен анализ на нормативната уредба. Сега се предлага продажбата на лекарства, за които не е нужна рецепта, да става и чрез автомати – извън аптека или дрогерия, но в рамките на административната област, в която се намира здравният обект. 

В списъка на медикаментите, за които ще бъде разрешена такава продажба, са аналгетици, противовъзпалителни, лекарства за гърло и за понижаване на температура, мултивитамини, антиалергични. Целта е да се осигури достъп до лекарства в малките населени места, в които няма разкрита аптека. Автоматите ще подлежат на регистрация в регионалните здравни инспекции. С друга промяна в закона се предлага аптеките да имат възможност да провеждат информационни кампании за опазване на здравето.