Новини Реакция

Български фермерски съюз се присъединява към протестите и иска оставката на министър Кирил Вътев

   
Български фермерски съюз се присъединява към протестите и иска оставката на министър Кирил Вътев

Във връзка с изключително тежката обстановка, в която се намира агросекторът, както в България, така и в Европа и по повод активните стачни действия пред Министерство на земеделието и храните, Български фермерски съюз заявява следното:

Управителният съвет на БФС представи още на 22 януари 2024 г. становище с предложения в осем точки с належащи за разрешаване проблеми в сектор земеделие, след като беше проведена среща между министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и част от браншовите организации. На срещата са обсъждани въпроси, касаещи целия сектор, без обаче същият да е представен в цялост.

Предвид факта, че в процеса на обсъждането и търсенето на конкретни решения на тези проблеми, не бяха поканени всички заинтересовани страни, Български фермерски съюз се присъедини към декларацията на Българска агрохранителна камара, с която се изрази ясно и недвусмислено недоволство от липсата на широк диалог и поставянето в изолация на по-голямата част от представителите на бранша. Едновременно с това помолихме за среща, в която да изложим вижданията си по отношение на нарастващите проблеми, както и да участваме пряко в разрешаването им, тъй като считаме, че единствено чрез всестранно сътрудничество между всички преки участници в сектора, биха се постигнали резултати, отговарящи както на очакванията на земеделските стопани, така и на принципите на демократично устроената държава.

Въпреки всичките ни усилия да създадем конструктивен диалог с Министерство на земеделието и храните, до момента те остават неуспешни. Нещо повече, дори след започналите вчера активни протестни действия, инициирани от 24 организации, Министерството на земеделието и храните не взема отношение и не заявява готовност да седне на масата на преговорите, както и да обясни защо определянето на политики, обсъждането на законодателни промени и договарянето на допълнително подпомагане, не се осъществява с всички представители на сектора.

Ето защо от днес, 6.02.2024 г. Български фермерски съюз се присъединява към протестните действия на колегите си, с цел незабавно вземане на спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието, включително с призив за оставка на министъра на земеделието г-н Кирил Вътев, който чрез своите действия и бездействия не само не успя да постигне поставените пред него цели, но и доведе до противопоставяне и разединение сред земеделците.

Български фермерски съюз е член на най-голямата европейска земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“ и днес председателят Георги Стоянов и зам.-председателят Преслав Борисов ще участват на срещи в Брюксел по повод протестите на всички земеделци в ЕС.