Бизнес

Мобилните оператори вдигат цените. Какво ще направят институциите?

   
Мобилните оператори вдигат цените. Какво ще направят институциите?

В понеделник Комисията за защита на потребителите ще проведе открито разширено заседание във връзка с намерението на мобилните оператори да индексират цените. Това ще бъде третото увеличение за последните три години и то се натрупва комулативно. Темата отново предизвиква разгорещени дискусии и недоволство у потребителите, защото те са подписали договори с фиксирана цена за определен период. 

Поканихме мобилните оператори да пояснят какви са мотивите за увеличението на цената, но получихме само техните становища: 

Първи Виваком уведоми чрез СМС абонатите си, че увеличава с 4.7 на сто цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги със сметките от февруари. Причината е инфлацията и повишените разходи за заплати и наеми. Няма да се променя цената на социалните абонаменти планове и тези за хора с увреждания, по договори с придобитите оператори, цифрова кабелна телевизия и други.

Очаквано и другите два мобилни оператори ще увеличат цените си. 

От Йетел посочват, че индексират цените на мобилни услуги с размера на средногодишния Индекс на потребителските цени за миналата година – 9.5%, с цел ефективно справяне с текущите икономически предизвикателства. Услугите, които няма да бъдат индексирани, включват предплатени услуги, Интернет за дома, телевизия, домашен телефон, планове за хора със зрителни и слухови увреждания и други. 

От А1 също посочват, че средногодишният индекс на потребителските цени за 2023 г. е 9.5%, но уточняват, че анализират влиянието на инфлацията върху бизнеса на компанията и след като имат готовност, ще уведомят клиентите си за размера на увеличението. 

Някои от потребителите на услугата все още не знаят за увеличението, други знаят и са недоволни. "Не ни харесва, но няма как - всеки ползва телефон", обобщи анкетиран. 

Още през миналата седмица Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите" е изпратила писмо до министъра на икономиката, до представителите на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации и до премиера Николай Денков, с което тя настоява:

"Да обърнат внимание на КЗП и отговорните институции да разгледат клаузата в общите условия на договорите, която позволява индексирането на цените всяка година с официално обявения Индекс на инфлацията. Надяваме се на адекватна реакция от тяхна страна, защото това е трета поредна година, в която поскъпват цените на мобилните услуги по този начин". 

Тя напомни, че клиентите нямат право да се откажат от договора на основание индексация, без да дължат неустойки до 3 месечни такси. Според нея има неравновесие между правата и задълженията на двете страни. "Едната страна е по-силната - за съжаление - търговецът", каза Руменова. По думите й клиентите нямат полезен ход, те просто са уведомени за увеличението. 

"В случая хората винаги ще са губещата страна. При всички положения те ще платят по-скъпо". 

В понеделник Комисията за защита на потребителите ще има открито разширено заседание, каза нейният председател Стоил Алипиев. По думите му към комисията са постъпили жалби, което е съвсем нормално и очаквано. 

"При всеки опит за покачване на цените има жалби". 

Алипиев отбеляза, че потребителите могат да търсят правата си и в съда. 

Независимо какво ще решат държавните институции и мобилните оператори, за някои потребители това ще бъде последното увеличение на цената, което могат да си позволят да заплатят, въпреки че телефонът е необходимост.