Анализи

ЦИК с анализ и препоръки за евроизборите

   
ЦИК с анализ и препоръки за евроизборите

Общественият съвет към Централната избирателна комисия организира конференция на тема "10 години Обществен съвет към ЦИК - анализ на изборния процес и препоръки преди изборите за Европейски парламент". Форумът ще се проведе в Дома на Европа в столицата и ще бъде открит от първия председател на Обществения съвет професор Емилия Друмева и от ръководителя на Бюрото на европейския парламент в България Теодор Стойчев. 

За участие в конференцията са поканени депутати и представители на МВР, както и на Министерствата на външните работи и на регионалното развитие, на съдебната система, социолози и други. Сред акцентите в обсъжданията ще бъдат темите за причините за недействителните гласове и какво показа видеонаблюдението, влиянието на социологическите изследвания върху гласоподавателите, машинното гласуване, както и предизвикателствата пред провеждането на изборите за Европейския парламент. 

Общественият съвет към Централната избирателна комисия включва представители на български неправителствени организации, наблюдаващи изборите в страната. 

Той е консултативен орган към ЦИК с основна цел да съдейства за осигуряването на прозрачност, демократичност и честност в изборния процес. 

Съветът работи независимо от изборната администрация, като изработва становища, анализи и препоръки и организира дискусии, кръгли маси и други публични събития, свързани с изборната теория и практика.