Коментари

Васил Терзиев: Не би трябвало да има нови избори нито за кмет, нито за СОС

   
Васил Терзиев: Не би трябвало да има нови избори нито за кмет, нито за СОС

Нови избори не би трябвало да има нито за Общински съвет, нито за кмет. Но ще изчакаме решението на съда. Това заяви кметът на София Васил Терзиев пред Нова тв. Нищо не мисля, не мога да изземвам работата на съда, но ще се съобразим с решението. Но се вижда, че ако има някой ощетен, това съм аз, защото моят брой гласове би нараснал при едно преброяване. Но това не е фокус на мен и на екипа, ние се борим с ежедневните проблеми на София и когато дойде решението на съда, ще се съобразим с него, допълни Терзиев.

По повод заседанието на СОС в четвъртък вечер, на което бяха гласувани комисиите, Терзиев определи като "опит да има една спирачка за всичко, което ние правим".

Но няма да чуете от мен да се оправдавам колко е трудно, това са даденостите в крайна сметка, работим с инструментите, с които имаме. И преди съм казвал, че кметът не е нито генерал без армия, нито безгласна буква, има много неща, които можеш да направиш и са в твоите правомощия, допълни Терзиев.

Дори да не ни е лесно, ние пак имаме инструменти, отговори той как ще работи без мнозинство в СОС. И обясни, че кметът има трибуна - когато една добра идея за града е обоснована, и когато е заложена като политика в бюджета, ще се наложи на другата страна да обяснява защо я бламира. Защо биха казали "не" на нещо, което е присъствало в тяхната програма - на решаване на проблема с Витоша, за използване на минералната вода, за детските градини. Затова Терзиев щял да разчита и на натиск през медиите.

Прозрачността лекува най-добре подобни недъзи, обясни той. Затова той и съветниците на ПП-ДБ-СС щели да дават гласност на всички теми и проблеми. 

Да, някои може би ще станат по-трудно, отколкото би ми се искало, но крайният резултат ще е положителен, защото ще има по-голяма прозрачност в това, което прави общината. Това е нещо, което вече се случва, благодарение на всички драми, които имаме.

Работим всекидневно, за да сменим модела. Обществеността може да види вече резултатите - и начина, по който представихме бюджета, всичко, което правим в областта на дигитализацията, за да предоставим на гражданите услугите, за които говорихме, те да виждат какво правим, отчетността, която пробваме да наложим, коментира кметът.

Едно от нещата, които са много важни и върху които няма да имаме такъв, контрол, какъвто би ни се искало при настоящото разпределение, е какво ще се случи с общинските дружества. Тази огромна част от общинската икономика - ЦГМ и други, даде пример Терзиев.

Запитан дали може да направи сериозни промени в ЦГМ, където вече започна одит, без да има сериозно мнозинство зад гърба си, Терзиев отговори: Можем да даваме гласност, да търсим проблеми, да показваме какви са те.

Разпределението на това кой за какво отговаря налага Общинският съвет да задвижи реформата, тъй като той назначава надзорите на тези дружества, а те имат участие към това какво се случва в дружеството, назначаването на директори. И ако искаме пълна ревизия, тя не може да стане без за това да има желание от страна на СОС. И това ще бъде най-големият тест къде са клубовете по интереси, икономическите мнозинства. Така че следете внимателно какво се случва в търговските дружества, тъй като на много от хората в надзорите им изтича мандатите и трябва да се избират нови, каза още Терзиев. Трябвало да си търсят подкрепа в Общинския съвет - няма да ни е лесно, но трябва да търсим пътя за добрите идеи.

Запитан за решението на Любо Георгиев от "Екипът на София" да напусне екипа на Терзиев, защото по неофициална информация станало ясно, че няма да може да бъде сменен главният архитект на столицата, Терзиев отговори: Гласуването на организационната структура е в правомощията на Общинския съвет. За момента главен архитект е г-н Здравков, но смятаме да проведем конкурс, когато бъде приета организационната структура.

А за строежа на 60-метрова кула до мол "Парадайз" кметът обясни: Работим по организацията на движението около мола и се надявам да има прогрес. Относно сградата - това е един от проблемите, които са наследени. Търсим инструменти, с които да въведем в ред подобно строителство, което утежнява все повече някои райони. Понякога трябва да се съобразиш с всички тези недобри решения и да си още по-амбициран с това, което следва.

Не знам за какъв разпад говори Георги Георгиев от ГЕРБ, драматизмът му е ненужен, коментира още Терзиев.

Това, което правихме месеци наред, е да оправяме проблемите, които заварихме, с ВиК проектите. Така че ми е изключително неприятно да слушам подобни изказвания как те били поели тежкия кръст, как те се били жертвали в София, да слушам неистини как 10 дни преди избора сме имали един кандидат - това просто не е вярно, коментира Терзиев.

Някои хора имат проблем да говорят неверни неща. Имахме и други кандидати, и предложение за ротация имахме всичко на масата. Това, което нямахме, ебе желание от страна на ГЕРБ в продължение на 2 месеца да седнат да говорим. Защото тяхната цел е била, е и ще бъде да докажат, че ние не можем да управляваме. И това се вижда във всяко тяхно интервю, допълни кметът. Тази игра била част и от националната политика, но ГЕРБ не можели да преживеят загубата на София и това, че е гласувано доверие на друг да направи нещо за града. Затова всеки ден обяснявали, как ПП-ДБ-СС не могат да се справят.

Като пример Терзиев даде почистването на София. Със 70% повече се чистят тротоари, отколкото когато и да било по времето на Фандъкова. Глобяваме 8 до 10 пъти повече. Тоест - чистим повече и глобяваме повече, допълни той. Същото било и при извозването на боклука, а преливащите кофи били намалели значително. Нали не умеем да управляваме - все на късмет ни се получава, та на късмет започнаха да намаляват боклуците и да се променя графика за почистване, да стиковаме по-добре нещата, допълни Терзиев.

Има много примери за това какво сме направили и всеки ден ще има все повече видими резултати, каза още той. И допълни, че от първия си ден са в режим на криза.

Терзиев разказа, че си е говорил с много европейски кметове по време на срещата на кметовете на европейски столици, и повечето споделили, че им трябвало 1,5-2 г., за да си подредят екипа и да започнат да работят така, както си представят. При нас всяка седмица, откакто сме стъпили в управление, имаме някаква криза - дали природна, дали причинена, дали от друго естество, и ние се борим с това. Не сте ме чули да се оплаквам, запретнали сме ръкави и ще доведем до успешен край, колкото и предизвикателства да има, категоричен бе той. 

От мен няма да чуят извинения - където има предизвикателства или грешки - ще се борим, ще ги подобрим, като екип и процеси, но градът ще се подобрява всеки ден, зарече се Терзиев.

Той се надява при следващото заседание на СОС на 22 февруари да не бъдат "постоянно за посмешище пред всички с театър", а да се започне да се взимат важни решения за града. Затова бил изключително умерен в изказванията си, защото иска да има диалог.

Градовете се променят, трябва да забързаме темпото и това е наша обща отговорност. Не може някакви дребни политически игри да правят всички жители на този град заложници на бъдещето ни, завърши Терзиев.