Анализи

Радев към Цветана Манева: Вие сте сред най-ярките и запомнящи се актриси в България

   
Радев към Цветана Манева: Вие сте сред най-ярките и запомнящи се актриси в България

За мен е огромна чест и удоволствие тук в Гербовата зала на президентската институция да удостоя с Почетния знак на президента знаменитата българска актриса и изявен общественик Цветана Манева. Това заяви държавната глава Румен Радев по време на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 , след като връчи на проф. Цветана Манева Почетния знак на президента по повод 80-ата й годишнина и отчита нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и нейния цялостен принос за утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство.

"Вие сте сред най-ярките и запомнящи се актриси в България. Впечатляващият ви талант и неподражаем почерк едновременно вълнуват и респектират поколения българи", каза още президентът. По думите му знаменитата актриса е интелигентна, взискателна към себе си, но и към другите, преминаваща стоически през изпитанията, любознателна, провокативна и свободолюбива. "Това може да се обобщи съвсем кратко: Цветана Манева - стандарт и класа", допълни Румен Радев.

"Благодаря господин президент. Тъй като споменахте таланта, у мен остава в опита и преминалите години една друга убеденост, че дарбата е даденост, а талантът е работа. Приемам този плакет като оценка за моя труд, който се оказа, че е над половин век". Така проф. Манева се обърна с благодарност към полученото отличие. По думите й тя има необходимостта да се отблагодари на всички хора, с които е работила.

"Актьорството не е самотно занимание, това е колективно изкуство. Всички, до които съм се докосвала, по някакъв начин са ме зареждали", добави още тя. 13-те години, през които преподава в Нов български университет, са й най-хубавите и щастливите в живота й, заяви актрисата. "Младостта на тези хора е невероятно заразителна и ми помогнаха да се задържа доста дълго време".

"Поклон за почитта и уважението, което имат към мен. Присъствието на хората в салона допринесоха за издигането на моята отговорност в това, че е страшно необходима, защото един човек е посветил 2 часа от живота си да гледа представление", каза още проф. Манева. Речта си актрисата завърши с това, че сме длъжни да пазим децата на България.