Новини

Денков се среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте в Хага в четвъртък

   
Денков се среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте в Хага в четвъртък

Премиерът Николай Денков има насрочена командировка в Нидерландия тази седмица, издадоха източници, ангажирани с организацията на пътуването. Денков ще се срещне с премиера Марк Рюте в Хага на 8 февруари. Очаква се да коментират най-належащите външнополитически приоритети на правителството - влизане в сухопътен Шенген тази година, в еврозоната от 1 януари 2025 година и други въпроси, свързани със сигурността в Европейския съюз. Освен премиер на ключовия за България европейски партньор – Нидерландия, Рюте е и основен кандидат за поста генерален секретар на НАТО след изтичане на мандата на Йенс Столтенберг през септември.

От правителствената пресслужба потвърдиха, че посещението на премиера в Хага е насрочено за тази дата.

Тази седмица за САЩ ще пътуват само трима министри – финансовият Асен Василев, икономическият Богдан Богданов и енергийният Румен Радев. Те няма да ползват правителствения еърбъс, каквито спекулации имаше миналата седмица.

В същото време стана ясно и че американският държавен секретар Антъни Блинкен e заминал в неделя на посещение в Близкия Изток, за да съдейства за освобождаване на заложниците на „Хамас" в ивицата Газа и да подсигури хуманитарна пауза. Това обяснява и защо визитата на Денков в САЩ, за която той потвърди, че се подготвя, няма как да се случи точно тази седмица.