Бизнес

НАП: Контролът над хазарта е по-стегнат, повече приходи има в бюджета

   
НАП: Контролът над хазарта е по-стегнат, повече приходи има в бюджета

Поправката в закона създава равнопоставеност между онлайн залаганията и пунктовете за игри

Промяната в облагането на хазарта, направена наскоро от парламента, ще увеличи приходите за бюджета най-малко по две причини. Първата е, че въведената двукомпонентна такса задължава всеки, който иска лиценз, или оператор, който има такъв, да плаща такса за неговото получаване или за неговото поддържане. Най-важното предимство на поправката обаче е, че създава равнопоставеност между наземните и онлайн залаганията. Това обясни за “24 часа” Александър Попов, директор на дирекцията за контрол над хазарта в НАП. Наземни залагания са залаганията върху резултати от мачове и други състезания, които се осъществяват в нарочни за целта места.

До декември 2023 г. за една и съща дейност бе предвидено различно облагане в зависимост от това как се предоставя услугата - чрез наземни пунктове или онлайн. Честа практика бе оператор, който има пунктове – собствени или под наем, реално да не извършва дейност в тях, а просто да насочва играчите към своята интернет страница, за която има издаден лиценз, каза Попов.

Това на свой ред крие рискове клиенти да бъдат насочвани към услуги, предоставяни от казина, което, освен че е абсолютно забранено, е и рисково за самите тях. След промяната очакванията са повече такива пунктове да започнат реално да работят или да бъдат закривани.

Чрез увеличаването на таксите за всеки вид лиценз 3 и 4 пъти пък финансовото министерство реално поправя пропуск в закона от 2020 г., който на практика позволяваше всяка от таксите да съществува нормативно, но да не се събира или да се събира частично. След промяната, която е в сила от 1 януари, тази вратичка вече е затворена.

“След поправката контролът над онлайн хазарта и наземния хазарт получава опция да бъде още по-стегнат и ефективен, което без съмнение ще гарантира повече приходи”, категоричен е Попов. От началото на тази година хазартните оператори се облагат двойно - веднъж с такса за лиценза си и втори път с процент от разликата между събраните залози и изплатените печалби.

Операторите, които искат лиценз, трябва да заплатят еднократно 300 хил. лв. След това се облагат с 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. Преди тези промени имаше само  такса от 15%  върху стойността  на направените  залози за всяка игра. Миналата седмица депутатите от ИТН твърдяха, че промяната давала данъчна ваканция на хазарта. В декларация от името на парламентарната група те определиха промените като лобизъм.

Според Гроздан Караджов от ИТН след промените се откривали нови пунктове за залози по села и паланки. И посочи за пример, че само за един издаден лиценз има вече открити над 100 пункта.

Информацията обаче беше опровергана от приходната агенция, според която няма увеличение  на исканията за лиценз за организирането на хазартни игри след промените.