Коментари

Терзиев иска нов главен архитект на София

   
Терзиев иска нов главен архитект на София

Кметът на София Васил Терзиев иска нов главен архитект на столицата на мястото на арх. Здравко Здравков, който бе избран на поста през 2016 г. Смятаме да проведем конкурс по-нататък във времето, когато приемем новата организационна структура на общината, заяви кметът пред Нова тв. 

По повод избора на временен председател на Столичния общински съвет и шефове на комисиите, от които ПП-ДБ-СС получи само една, той беше категоричен, че „е бил направен опит да има спирачка за всичко, което ние правим”. „Това, което няма да чуете от мен, е да се оправдавам и да казвам колко е трудно. Това са даденостите. Работим с инструментите, които имаме. И преди съм казвал, че кметът не е генерал без армия и не е безгласна буква”, посочи той.

И допълни: „Дори да не ни е лесно, ние пак имаме инструменти. Кметът има трибуна. Когато една идея е добра и е обоснована, ще се наложи на другата страна да обяснява защо я бламира. Прозрачността лекува най-добре всички недъзи. Това, което можем да направим, е да даваме гласност. Някои идеи ще се реализират по-трудно, отколкото би ни се искало, но вярвам, че крайният резултат ще е положителен. Защото ще има по-голяма прозрачност в това, което прави общината”.

Надявам се да не продължаваме да бъдем за посмешище пред всички и постоянно да има театър, а да се започне със взимането на важните решения за града, посочи Терзиев в отговор за очакванията му към следващата сесия на СОС на 22 февруари. „Не може някакви дребни политически игри да правят всички жители на този град заложници“, заяви той.

Нови избори не би трябвало да има, нито за общински съвет, нито за кмет, но ще изчакаме решението на съда, каза още Терзиев и подчерта, че ще се съобрази с него. „Въпреки всичко казано, се вижда много ясно, че ако има някой ощетен, това съм по-скоро аз, моят брой гласове би нараснал при едно преброяване“, коментира той. 

Със 70% повече се чистят тротоари, отколкото когато и да било по времето на Йорданка Фандъкова. „Глобяваме осем до десет пъти повече. Чистим повече и глобяваме повече. Започнаха да намаляват боклуците, да се променя графикът за почистване, да стиковаме по-добре нещата, каза кметът и допълни, че активно се работи с дружествата за промяна на ключови процеси. Ние от ден едно сме в режим на криза, припомни Васил Терзиев.